Teherbeesés

10 hiba, amit elkövethetsz az ágyban, ha gyermeket szeretnél

Kisbabát terveztek? Hiába bújtok ágyba gyakran, mégsem jön a baba? Van néhány dolog, amire nem árt odafigyelnetek, ha kisbabát szeretnétek.
2017. Június 08.

A parents.com összegyűjtötte azokat a leggyakoribb szexhibákat, amelyek gátolják a teherbeesést. Íme a 10 hiba, amit talán ti is elkövettek:

1. Ha nem szexeltek eleget

Sokan úgy gondolják, szexuális életet csak az ovuláció napján érdemes élni, mert ha “tartogatjuk” a spermiumokat, azok ügyesebbek és gyorsabbak lesznek a nagy napon. Ez azonban nem feltétlenül van így. Szexeljetek, de ne csak az ovuláció napján, hanem bármikor, amikor jól esik, különös figyelmet fordítva az ovulációt megelőző néhány napra.

2. Ha túl sokat szexeltek

A több nem feltétlenül jobb is. Vannak, akik azt hiszik, ha sokat szexelnek, az esély a teherbeesésre a sokszorosára nő. De ez sem feltétlenül igaz. Ha mindennap szexeltek, vagy ha naponta több alkalommal is, akkor hamar kiéghettek, és előfordulhat, hogy épp azokon a napokon megy el a kedvetek a szeretkezéstől, amelyek a legideálisabbak lennének a teherbeesésre.

3. Ha mindig ugyanúgy szexeltek

Azt olvastad valahogy, hogy a misszionárius pózban a legkönnyebb teherbe esni? Vagy úgy, ha szex után megemeled a csípődet? Mindkettő téves! Az igazság az, hogy mindegy, milyen pózban szeretkeztek, nem számít, hogy te vagy felül vagy a párod, vagy hogy kipróbáltok egy új, őrült pozíciót. Ha a férfi ejakulál, a spermiumok úszni kezdenek, egyenesen a petevezetékek felé. Mindez pár másodpercet vesz igénybe, nem számít, hogyan helyezkedtek el az ejakuláció alatt. Szóval ahelyett, hogy mindig ugyanabban a “gyerekcsinálós” pózban szexelnétek, próbáljatok ki bátran új pozíciókat és élvezzétek a szexet!

4. Ha magadat okolod

Amikor egy párnak gondjai akadnak a teherbeeséssel, először azonnal arra gyanakodnak, hogy a nővel nem stimmel valami. Hiszen a férfi ejakulál, és az eszükbe sem jut, hogy talán a folyadékban nem megfelelő a spermiumok mennyisége vagy minősége. A meddőséggel küzdő párok 50%-ánál van probléma a nőnél, 40%-uknál a férfi a “hibás”. 10%-uknál mindketten vagy egyikük sem, és a meddőség oka ismeretlen marad.

5. Ha rossz az időzítés

Az ovuláció napját nem könnyű meghatározni. Ha átlagos, 28 napos a nő ciklusa, akkor a 14. napon van a legnagyobb esély a teherbeesésre, de ahogyan a ciklus egyénenként változik, úgy az ovuláció is. A találgatások helyett jobb, ha felkeresel egy szakembert, ha tudni szeretnéd, pontosan mikor is van az ovulációd, melyik napon, napokon érdemes ágyba bújnotok.

6. Ha az ovuláció napján szexeltek

Ha már tudod, mikor van az ovuláció, ügyelned kell arra is, hogy le ne késsétek az időpontot. A petesejt ugyanis csak 24 óráig képes életben maradni, ennyi időtök van a megtermékenyítésre. A spermium azonban 3-5 napig is él, ezért érdemes már az ovulációt megelőző néhány napban is összebújnotok, ezzel megnövelitek a teherbeesés esélyét.

7. Ha síkosítót használtok

Óvatosan a síkosítókkal! A kereskedelemben is kapható síkosítók negatív hatással lehetnek a spermiumok mozgására, megnehezítik az útját a petesejtig. Ha ragaszkodtok a síkosító használatához, akkor használjatok valamilyen természetes anyagot, például olívaolajat vagy babaolajat, sőt, még a tojásfehérje is biztonságos és hatékony lehet.

8. Ha orvoshoz rohantok

Két-három hónapja próbálkoztok, eredménytelenül? Ne rohanj még orvoshoz! A szakemberek szerint még a legösszeszokottabb, termékeny pároknak is átlagosan hat hónapra van szükségük a teherbeeséshez. Ha még nem vagy 35 éves, rendszeres a menstruációs ciklusod és nincsenek egészségügyi problémáid, akkor egy évet várjatok és csak azután forduljatok specialistához.

9. Ha nem fordultok időben orvoshoz

Ha még nem vagy 35 éves, de nem rendszeres a ciklusod vagy egészségügyi problémáid vannak (például kismedence gyulladásos betegségei, esetleg korábban elkaptál valamilyen szexuális úton terjedő betegséget), akkor érdemes orvoshoz fordulnod. Akkor is, ha már elmúltál 35 éves és már fél-egy éve próbálkoztok, nektek ugyanis már nincs annyi időtök, mint a fiatalabb pároknak.

10. Ha nem foglalkozol az egészségeddel

Gyakori hiba a gyermeket tervező pároknál, hogy annyira a reproduktív egészségükre koncentrálnak, hogy elhanyagolják az általános egészségi állapotukat. Mindent tudnak a spermiumok számáról és minőségéről, az ovulációról, az időzítésről. De ugyanakkor nem törődnek az egészségükkel: stresszelnek, dohányoznak, túlsúlyosak, gyógyszereket szednek. Még mielőtt meddőségi kezelésre szánnátok magatokat, érdemes felmérni az általános egészségügyi állapototokat. Keressétek fel a háziorvost és beszéljétek át, mire érdemes odafigyelnetek a termékenységetek érdekében.

Kapcsolódó cikkek:

Átlagos teherbeesési idő: mikor kell aggódni?

Tápanyaghiány is gátolhatja a teherbeesést

A férfi kora is befolyásolja, hogy összejön-e a baba