Teherbeesés

Világszerte minden hatodik embert érint a meddőség valamikor az élete során – friss statisztika

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint a meddőség sokakat érint világszerte.
2023. Április 04.
(Kép forrása: Getty Images)

A WHO friss jelentése szerint a felnőtt lakosság körülbelül 17,5 százaléka – tehát nagyjából minden hatodik ember – tapasztal meddőséget valamikor az élete során.

A statisztika nagyjából arányos a magas jövedelmű és az alacsony és közepes jövedelmű országokban – előbbiben 17,8 százalék, utóbbiakban 16,5 százalék.

A meddőség a női vagy a férfi reprodukciós rendszer betegsége, amelyet a tizenkét hónapos vagy hosszabb rendszeres, védekezés nélküli szexuális együttlét utáni sikertelen terhesség határoz meg. Jelentős mértékű szorongást okozhat, a kezelések nagyon költségesek lehetnek, és több kultúrában megbélyegzéssel járhat, ami hatással lehet az emberek mentális és pszichoszociális jóllétére.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója elmondta, hogy a jelentés rávilágít a meddőség mértékére, mint globális közegészségügyi problémára, és rámutat arra, hogy sürgősen bővíteni kell a megelőzéshez, a diagnózishoz és a kezelésekhez való hozzáférést, írja a The Guardian.

„Világszerte milliók számára nehéz, ha nem lehetetlen a szülői léthez vezető út” – idézi a portál Ghebreyesus-t. „Globálisan a becslések szerint az élete valamely pontján minden hatodik embert érint az, hogy nem tud gyermeket vállalni. Ez független attól, hogy hol ének és milyen erőforrásokkal rendelkeznek.”

A friss jelentéshez az 1990 és 2021 között végzett releváns tanulmányt megnézték, és a 12241 tanulmányból végül 133-at választottak ki, amelyeket használtak az elemzéshez.

Noha az új jelentés meggyőző bizonyítékokat emel ki a meddőség magas globális előfordulásáról, számos országban és egyes régiókban tartós adathiányt is mutat.