Teherbeesés

Ezért nem jön sokszor a második vagy harmadik gyerek

A meddőség azoknál a pároknál is előfordulhat, akiknek már van egy vagy akár több gyermeke. Ha a következő baba hosszabb ideig tartó próbálkozás után sem akar megfoganni, akkor másodlagos meddőségről is szó lehet.
2022. Június 13.
Ezért nem jön sokszor a második vagy harmadik gyerek (Fotó: Getty Images)

A Mayo Clinic szerint másodlagos meddőség akkor fordul elő, ha nem történik meg a teherbeesés, vagy valaki nem tudja kihordani a babát, miután korábban már volt terhes, és meg tudta szülni a gyermekét. A másodlagos meddőség okai között számos olyat említenek, amelyet az elsődleges meddőség esetében is.

A másodlagos meddőség okai többek között lehetnek:

  • problémák a hímivarsejtekkel – például nincs elegendő spermium, vagy a spermiumok nem mozognak megfelelően
  • a petevezeték károsodása, amely megakadályozza, hogy a petesejt a méhbe kerüljön, vagy találkozzon a spermiummal
  • ovulációs probléma – probléma a petesejt petefészekből történő felszabadulásával
  • endometriózis okozta hegesedés
  • a méhvel kapcsolatos különböző állapotok, mint a méh mióma vagy az adenomiózis
  • korábbi terhességgel vagy műtéttel kapcsolatos szövődmények
  • a pár tagjainál a kockázati tényezők változásai, mint például az életkor, a testsúly, vagy éppen bizonyos gyógyszerek alkalmazása

A WebMD továbbá említi a nők esetén a PCOS-t (policisztás petefészek szindróma), egy olyan hormonális rendellenességet, amely akadályozza a rendszeres ovulációt, férfiak esetében pedig az alacsony tesztoszteronszintet, a megnagyobbodott prosztatát (ami csökkentheti a spermiumok számát), a prosztata eltávolítását, és a kései hipogonadizmust, egy olyan állapotot, amely a férfi nemi hormonok csökkent kiválasztását okozza. A nők és a férfiak esetében is említi a portál az életkor előrehaladását, ami a termékenység csökkenésével jár, illetve a túlzott súlygyarapodást is.

A Mayo Clinic szerint, ha valaki 35 évnél fiatalabb, és egy éve próbál teherbe esni sikertelenül, javasolt beszélnie az orvosával, ha pedig 35 éves vagy annál idősebb, akkor 6 hónap elteltével javasolt. Ha ismert meddőségi kockázati tényező fordul elő valakinél, akkor ennél korábban is érdemes lehet orvoshoz fordulni.

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha másodlagos meddőségre gyanakodsz, kérd ki a az orvosod véleményét!

Felhasznált források: mayoclinic.orgwebmd.com