Teherbeesés

Minden második meddő nőt endometriózissal kezelnek

Az endometriózis minden tizedik fogamzóképes korban lévő nőt érint, minden második meddő nőt pedig ezzel a betegséggel kezelnek.
2017. Október 30.

Ezt Dr. Bokor Attila a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Endometriózis Centrumának vezető szakorvosa mondta, hozzátéve, hogy az első számú tünet a menstruációs fájdalom felerősödése. Erős hasi fájdalom tapasztalható menstruáció idején, de gyakori a kismedencei fájdalom is.

Mivel krónikus betegségről van szó, ezért minden menstruációval romlik a beteg állapota, az endometriózis más szervekre, például a húgyhólyagra vagy a vastagbélre is kiterjedhet. Ezért is lenne fontos a korai felimerés és kezelés.

Nem ritka a teljes tünetmentesség sem. Ilyen esetben a sikertelen teherbeesés okának feltérképezésekor derül fény a betegségre.

A kórképet kizárólag hastükrözéssel tudják beazonosítani, semmilyen más képalkotó eljárással nem diagnosztizálható. Az endometriózis oka nem ismert, kezelése gyógyszeres vagy műtéti úton lehetséges, mindig egyénileg határozzák meg a gyógymódot. Azoknak a lányoknak hétszeres esélye lesz az endometriózisra, akiknek anyjuknál jelentkezett a betegség.

Az endometriózis kialakulásában a méhnyálkahártya sejtjeinek fontos szerepe van: nem a méhben, hanem valahol máshol, a méhüregen kívül jelennek meg. Gyulladást, letapadásokat,, összenövéseket okozhat. Ha a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat.

Magyarországon kb. 180-200 ezer nő érintett a betegségben, minden második meddő nőt endometriózissal kezelnek.

Dr. Bokor Attila szerint nagyon fontos szerepet játszik a helyes életmód mind a megelőzésben, mind a kiújulás esélyének csökkentésében. A testmozgás napi rutinná kell, hogy váljon, és nem egyértelműen bizonyított, de valószínűsítik, hogy a túlzott vöröshús- és cukorfogyasztás is hozzájárul a betegség kialakulásához.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Van összefüggés a méhsüllyedés és az endometriózis között?
  • Endometriózis, avagy a meddőség egyik leggyakoribb oka
  • Endometriózis mellett is teherbe lehet esni
  • Forrás: Semmelweis Médiasarok