Terhesség

Endometriózis, a meddőség egyik leggyakoribb oka

A női meddőség egyik lehetséges szervi okaként tartják számon ezt a rejtélyes betegséget, amelynek során a méhnyálkahártya szövetei foltokban a méhen kívül, a hasüregben is megtalálhatók.
2010. Június 13.

Az endometriózis egyik jele a nagyon erős, görcsös hasfájás menstruáció során

Eltévedt méhnyálkahártya

A női ciklus normális menetrendje szerint a méh belső nyálkahártyája (az endometrium) havonta megvastagszik. Majd ha nem történik megtermékenyülés, ez a megvastagodott szövet leválik, és a menstruációs vérzéssel együtt a hüvelyen át kiürül a szervezetből. Az endometriózis lényege, hogy a méh nyálkahártyájához hasonló szövetek találhatók a méh üregén kívül, a hasüreg vagy a hasi szervek felszínén.

Endometriózis, a meddőség egyik leggyakoribb oka

Leggyakrabban a méh külső felszínén és tartószalagjain, a petefészkeken, petevezetékeken, hüvelyben, olykor a beleken, ritkábban a tüdőn vagy a mellkas belső felszínén telepednek meg. Ezek az úgynevezett endometriózis csomók vagy növedékek ugyanazokra a női hormonokra reagálnak a ciklus során, mint a méh nyálkahártyája, így ugyanolyan rendszerességgel felépülnek, megvastagszanak, majd leválnak menstruációs vérzés formájában.

Mivel a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózis szövetek nem tudnak kijutni a testüregből, a leválás, a csomók szétesése belső hasüregi vérzéssel, visszamaradt szövettörmelékekkel, a csomót övező területen következményes gyulladással, hegképződéssel járhat, fájdalmat, görcsöt, vérzést, súlyos esetben belső összenövéseket, meddőséget és egyéb panaszokat, bélvérzést, elzáródást, hólyagműködési panaszokat okozhat.

Fájdalmas tünetek

Legjellemzőbb tünete ennek a betegségnek a szokványos menstruációs görcsöknél erősebb fájdalom a havi vérzés előtt és alatt, valamint a rendszertelen és a megszokottnál bőségesebb vérzés. Kísérheti fáradékonyság, deréktáji fájdalom, bélgörcs, hasmenés, vagy éppen székrekedés is. Előfordul, hogy a közösülésnél érzett kellemetlen fájdalom hívja fel a beteg figyelmét arra, hogy valami nincs rendben.

Gyakori az is, hogy a betegség szinte teljesen tünetmentes, és csak az jelzi, hogy az érintett hiába vár a gyermekáldásra. A szakemberek szerint a meddő nők közül körülbelül minden harmadik e betegség miatt nem tud teherbe esni. Az endometriózisos csomók ugyanis fizikailag gátolják a fogantatást, megakadályozzák a petesejt levándorlását a méhbe.

Még kutatják az okokat

Az endometriózis okait még nem sikerült teljesen feltárni. Az egyik magyarázat, a “retrográd menstruáció” szerint a menstruáció során levált méhnyálkahártya darabkák a petevezetőkön keresztül a hasüregbe jutnak vissza, megtapadnak a hashártyán vagy valamelyik belső szerven, és ott indulnak növekedésnek. Egy másik elmélet szerint az endometrialis szövettörmelék a méhből a nyirok- és vérkeringés útján juthat el a hasüregbe és a test más részeibe.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy az immunrendszer gyengülése illetve a hormonrendszer változása teremti meg a körülményeket a betegség kialakulására, és feltételezik, hogy genetikai okai is vannak, hiszen megfigyelhető családi halmozódás. Felmerült az is, hogy a betegek embrionális korából származhatnak a felnőttkorban endometriózissá alakuló szövetmaradványok, és akad olyan szakértő, aki szerint műtéti úton is kerülhetnek méhnyálkahártya darabkák a méhen kívülre.

Nehézkes diagnózis

A nőgyógyászati vizsgálat nem minden esetben mutatja ki a csomók jelenlétét, a legbiztosabb diagnózist a száloptikás hastükrözés, a laparoszkópia és a szövetminta kimetszése, a biopszia adja. A képalkotó vizsgálatok, a röntgen, az ultrahang, a CT és az MRI felvételek ezután a csomók elhelyezkedéséről és kiterjedéséről adnak információt. Annak alapján, hogy az endometriózisos szövetmaradványok valamelyik szerven vagy azon belül találhatók-e és hogy kialakultak-e összenövések, az orvosok jelzett, enyhe, mérsékelt és súlyos osztályba sorolják a betegséget.

Kezelés gyógyszerrel, szikével

Az “eltévedt” méhnyálkahártya szövetek okozta kór kezelése történhet a petefészek működését, a peteérést gátló hormonkezeléssel, a burjánzó szövet növekedését lassító gyógyszerekkel (fogamzásgátlókkal, progeszteron készítményekkel, a tesztoszteron származékokkal és GnRH agonistákkal), a csomók műtéti eltávolításával, illetve a két eljárás, a gyógyszeres és a sebészi kezelés kombinálásával.

Sajnos, ezek hatása nemegyszer átmeneti, a kezelés abbahagyása után a tünetek visszatérnek. A sebészi eltávolítás után fogamzásgátló tablettákkal lassítani lehet a betegség előrehaladását. Súlyos esetben, amikor a betegnek gyógyszerrel csillapíthatatlan, erős alhasi fájdalmai vannak, felmerül az endometriózis miatt a méh- és a petefészkek eltávolításának szükségessége is.

A terhesség és az endometriózis

Paradox helyzet, hogy a terhesség “jót tesz” az endometriózisban szenvedőnek, átmenetileg javítja a tüneteit, ugyanakkor ez a betegség az egyik leggyakoribb oka a meddőségnek. Az ezzel a kórral foglalkozó kutatók azt ajánlják az érintett nőknek, hogy ha csak lehet, hozzák előbbre a terhesség vállalását, mivel minél tovább fennáll ez a betegség, annál valószínűbben akadályozza a fogantatást.

A gyógyszeres kezelés ideje alatt a teherbe esésnek csekély a valószínűsége, hiszen fogamzásgátló hatású gyógyszereket is használnak ehhez. A sikeres gyógyszeres kezelés vagy a csomók sebészi eltávolítása hosszabb ideig tünetmentessé teheti a beteget, legszerencsésebb ez idő alatt gyermeket vállalni. A szakértők felhívják arra is a figyelmet, hogy endometriózisos nőknél nagyobb arányban fordulnak elő problémák a terhesség lefolyásában, például megnő a méhen kívüli terhesség veszélye.

További hasznos cikkeink a témában:

Forrás: HáziPatika.com