Terhesség

Mekkora az esélyünk a babára?

Nagyjából minden tizedik meddő nő endometriózisban szenved. Vizsgálatok, kezelés, gyógyulás, próbálkozás... Talán ismerős. De mennyi az esélyed, hogy utána teherbe ess?
2011. December 08.

Az endometriózis titokzatos betegség. A méh nyálkahártyájának (endometrium) apró szövetdarabjai jelennek meg a méhen kívül, szinte bármely szerven. A hashártyán, a petefészken, a belekben, a petevezetéken, de akár a tüdőben is találhat endometriózist az orvos. A témáról nemrég bővebben írtunk , most lássuk, miért okoz a betegség termékenységi problémát!

Pici, érzékeny alkatrészek

Az endometriózis lehet apróbb vagy nagyobb területen, megjelenhet egy vagy több helyen, lehet különböző stádiumban, érdekes, hogy mégsem ettől függ, mennyire akadályozza a termékenységet. Az eltévedt szövetdarabok különböző hatást fejthetnek ki a női szervezetre, és mivel a kismedencei szervek olyan finoman működnek, mint megannyi érzékeny műszer, sok lehetőség adódik a megzavarásukra.

Az endometriózisos szövet gyulladásos izzadmányt bocsát ki, ez többféle bajt okozhat. Károsodhatnak maguk az ivarsejtek. A rossz miliő megzavarhatja a méh pulzáló mozgását, enélkül pedig nehezebben jutnak célba a hímivarsejtek. A petevezeték mozgása is gátlódhat, így lassabb az előembrió vándorlása a méh felé. Az endometriózis hegesedést, összenövéseket hozhat létre, lezáródhatnak a petevezetékek, a petefészkekben kialakulhat az úgynevezett csokoládéciszta. Ezek a hatások mind gátolhatják a megtermékenyülést vagy a beágyazódást. Hab a tortán, hogy – nem is olyan ritkán – fájdalmassá teszi a szexet. Ez pedig nem tesz jót a babaprojektnek, könnyen belátható…

A gyógyulást laparoszkópos műtéttől és életmódváltástól várhatod. És a termékenység visszaszerzését is. Ám hogy milyen eredménnyel, ezt ránézésre nem tudja senki megbecsülni.

Egy kis matek

Oké, meggyógyultam. Akkor most lehet gyerekem? Eddig a „valószínűleg”, meg a „talán”, jobb esetben a „szinte biztos” lehetett a válasz, de ez azért hagy vívódnivalót az ember lányában rendesen. Ember járt a Holdon, és nekünk ennyivel kell beérni? Szerencsére nem! Ma már néhány klinikán hazánkban is használják azt az Egyesült Államokban kifejlesztett szoftvert, melynek segítségével az orvos megállapíthatja, mekkora az esély a természetes fogamzásra. Mit kell tudni ehhez? Például azt, mióta küzd a páciens termékenységi problémával. Hány éves? Milyen állapotban vannak a kismedencei szervek? Miután az orvosod bevitte az adatokat, megtudhatod, van-e sanszod arra, hogy három éven belül teherbe ess. Lehet ez 20, 50, 80 százalék, végre pontosan meg tudod ítélni, mit hozhat a jövő. Ennek alapján eldöntheted, adsz-e még időt magadnak várakozni, vagy érdemes barátkoznotok a mesterséges megtermékenyítés gondolatával. Természetesen nem egyedül kell döntést hoznod, ott áll melletted a párod és az orvosod is, akitől kérdezhetsz. Kérdezz bátran, hogy megismerd a lehetőségeidet!

Mekkora az esélyünk a babára?

Szaktanácsadónk Dr. Fülöp István meddőségi és endoszkópos specialista, a Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrumának vezetője

Forrás: Róbert Károly Magánklinika Meddőségi Centrum