Terhesség

A jóga is segítheti a teherbeesést – 3 nő története

Végre odafigyeltem a testem jelzéseire, arra, hogy mi az, ami jólesik nekem. A figyelmem a munkámról áttoltam a családalapításra. Végre nemcsak beszéltem róla, hogy gyereket szeretnék, hanem úgy is kezdtem élni.
2015. November 04.

Dia (38 éves): kilépés a stresszes élet medréből

Sokféle úton járunk. Pont annyifélén, ahányan vagyunk. Mindenkinek más a tanulnivalója, és máshogy éli meg az anyaságot, és a kisbaba érkezése előtti időszakot is. Néhányunknak többet kell várni, és felmerül a kérdés, talán van még valami, amit nem tettem meg, hogy kisbabám lehessen? Talán még valami megtanulnivalóm van? Mielőtt a kisfiam megérkezett a testembe, ezeket a kérdéseket tettem fel magamnak.

És közben folyamatosan kerestem a válaszokat magamban és magam körül. Kérdezgettem másokat, és figyeltem a barátnőimet, akik szinte kivétel nélkül mind vártak hosszabb-rövidebb időt, hogy anyák lehessenek. És valahogy mindig az derült ki, hogy az elengedéssel van összefüggésben a sikeres fogantatás.

De mit kell elengednem?

Akkor kerültem ahhoz, akitől ebben az időszakban tanultam jógát, amikor megfogalmazódott bennem, hogy gyereket szeretnék, és rá két évre az utolsó elvonulásomon már nagy pocakkal voltam.

Ebben a csoportban megtanultam, mi a jóga valójában, hogyan válhat az életem részévé. Megtanultam, hogy az ászana nemcsak testgyakorlatot jelent, hanem mindig megjelenik az életemben, amikor a hétköznapi tevékenységeim közben keresem a jó érzésem. Megtanultam, hogy a pránajáma nemcsak légzőgyakorlat, hanem életvezetés, kitartás a tiszta szándékom mellett, még a nehéz időkben is. Megtapasztaltam, milyen óriási ereje van, amikor egy csoport támogat, és teljesen őszintén, gátlások nélkül nyílhatok meg előttük.

Szóval elengedtem magam…

…sejtve, hogy a csoport megtart. Mint a víz, amikor háton fekszel. Így történt, amikor felszabadulva, heten, mi csajok, ruhátlanul fürdőztünk a tanya melletti tóban. Meg amikor mertem 3 hónapra elengedni a fontosságomat és a munkámat, és fizetés nélküli szabi alatt csak pihenni, és pihenni, 10 év menedzserségét, stresszét végre kipihenni…

Mert végre odafigyeltem a testem jelzéseire, arra, hogy mi az, ami jólesik nekem. És mert a figyelmem a munkámról áttoltam a családalapításra. Végre nemcsak beszéltem róla, hogy gyereket szeretnék, hanem úgy is kezdtem élni.

Bence fiam 4 éves múlt a nyáron, és bár rá két évet kellett várnunk, Hanna (1,5) érkezéséhez egyetlen megengedő gondolat kellett csupán…

Rita: munkájában sikeres volt, már csak a gyerek hiányzott

Rita (47) életét is kitöltötte a munka, és a munka utáni rengeteg program, amit szervezett magának. Férjével gyakran jártak külföldre, és olyan gazdagon díszítették életüket, ahogy csak lehetett. A munkájában sikeres volt, vezető egy multinál. Már csak egy dolog hiányzott az életéből, egy gyerek.

“7 évig tartott, mire a kisfiam megérkezett hozzánk, hosszú utat jártunk végig. Mindent kipróbáltam, a beültetést is, de éreztem, hogy ez nem az én utam, és éreztem, hogy nem szervi bajom van. Úgy hívtam, hogy agyi meddőségem van, és ugyan elmentem beültetésre, de tudtam, hogy nem ez fog segíteni, hanem a fejemben kell rendet tenni.

Inzulinrezisztenciám volt, ehhez kell mozogni is a diéta mellett, és a jógát választottam, bár mellette jártam futni is. Utólag úgy érzem, hogy a légzőgyakorlatok, az elengedés, az összpontosítás meg a felszabadulás érzés segített, és a jóga segítségével szép lassan lehullottak rólam a gátak, és már csak egy dolgot akartam, hogy kisbabám legyen.

Rögtön összejött, amikor már elhatároztam magam. Abban a hónapban jók lettek az eredményeim, az inzulinszintem is, és a menstruációm előtte mindig görcsölt, de ekkor már nem. Rendbe került a testem is a lelkemmel együtt.

A jóga szerintem nemcsak testgyakorlás, hanem sokkal több annál. Nemcsak a testről szól, hanem a tudatosság, ami kialakul a testedben, az az elmét is helyre teszi. Miközben a testemmel dolgoztam, közben sokkal mélyebb szinteken dolgoztak bennem a gyakorlatok.”

Rita kisfia már óvodás, egy intelligens fiú, sőt egy igazi úriember.

Reni: méhnyakrák és az anyaságtól való félelem hálójában

Reni (41) az első gyermeke megszületése után nézett szembe olyan problémákkal és félelmekkel, amiknek a megoldásához a jógát, a jóga mélyrelaxációs technikáját és a vezetett meditációt használta. Az anyaság megélése és az új szerepben való kiteljesedés okozott nehézségeket számára, és az ezáltal megjelent betegségek meggyógyítására volt először szükség, csak utána tudott arra gondolni, hogy újra gyereket vállaljon.

„Az első gyerekünket tervezgettük a férjemmel, és az első próbálkozásra rögtön összejött, mert a jelenben tudtam lenni és egymásra voltunk hangolódva. A férjemnél azelőtt HPV-t diagnosztizáltak és ki kellett kezelni, ezért sokáig nem tudtunk együtt lenni, de amikor végre leszállt ez a teher rólunk, azonnal összejött a baba.

A 2. gyereknél azonban várnunk kellett, az egy hosszabb folyamat volt lelkileg számomra. A kisfiam koraszülött volt, majd egy nőgyógyászati vizsgálaton kiderült, hogy az eredményem P4-es, ami a méhnyakrák előtti állapot.

Megműtöttek, utána rendezetlenné vált a ciklusom is. Sokat olvastam a témáról, és a meditáció alatt is az anyaságtól való félelem jött ki, mint betegség oka. A jóga nidrás imaginációs technika segített nekem abban, hogy elfogadjam magam, hogy megfogalmazódjon bennem, hogy újra anya szeretnék lenni, és a férjemmel ismét egymásra tudjunk figyelni.

A gyakorlások hatására kikristályosodott bennem hogy mit akarok valójában és segített, hogy elengedjem a félelmeimet. Már el tudtam hinni, hogy meg tudom csinálni. Pozitív lett a hozzáállásom, megváltozott a szemléletmódom.

A jóga a mindennapjaim része lett, és sokat segített, de főleg fejben kellett változnom, és amint ez megtörtént, a testem már tudta a dolgát.”

Reni kislánya jövő év elején érkezik a rá váró, újra rendeződött családjába, egy kedves, huncut óvodás kisfiú testvére mellé.

Ha kisbabát szeretnél, és elhatároztad, hogy rendbe teszed a tested és a lelked, úgy készülsz fel a kisbaba fogadására, te is kipróbálhatod a jógát: a Jóga a várandósságért programnak novemberben is indul egy csoportja.

Részletek: www.csillagkucko.hu oldalon és a Facebookon: Csillagkuckó Alternatív Termékenységi Központ Jóga a várandósságért program

Forrás: Csillagkuckó Alternatív Termékenységi Központ