Terhesség

Újabb reménysugár a meddő nők számára

Napjainkban a gyermekre vágyó párok közel 15 százaléka meddőséggel küzd. Még a legkiegyensúlyozottabb kapcsolatok, házasságok boldogságát is megingathatja a folyamatos sikertelenség.
2016. November 25.

Egy southamptoni kutatócsoport legújabb tanulmánya során részletesebb betekintést nyert a női meddőség még eddig megválaszolatlan kérdéseibe.

Az endometriózis egy olyan krónikus betegség, mely a nők 10%-át érinti, gyakori hasfájással, rendszertelen menstruációs ciklusokkal és akár meddőséggel is járhat. A termékenységhez a nők petesejteknek egy érési folyamaton kell átesniük, mely a petefészek folyadékkal teli tüszőiben történik.

A megérett petesejtek ezután készen állnak a megtermékenyülésre. Az endometriózisban szenvedő nők méhe viszont a petesejtek számára egy „rendkívül barátságtalan” környezet biztosít, mellyel nagyban csökkenti a megtermékenyülés esélyeit.

A Southampton University és a Princess Anne Hospital’s Complete Fertility Centre által közösen végzett vizsgálatok alapján az endometriózis nemcsak a méhben okoz elváltozásokat, hanem a petesejt érési folyamatát is súlyosan károsítja. Ezen nők petesejtjeinek érési folyamata során ugyanis nagy mennyiségű szabadgyök-képződés megy végbe, mely károsítja azok DNS-állományát, és meggátolja az érési folyamat befejeződését. A kutatók azt vélik, ez a negatív hatás antioxidánsok segítségével akár meg is előzhető.

Tanulmányuk során két antioxidánst, a szőlő héjából nyerhető resveratrolt és a bogyós gyümölcsökből (eper, szamóca, áfonya, stb.) kivonható melatonint vizsgálták, melyek segítségével csökkentethető volt az endometriózisos méh tüszőfolyadékának szabadgyök-tartalma.

Ying Cheong, a Complete Fertility Clinic igazgatója és a University of Southampton professzora az alábbiakat nyilatkozta: „Az endometriózis és a meddőség szorosabb összefüggésben állnak egymással mint eddig gondoltuk. A meddőségi klinikákon megjelenő nők több mint 50%-a endometriózisban szenved. Bár még számos tanulmány elvégzésére szükség van ebben a témában, az eddigi eredmények alapján nagy reményeket fűzhetünk a meddő párok egy jelentős százalékának sikeres jövőbeli kezelését illetően.”

Forrás: Medipress