Terhesség

Meddőséget okoz, mégis alig tudnak róla

Lauren Roberts még csak 23 éves, de már diagnosztizálták nála a nők egyik legrettegettebb betegségét az endometriózist.
2009. November 02.

Az endometriózis során a méhnyálkahártya növekedése rendellenessé válik, és a testen belül máshol is növekedésnek indul. A csak Angliában több mint 1 millió nő életét megkeserítő betegség kínzó fájdalmat, nehéz menstruációs időszakokat és akár meddőséget is okozhat.

Lauren Roberts esetében már volt példa arra is, hogy nyolc hónapon keresztül folyamatosan vérzett és az endometriózis fennállása óta, napi rendszerességgel jelentkeztek nála erős fájdalmak. A fiatal lány nőgyógyásza már felhívta Lauren figyelmét arra, hogy előbb-utóbb nem lesz más választása, mint a méheltávolítás, mert igen súlyos endometriózissal áll szemben. Lauren azonban még reménykedik abban, hogy édesanya lehet egyszer.

Lauren nem csak az endometriózissal néz szembe nap, mint nap, de diagnosztizálták nála a PCO betegséget is (policisztás ovárium szindróma), amelyre jellemző, hogy rendellenes hormoningadozás miatt a petefészkeken apró ciszták keletkeznek.In vitro megtermékenyítésAz endometriózis esetében rejtély, hogy miért ez az egyik legkevésbé ismert, mégis sokakat érintő betegség – az endometriózis ugyanis a második leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedés, mégis, csupán az emberek, körülbelül 20 százaléka hallott róla. A betegséggel szemben ma még semmilyen gyógymódot nem ismer az orvostudomány, csupán a tünetek enyhítésére és időleges megszüntetésére van egyelőre mód.

Lauren esetében már két műtétre is sor került, amelyek során eltávolították a rendellenesen nőtt méhnyálkahártyát, de orvosai elmondták, ha további beavatkozásokra lesz szükség, akkor az már a termékenységére is hatással lehet.

Lauren számára pedig azért tűnik a legjobb lehetőségnek a lombikbébi program, mert hosszú ideje egyedülálló, az idő pedig közeleg, amikor valószínűleg ő maga kéri a méhe eltávolítását, ám nem szeretne az anyaságról lemondani – így, elképzelései szerint a gyermekei apját nem ismerve, egy spermabankból szerez majd donorspermát.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress