Terhesség

Terhesség is okozhat görcsöket és fehér folyást

A nem menstruáció alatt jelentkező görcsök és a fehér folyás lehet a terhesség jele is, de ha ez kizárható, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a tünetek okát.
2020. Szeptember 02.
Terhesség is okozhat görcsöket és fehér folyást (fotó: Getty Images)

Dr. Hernádi Balázs a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász adjunktusa szerint többek közt fertőzés és endometriózis is okozhatja a tüneteket.

Terhesség is okozhat görcsöket és fehér folyást

Bár a hasi görcsök és a fehéres, opálos színű folyás jellemzően a menstruáció előtt néhány nappal jelentkező tünetek, bizonyos esetekben a terhesség jelei közt is előfordulhatnak. Ilyen lehet még többek közt a fáradtság, az enyhe vérzés, az érzékennyé váló mellek, a hányinger, hányás, a hangulatváltozások, és a gyakori vizelési inger. Mivel azonban ezek a tünetek, akár más hormonális változásokra vagy a fogamzásgátlás mellékhatásaira is utalhatnak, mindenképpen jó ezeknek nőgyógyászati vizsgálaton utána járni.

Más lehetséges okok a tünetek mögött

Kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás egy súlyos szövődményekkel járó,elsősorban a szexuálisan aktív hölgyeket érintő betegség. A kismedencei gyulladás gyakorlatilag a női nemi szervek gyulladásos állapota, aminek hátterében elsősorban petevezetéken át történő fertőzés áll, igen gyakran szexuális úton terjedő fertőzés. Ez a betegség nem feltétlenül okoz tüneteket, de az sem ritka, hogy éppen az alhasi görcsök, a szokatlan folyás, a szex során érzett fájdalom, a láz vagy vizelés alatt érzett égő érzés hívják fel rá a figyelmet. A kismedencei gyulladás kezelése azonban nem csak a tünetek megszüntetése miatt fontos, de azért is, mert kezeletlenül akár meddőséget is okozhat.

Méhnyakrák

A méhnyakrák kezdeti stádiumban nem okoz jellegzetes tünetet, később pedig a szex utáni és a menstruációs ciklusok közti vérzés, a medencetáji fájdalom és a folyás adhat okot gyanakvásra. Sikeres kezelésének alapja a korai felismerés, ami az éves nőgyógyászati szűréssel érhető el a leghatékonyabban.

Endometriózis

Az endometriózis egy fájdalmas állapot, amely során a méhnyálka kijut a méh üregéből, és az érintett területeken gyulladást okoz. Az így kialakuló későbbi hegszövet különösen fájdalmas lehet a menstruáció időszakában, de máskor is okozhat alhasi fájdalmat, görcsöket. Mindenképpen nőgyógyászati kezelést igényel, hiszen a kínzó tüneteken kívül meddőséget is okozhat.

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Az IBS szerteágazó tünetei közt – amelyek főként emésztőszervi problémák -, szintén szerepelhetnek az alhasi görcsök és a nyákos székletürítés, amely könnyen összekeverhető a fehér folyással. Ha bebizonyosodik az IBS diagnózisa, a kezelés elsősorban gasztroenterológus és pszichológus feladata.

Csak az orvos diagnosztizálhat

Mivel mind az alhasi görcsöknek, mint a fehér folyásnak számos oka lehet, fontos, hogy a diagnózist orvos állítsa fel. Ki kell zárnunk ugyanis olyan betegségeket, állapotokat, mint a vetélés, a méhen kívüli terhesség, a ciszták, miómák jelenléte, a bakteriális vaginózis, és a nyári időszakban különösen gyakori gombás fertőzés –  ismerteti dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász adjunktusa. Vagyis ha a panaszok nem múlnak el néhány nap alatt, esetleg más tünetek is társulnak hozzájuk, mindenképpen ki kell vizsgálni, mi lehet a háttérben, és meg kell kezdeni a szükséges kezelést.

Forrás: Nőgyógyászati Központ