Terhesség

Hüvelyi folyás terhesség alatt: normális jelenség vagy fertőzés?

A terhesség számos testi változással jár a növekvő pocakon kívül is: sóvárgás bizonyos ételek iránt, gyakoribb vizelési inger, émelygés. Sokan tapasztalnak hüvelyi folyást, ami a várandósság előrehaladtával egyre fokozódni látszik.
2023. Június 19.
Terhes kismama hátán fekszik
Kép: Getty Images

A hüvelyi folyás vagy más néven leukorrhea legtöbbször már a terhesség kezdetén tapasztalható és ahogy halad előre a várandósság egyre erősödhet. Sok kismamában felmerülhet a kérdés, hogy ez normális kísérőjelensége-e a terhességnek vagy fertőzéssel van dolga.

Normális körülmények között a hüvelyében és a méhnyakban lévő mirigyek kis mennyiségű hüvelyváladékot termelnek. Ennek a váladéknak az a célja, hogy a hüvelyt egykor kibélelő régi sejtek távozzanak a szervezetből. Ez tiszta, fehér, szagtalan váladék. A hüvelyi folyás tulajdonképpen megtisztítja a szervezetet az esetleges fertőzésektől, és védi a hüvelyfal nyálkahártyáját.

Bár a hüvelyi folyás gyakori mind a terhes, mind a nem terhes nőknél, mennyisége egyénenként változik. Befolyásolhatja az ovuláció vagy az ösztrogénszint emelkedése is – például terhesség alatt vagy bizonyos fogamzásgátló tabletták szedése közben.

Az étrend, az alvás, a szexuális aktivitás, az izgalom és a stressz okozta hormonális változások mind hatnak a hüvelyi folyásra, ahogy a menstruációs ciklusnál, valamint a terhességnél megfigyelhető ösztrogénszint-emelkedés is.

Hogyan változik a hüvelyi folyás a terhesség alatt?

Terhesség alatt a hüvelyi folyás mennyisége megnő. A hüvely felkészül a babára azáltal, hogy növeli a hüvelyváladék termelését, így a területet fertőzésmentesen tartja a szülés előtt.

A terhesség előrehaladtával a leukorrhea tovább fokozódik, különösen a harmadik trimeszter elején.

Mi a normális hüvelyi folyás a terhesség alatt?

Terhesség esetén normális, hogy a szokásosnál több hüvelyi folyás jelentkezik, különösen, ha a folyás vizes, tiszta vagy fehéres színű. Valójában a leukorrhea néha a terhesség egyik legkorábbi jele, és fokozatosan növekszik a mennyisége.  Ha azonban színe, állaga vagy szaga megváltozik, beszélj orvosoddal. Nem jó jel az sem, ha viszketést, égő érzést tapasztalsz, ahogy az sem, ha a váladék sűrű, sárga vagy zöld színű vagy csomós állagú. Ezek már fertőzésre utaló jelek.

forrás: parents.com