Terhesség

Intim folyás terhesség alatt

A várandósság során számtalan változás megy végbe a testünkben, melyek mind a magzat egészséges fejlődését, megóvását, a szülés előkészítését hivatottak támogatni. Vannak azonban olyan tünetek, melyek aggodalomra adhatnak okot.
2021. Augusztus 30.
Intim folyás terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Ilyen például a hüvelyi folyás. Hogy vajon normális-e, illetve mit lehet a problémával kezdeni, arról dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

Megnövekedett hüvelyi folyás

Bizonyos mértékű hüvelyi folyás mind várandósság, mind terhesség nélkül normálisnak tekinthető. Mennyiségét befolyásolja, hogy hol tart a ciklus (ovuláció környékén nagyobb a mennyiség), a szexuális izgalom, és bizony fertőzések is. Általánosságban elmondható, problémára akkor kell gyanakodni, ha szaga, állaga megváltozik, valamint a mennyisége is eltér a szokásostól- ezek a panaszok ugyanis intim fertőzést jelezhetnek.Sok nő megrémül, amikor várandósság során tapasztalja a nagyobb mennyiséget. Érdemes tudni, hogy ekkor alapból több nyák termelődik- ezzel is óvva a magzatot az esetleges külső fertőzésektől, tehát teljesen normális, ha valaki bővebb folyást tapasztal a babavárás alatt. Mégis érdemes odafigyelni rá, mivel terhesség alatt megnő a fertőzésveszély, ami kezeletlenül vetélést, koraszülést, a baba fertőzését is okozhatja.

Mikor gyanakodjak terhesség során hüvelyi fertőzésre?

Terhesség során gyakrabban alakulhatnak ki intim fertőzések, melynek oka, hogy ilyenkor az immunrendszer aktivitása csökken. (Éppen ezért nem csak a nőgyógyászati, de az egyéb fertőzések esélye is megnő). A folyás állaga és színe mindenképp jelzésértékű, valamint az is, ha hirtelen a mennyisége is megnő. Félelemre adhat okot az enyhébb hüvelyi vérzés is, hiszen gyakran fenyegető vetélés/vetélés jele, ám előfordulhat, hogy egyszerű fertőzés az ok, hiszen ilyenkor eleve vérbő a terület, főleg, ha fertőzés is jelen van- így az itt lévő erek könnyen megrepedhetnek.

Fontos a mielőbbi terápia

A hüvelyi fertőzések a legtöbb esetben igen könnyen kezelhetőek, hiszen ma már számos baktérium/gomba/vírusölő készítmény van forgalomban, ráadásul nagy részük terhesség során is alkalmazható. Amennyiben úgy gondolja, fertőzés okozza panaszait, mielőbb keressen fel szakembert, aki megállapítja a diagnózist, megvizsgálja a magzatot, a méhet, méhszájat, majd felírja a szükséges készítményt. Fontos, hogy a terápia mihamarabb megkezdődjön, ugyanis eleinte a zárt méhszáj védi a babát, ám ha sokáig jelen van, a fertőzés felszáll, ami megnyithatja a méhszájat, melynek következtében vetélést/koraszülés következhet be.

Meg lehet előzni?

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elmondta, szerencsére vannak olyan módszerek, tanácsok, melyek betartásával a fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető. Ilyen elsősorban a megfelelő higiénia, az intim mosakodók, irrigátorok kerülése, megfelelő alsónemű választása, valamint, ha hajlamos a gyakori fertőzésekre, érdemes megelőző jelleggel lactobacillus kúrát tartani, hiszen ezek azok a védő mikroorganizmusok, melyek harcolnak a kórokozók ellen.

Forrás: Nőgyógyászati Központ