Terhesség

20 tipp, hogy hírből se ismerd a hüvelyi fertőzéseket

A hüvelyi fertőzés sosem jön jókor: csíp, szúr, viszket, ellehetetleníti az intim együttléteket, összefogja a fehérneműt, és az orvoshoz is muszáj betérni.. Csökkentheted az előfordulás esélyét, ha megfogadod a következő tanácsokat.
2015. Május 19.

Intim higiénia és öltözködés

– Kerüld a szűk, műszálas ruhadarabokat és a tangát – ez utóbbi kiváló hidat képez a bélflórában található baktériumok számára, amik így könnyedén közlekedhetnek a gáton a végbélnyílástól a hüvelyig, sőt akár a húgycsőnyílásig is

– Székeléskor elölről hátrafelé törölve használd a WC-papírt, majd szappannal és vízzel mosakodj le, használj bidét, vagy nedves törlőkendőt, ha nincs más! Ints búcsút a fürdőolajoknak, a női intim higiéniai spray-knek, a parfümöt tartalmazó készítményeknek a szeméremtest területén, bárminek, ami allergiás reakciót okozhat. Az intim zuhanyt, vagy irrigálást sem szabad túlzásba vinni , mert szárító hatású, irritálhatja a hüvelyt, és ez gyengíti a baktériumokkal szembeni védekezőképességet, növelheti a fertőzésre való hajlamot!

– Tampon helyett használj betétet, mert a véres tampon jó táptalaj a baktériumok és gombák számára. Bármelyik mellett is döntesz, minden mosdóhasználatkor cseréld ki, a csere előtt és után pedig moss alaposan kezet, méghozzá szappannal!

– Sose használj olyan tampont vagy betétet, ami már régen kallódik a táskádban, mert előfordulhat, hogy csomagolása már régen megsérült a lakáskulcsod, pénztárcád és a gyerek játszótéri játékai mellett, és tele ment kosszal! Jobb, ha ezeket egy zárható neszesszerben tárolod

– Legyen saját törülköződ, az sem túlzás, ha az intim területeket külön szárítod fürdés után, például papírtörülközővel

– Fehérneműidet, ha teheted, 60 fokon mosd, mert 30-40 fokon nem pusztulnak el a baktériumok és gombák!

– Soha ne vegyél fel frissen vásárolt fehérneműt mosás nélkül!

– Antibiotikumos kúra után megelőzésképpen alkalmazhatsz olyan készítményeket, amelyek elősegítik a hüvelyflóra regenerálását!

– Sose tartogasd a vizeleted, mert így is esélyt adsz a kórokozók elszaporodásának!

A hüvelyi fertőzés tünetei

Ha a hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozik, gyanakodni kell a fertőzésre, illetve jellemző az is, hogy ilyenkor a szeméremtest ég, viszket, kipirosodik. Kóros hüvelyi folyást leggyakrabban okozó betegségek között tartjuk számon a bakteriális vaginózist, a gombás (candida) eredetű és a Trichomonas okozta hüvelyfertőzést.

Kikapcsolódás során

– Szaunában mindig törülközőre vagy lepedőre ülj, soha ne a csupasz padra, kőre, burkolatra. A legbiztosabb megoldás, ha a saját törülköződet használod!

– Ha strandolsz, és épp nem a medencében ejtőzöl, mindig száraz fürdőruha legyen rajtad!

– Termálvízben, strandon történő fürdés, mártózás után mindig zuhanyozz le! Ha teheted, a gyerekpancsolókba maximum térdig merészkedj, ne ülj bele!

– Idegen helyen és mosdóban ne ülj rá a WC-ülőkére, illetve ha rávisz a kényszer, akkor legalább törlőkendővel töröld át a deklit, vagy „ágyazd meg” papírral mielőtt használnád!

Tippek a buja pillanatokhoz

– A jó fogamzásgátló módszer megválasztása is nagyban hozzájárulhat a fertőzések elkerüléséhez: ha ugyanis spermiciddel kezelt óvszerrel vagy spirállal védekeztek, számolni kell azzal, hogy a spermicid irritálhatja a hüvelyflórát. Spirállal történő védekezés esetén ugyancsak megnőhet a hüvelygyulladás kockázata

– Több partner, nagyobb kockázat – a monogámia minimalizálja a szexuálisan közvetített betegségek és a húgyúti fertőzések rizikóját. Tartós kapcsolat híján inkább legyen mindig kéznél az óvszer

– Ha szexuális partnered valamilyen kellemetlen tünetre panaszkodik, élj a gyanúval, hogy fertőzése van, ami rád is veszélyes lehet!

Szexuális együttlét előtt és után is zuhanyozz le, a partnereddel együtt, és bár furcsán hangzó tanács, de pisilni sem árt előtte és utána, hogy így a húgycső is “kitisztuljon”

– Ha az anális szex híve vagy, tartsd szem előtt, hogy a végbélben történő behatolás után tilos a hüvelyi közösülés – ez utóbbi csakis alapos mosakodás után történjen!

– A menstruáció alatti szex ellen egy dolog biztosan szól a hüvely egészsége érdekében, jelesül, hogy a bejutó ondó – a hüvelyhez képest – lúgos kémhatása miatt tovább csökkenti a Lactobacillusok számát, ez pedig növeli a hüvelyfertőzés esélyét

Speciális élethelyzet

A terhesség, majd szoptatás során a megváltozott hormonháztartás miatt gyakoribb vendég a hüvelyi folyás. Ezen időszak alatt a hüvelyflóra támogatására megelőző jelleggel is érdemes valamilyen tejsavas készítményt alkalmazni

Kapcsolódó cikkeink:

Lehet hüvelyi fertőzés mellett szexelni?

Hüvelyfolyás: már megint mit szedtem össze?