Gyerek

Lehet hüvelyi fertőzés mellett szexelni?

A hüvelyi folyás kínos panasz: feszélyez, egész nap bármikor eszedbe juthat, hogy baj van, hiszen csíphet, folyhat, éghet - fertőzéstől függően. És még azt a kérdést is felveti, hogy szóba jöhet-e egyáltalán a szexuális együttlét, míg tart a dolog?
2015. Június 02.

A szakemberek szerint egyik oldalról bátran lehet szexuális életet élni, ha a vaginális fertőzés nem szexuális úton terjedő kórokozó miatt áll fenn, azaz például candida okozta vaginitisz vagy bakteriális vaginózis a diagnózisod. Kérdés persze, hogy az ismert szimptómák mellett kinek van kedve ágyba bújni: az intim együttlétek ilyenkor a legkevésbé sem problémamentesek, sőt mondhatni, kellemetlenek, fájdalmasak is lehetnek, mert már a behatoláskor felszisszensz, vagy nem tudsz elvonatkoztatni a betegség tudatától, és sehogy sem sikerül belelazulni a dologba.

Annak ellenére, hogy itt például az általunk idézett Mayo klinika orvosa szerint nincs szükség a szex pihentetésére, a nőgyógyászok között vitatott kérdés a partner kezelésének és a szexuális élet korlátozásának témaköre. A különösen nehezen kezelhető, vissza-visszatérő hüvelyi candida-fertőzések esetén gyakran merül fel ugyanis, hogy ping-pong-effektus tartja életben a betegségért ludas gombákat, azaz, hogy a férfi fertőzi meg partnerét újra és újra. A másik fél kivizsgálása és kezelése is szükséges lehet ilyenkor, plusz egy kis önmegtartóztatás.

Szexuális úton terjedő betegségek – kis szünet kell

Ami viszont biztos: mindenképpen érdemes kerülöd a szexet akkor, ha például trichomoniasisszal kínlódsz (a fertőzés kórokozója egy parazita, a Trichomonas vaginalis), mert ez szexuális úton terjedő kórság, amit vényköteles szerrel tudnak kezelni, és partnerednek is be kell szedni a rendelt gyógyszert a gyógyulás érdekében, akkor is, ha ő maga tünetmentes.

Hasonlóan óvatosságra int a chlamidya okozta fertőzés, amit szintén antibiotikummal lehet és kell gyógyítani, és akárcsak az előbb említett betegségnél, itt is kell kezelni a kórokozót, a gyógyulásig pedig lehetőség szerint a behatolással, orális szexszel járó intim pillanatokról érdemes lemondani.

Az óvszer sem mindenható

Egyrészt, mert kiszakadhat, másrészt, mert nem védi teljesen a hímvesszőt sem!A gumit ugyanis csak egy bizonyos magasságig lehet a hímvesszőre húzni, a hüvelybe viszont a hímvessző egésze bekerül. Folyás esetén tehát “védőruhában” is van esély arra, hogy a férfira átjussanak a kórokozók. Hacsak nem maradtok az ártatlan pettingnél, az orális szexet is kicsit hanyagolva.