Terhesség

Jégbe zárt életek

Az utóbbi évtizedekben a kutatók a férfiak spermaképében fokozatosan rosszabb értékeket mutatnak ki. Azok a férfiak, akik nemzőképességükért aggódnak, ma már spermabankhoz is fordulhatnak. A különleges szolgáltatások Magyarországon is elérhetők.
2013. Október 06.

Nem biztos, hogy a nő hibás

A történelmi korok során szinte mindig az asszonyt tekintették a meddőség forrásának, de a kutatások és hathatós vizsgálatok mára már bizonyították, hogy a meddőségért közel 40 százalékban a férfiak felelősek. Ma Magyarországon 100-150 ezer meddő házaspárt regisztrálnak. Ők hosszú éveken keresztül mindent megpróbálnak, hogy a kívánt terhesség létrejöhessen. A párok férfi tagjai is sokszor átesnek kivizsgálásokon, annak megállapítására, hogy életképes spermával rendelkeznek-e. Az ún. spermaanalízis lényege, hogy pontos képet kapjanak a páciens nemzőképességéről.

Segítségnyújtás és előrelátás

Hazánkban 1998 decemberétől érhető el a Krio Intézetben a spermabank szolgáltatás. De mit is jelent ez? Ha a szolgáltatást definiálni szeretnénk, akkor elmondható, hogy a spermabank egy olyan intézmény, amely speciális eljárással a spermák mélyfagyasztására illetve tárolására hivatott. Természetesen érdemes kicsit részletesebben is bepillantani a spermabankok működésébe.

Vannak, akik azért fordulnak spermabankhoz, mert betegség, kezelés vagy műtét következtében nemzőképességük alacsony hatásfokú, így nem képesek gyermeknemzésre, és megfelelő donorra szorulnak. A donorok azon férfiak, akik ellenszolgáltatás fejében lemondanak saját ivarsejtjeikről a meddő párok javára.

Mások viszont éppen azért veszik igénybe a szolgáltatást, mert életképes spermájukat biztonságban akarják tudni, egy későbbi felhasználás reményében. Ők a spermabankok olyan ügyfelei, akik a saját célra történő bértárolást veszik igénybe.

Jégbe zárt életek

Hidegre téve

Az ivarsejtek mélyfagyasztása és tárolása számítógépes rendszer útján történik. A fokozatosan történő lefagyasztás egy 30-40 percig tartó folyamat. A spermiumok cseppfolyós nitrogénben (-196 °C-on) elvileg korlátlan ideig eltarthatók, mivel ha a sejteket biológiai nulla pontjuk alatt tárolják, akkor nincs bennük anyagcsere folyamat.

A fagyasztás illetve felengedés során a képződő jégkristályok károsíthatják a spermiumokat, ezért ennek elkerülésére a spermiumok víztartalmának jelentős részét el kell távolítani a sejtekből. Erre védőoldatokat alkalmaznak, amelyek stabilizálják a sejtmembránt is. A legmodernebb fagyasztási eljárások esetén is a spermiumok egy része elpusztul a fagyasztás és felengedés során. Befolyásolja a mélyfagyasztás eredményességét az is, hogy egyes férfiak hímivarsejtjei jobban, másoké kevésbé bírják a fagyasztás és felengedés során bekövetkező változásokat. Általában elmondható, hogy a felengedést követően 70-80 százalék a “túlélés”, de ezt természetesen egyéni paraméterek befolyásolják.

Ki lehet donor?

A donorok életkori határa a 18-35 év között húzódik. Hogy valaki donorrá váljon, egy meglehetősen hosszú, többlépcsős folyamaton kell keresztül mennie.

Először is a jelentkezőtől kapott mintát ún. spermaanalízisnek vetik alá. Itt vizsgálják a spermaszámot, a koncentrációt, a mozgásképességet és az alaktant. A mintát mind mikroszkopikus-, mind komputeres módszerrel analizáljuk, mert csak így kaphatunk teljes spermaképet – említi dr. Balogh István, a Krio Intézmény igazgatója.

Ezt követően következik egy sokrétű, alapos orvosi vizsgálat, amely kiterjed a nemi szervek állapotára, státuszára. Majd végeznek bakteriológiai vizsgálatot több kórokozó szűrésűre (például HIV vírus, hepatitis vírus stb.). Ez igen fontos, mert a leendő donor talán nem is tudja, hogy bizonyos betegségek kórokozóját hordja a szervezetében. A genetikai (kromoszóma) vizsgálat pedig azért indokolt, mert a donor hordozhat genetikai úton terjedő betegségeket. A pszichológia vizsgálat alkalmával pedig azt állapítják meg, hogy a jelentkező mentálisan ép, alkalmas donornak. Ha a vizsgálati protokoll szerint minden rendben van, akkor a mintát hat hónapra lefagyasztva karanténben tartják, majd fél év után megismétlik a HIV szűrést.

Ha ez negatív, akkor válhat a jelentkező donorrá.

A donoroknak mintaadás előtt javasolható a jobb spermakép reményében a megfelelő étrend kialakítása. Ez azt jelenti, hogy érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyekben a sejtmembránok felépítésében résztvevő vegyületek (foszfo-lipidek) vannak. Ilyenek például a tengeri halak.

Mi csökkentheti a nemzőképességet?

Jégbe zárt életek

Sok minden befolyásolja a férfiak nemzőképességét. Ezek közé tartoznak a nemi szervek fertőző megbetegedései (pl. prostatitis, epididymitis stb.), vagy a herék visszértágulatai. Hazánkban sajnos egyre több a férfiakat érintő tumoros megbetegedés, amit számos esetben hatékony eszközként sugárterápiával kezelnek, viszont a sugárterápiák mellékhatása, hogy a páciens nemzőképessége erősen lecsökken, sőt az illető sterillé is válhat. Nemzőképesség problémához vezethet az ondóvezeték sérülése és elzáródása is. Szintén veszélyeztetett populációt jelent azon testépítő férfiak csoportja, akik anabolikus szteroidokat alkalmaznak izomtömegük gyarapodására. A nemzőképességet csökkentheti még a szűk alsónadrág, farmer viselete, a forró vizes fürdőzés és a szauna is. A herék a herezacskóban a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletben vannak, ami az életképességükhöz elengedhetetlen. Ha a herék huzamosabb ideig melegben vannak, akkor az veszélyt jelent az ondó életképességére nézve. A stressz, feszült állapot szintén nem kedvez szervezetünk ideális működésére. A környezeti terhelés nagymértékben befolyásolja a nemzőképességet. De szerepet játszhat a spermakép minőségének drasztikus visszaesésében a rossz minőségű élelmiszerek, tartósítószerek fogyasztása is. A dohányzás, a kábítószer- és alkoholfogyasztás szintén csökkenti a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó termelését. Megállapítható, hogy sok minden okozhat zavart a nemzőképességben, de az is igaz, hogy a zavar sok esetben megszüntethető, ha ismerjük az okokat.

Aggasztó magyarországi spermakép

Sajnos Magyarország nagyon rosszul áll donor ügyben – említi Balogh István igazgató. Az intézet nyolc éves fennállása óta egyre gyengébb spermaképet produkálnak a jelentkezők. 2000-ben az önjelöltek 40 százaléka felelt meg, de ez a szám az évek során lecsökkent 20 százalékra, ma pedig tíz jelentkező közül 1,4 felel meg a donorelőírás követelményeinek. A férfiak nemzőképességét – mint már említettük – számtalan tényező befolyásolja. Vizsgálatokat végeztek az egyetemista donorok körében, ami megállapította, hogy egyazon donornak két minta levételével teljesen más volt a spermaképe. A vizsgaidőszakban, stresszes állapotban produkált minta, messze elmaradt az azt megelőzően leadott mintától. A környezet ösztrogén terhelése évről évre nő, ami bizonyos idő elteltével kumulálódik a szervezetben. A Krio Intézetben a donornak jelentkezők átlag életkora 23,5 év, és legtöbbjüknek már ebben az életkorban kórosan alacsony a spermaszámuk. Ez sajnos nemcsak nálunk tapasztalható jelenség, hanem világtendencia. Az Intézet minden konferencián hangsúlyozza a problémát, és már a Human Reprodukciós Bizottság felé is több javaslatot tett a probléma kezelésére.

Forrás: HáziPatika.com