Terhesség

A szülők terhesség alatti hangulata kihat a gyerek fejlődésére

Egyértelműen kiderült, hogy a szülők érzelmi, mentális állapota a terhesség alatt befolyásolja a gyerek későbbi viselkedését.
2019. Augusztus 07.
A szülők terhesség alatti hangulata kihat a gyerek fejlődésére

Először készült kutatás arról, hogyan befolyásolja mindkét szülő hangulata a terhesség alatt a gyerek fejlődését. A Cambridge-i, Birminghami, New York-i és Leideni Egyetemek kutatócsoportja nemcsak az anyai stresszt, vagy csak az apait vizsgálta, hanem a kettőt együtt – adta hírül a 24.hu.

A kutatásban 438 első gyereküket váró anyát és apát kérdeztek a kutatók arról, hogy hogyan érzik magukat mentálisan és lelkileg, majd újra miután megszülettek a gyerekek, újra felkeresték a családokat a gyerekek 4, 14 és 24 hónaposak voltak. Kiderült, hogy erős kapocs van az anya mentális állapota és a gyerek fejlődése között, azoknak az anyáknak, akik több stresszt, vagy depressziót éltek át terhességük alatt, nagyobb eséllyel lett a gyermekük viselkedési problémával küzdő.

Érzelmi problémái lettek azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei a terhesség alatt párkapcsolati bajokkal küzdöttek. Ezek a gyerekek sokkal ragaszkodóbbak, sírósabbak voltak mint azok, akiknek a szülei problémák nélkül éltek a terhesség alatt.

A kutatók megerősítették, hogy genetikai tulajdonságok is befolyásolják az eredményeket, de egyértelmű, hogy ha a szülőknek mentális problémáik vannak a terhesség alatt, akkor az később kihat a gyerek viselkedési gondjaira is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu