Terhesség

Sok férfi depressziós, míg a párja terhes

Az új-zélandi Auckland Egyetem kutatói arra a megfigyelésre jutottak, hogy a stresszes vagy rossz egészségi állapotban levő férfiaknál nagyfokú depresszió jelentkezett akkor, amikor a párjuk terhes lett.
2017. Március 01.

Illetve kilenc hónappal a gyermek megszületését követően is.

A JAMA Psychiatry című lapban közzétett kutatást vezető Lisa Underwood munkatársaival 3523 férfit kísért figyelemmel, akikkel kitöltettek egy kérdőívet akkor, amikor párjuk a harmadik trimeszterben volt, illetve kilenc hónappal a gyermekük világra jövetele után is. Az átlagosan 33 éves férfiak közül 2,3 százaléknál mutattak ki depressziót a párjuk terhessége alatt és 4,3 százaléknál a gyermek kilenc hónapos korában.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a depressziós tünetek megemelkedése a partner terhessége alatt több stresszel és rosszabb egészségi állapottal állt összefüggésben, míg a gyermek születése utáni depresszióhoz emellett sokszor még az is hozzájárult, hogy az apa már nem volt együtt gyermeke anyjával, esetleg munkanélküli volt, illetve a kórtörténetében már korábban is szerepelt depresszió.

Mivel az apa depressziója később a gyerekére is kihathat, különösen fontos lenne ezeket a tünetek időben felismerni, és lehetőleg minél előbb kezelni.

Kapcsolódó cikkek:

Apukákra is lecsaphat a szülés utáni depresszió

Apa, ne stresszelj, mert lassabban fejlődik majd a gyerek

Forrás: Medipress