Gyerek

Apa is lehet szülés után depressziós

A férfiak egytizede depressziótól szenved, miután megszületett a kisbaba. Jellegzetes férfias tünetekkel.
2011. Május 31.

Egy brit férfit felmentettek hat hónapos kislánya megölésének vádja alól, miután arra hivatkozott, hogy szülés utáni depresszióban szenvedett – írta a BBC hírportálja, hozzátéve, hogy Mark Bruton-Young esete felhívta a figyelmet az apává válás nehézségeire.

Minden hetedik nő szülés utáni depresszióval küzd, ám a brit Fatherhood Institute szerint minden tizedik férfinál is jelentkezik depresszió a gyerek születését követően vagy azt megelőzően. Az apai depresszió csúcsa a baba születését követő három-hat hónapra esik.

– A nőkhöz hasonlóan a férfiak is megküzdenek azokkal az életüket meghatározó változásokkal, amelyek a gyerek érkezésével járnak együtt – véli Adrienne Burgess, az intézet vezetője. – A hormonok, az alváshiány, a megnövekedett felelősség és az életben tapasztalt általános stressz férfiaknál ugyanúgy jelen lehet, mint nőknél. Ha pedig párjuk depressziós, nagyobb eséllyel válnak azzá ők is – tette hozzá.

Az apa depressziója azonban már párja terhessége alatt elkezdődhet, amikor kapcsolatuk megváltozik. Az apák úgy érezhetik, hogy kimaradnak valamiből, sőt kihagyják őket valamiből, miközben partnerük nagyobb figyelmet élvez. A szülés után előfordul, hogy az anya úgy érzi, ő jobban pelenkáz vagy etet, mint az apa, ezért kritikával illeti partnerét.

– Ilyenkor nem gondolnak arra, hogy ezzel aláaknázzák a férfi önbizalmát – magyarázza Liz Wise tanácsadó. A folyamat elvezethet odáig, hogy a férfi nem ajánlja fel többé segítségét, a pár kommunikációja összeomlik, megsértődnek egymásra.

Az apaságot nem mindenki fogja fel úgy, hogy az az anyasághoz hasonlóan az életet egyszer és mindenkorra megváltoztató esemény. Burgess szerint a várandósság idején az apát sokkal jobban be kellene vonni a felkészítésbe, az orvosnak érdemes lenne az anyával együtt behívnia az apát is a vizsgálatokra.

Apa is lehet szülés után depressziós

Az anya és az apa egyaránt érezheti magát fáradtnak, zaklatottnak és alkalmatlannak, valamint lehet bűntudata, ám különböző módon reagálhatnak ezekre az érzésekre, és ez nehezítheti a jelek felismerését.

Általában úgy tartják, hogy a depressziós férfiak dühösek, míg a nők szomorúak. Szakemberek szerint a túl sok ivás, az öngyógyszerezés és a félrelépés egyaránt lehet jele a férfiak depressziójának.

Babaszoba: Megnehezíti a dolgunkat, hogy még ma is úgy gondolják sokan: férfi nem beszél az érzelmeiről. Így hát csak a feszültség nő, amellett, hogy mindkét szülő tudja, boldognak kellene lennünk. Jobb felkészülni a nehézségekre már szülés előtt, így apa jobban boldogul. Ha vállalkozó kedvű, látogasson meg egy apacsoportot, még mielőtt a baba megszületik.

Érdemes könyveket is keresni, az Apa leszek remek választás!

Forrás: MTI- babaszoba.hu