Gyerek

Ne veszekedjenek a szülők, mert depressziós lesz a gyerek!

Nagyobb eséllyel szenvednek mentális betegségben azok a felnőttek, akik gyermekként látták szüleik agresszív viselkedését, derül ki a Journal of Epidemiology and Community Health magazinban közölt felmérés eredményeiből.
2009. Június 28.

A párizsi INSERM kutatói Christelle Roustit vezetésével 3023 felnőttet kérdeztek meg jelenlegi mentális problémáikról (például a depresszióról), illetve gyermekkori élményeikről.

Felmérték a gyermekek elleni erőszakkal és a párkapcsolaton belüli agresszivitással kapcsolatos tapasztalataikat, valamint az öngyilkossági kísérletek előfordulását és az alkoholfüggőséget. DepresszióA megkérdezettek 16 százaléka állította, hogy látta szüleit erőszakosan viselkedni. Gyakoribb volt a szülők közti erőszak alkoholista, vagy munkanélküli szülők esetében, anyagi, vagy lakásproblémákkal küszködő családokban, illetve a szülők súlyos betegsége esetén.

Kiderült, hogy a szülők közti erőszakot átélő gyerekek felnőttként 1,4-szer hajlamosabbak voltak a depresszióra, esetükben háromszor gyakoribb volt a párkapcsolaton belüli erőszak, csaknem ötször nagyobb eséllyel bántak durván gyermekükkel, és 1,75-ször nagyobb volt az alkoholizmus esélye is.

Forrás: Medipress