Terhesség

Ultrahangvizsgálatok 2, 3 és 4D-ben

2D ultrahang: ez a legfontosabb magzati vizsgálóeljárás, a további üzemmódok - a 3D, 4D és 5D - ezt egészíti ki. Vegyük sorra, mikor és milyen szerepe van ezeknek a fontos szűréseknek.
2014. November 13.

Fontos tudni, hogy a három, négy- és ötdimenziós ultrahangvizsgálat csak a kétdimenziós felvételek kiegészítésére szolgál. Ennek az az oka, hogy a 2 dimenzióban látott képek a legalkalmasabbak arra, hogy az ultrahangos szakemberek megbízhatóan kizárják a magzatnál esetlegesen jelenlévő fejlődési rendellenességek nagy részét, valamint az ezekhez szükséges mérések elvégzése is így történik.

Vannak azonban olyan elváltozások, amelyek felderítésében a 3 illetve 4 dimenziós eljárás sokat segíthet, mint például az ajakhasadék. A 3D és 4D felvételek térben ábrázolják a magzatot, a 3D felvétel egy állókép, míg a 4D felvétel egy valósidejű (real time) ábrázolása a magzatnak. Az 5 dimenziós vizsgálat egy új eljárás, a vizsgálat során elkészült 3 illetve 4 dimenziós felvételeket egy 3 dimenziós képet megjeleníteni képes TV-n keresztül nézhetik a szülők egy speciális szemüveg segítségével. Mint minden vizsgálatnak, az ultrahangnak is megvannak a feltételei. A metszeti képek háromdimenzióssá történő átalakítása nem mindig végezhető el, a képek, videó felvételek minősége erősen függ a terhességi kortól, a magzat elhelyezkedésétől illetve a kismama testalkatától.

Mikor? Mit?

Az első – koraterhességi – vizsgálat a 6-8. héten történik, a menstruáció kimaradása után ultrahangvizsgálattal megállapítható a terhesség kora, a többes terhesség, valamint az embrió méhen belüli vagy kívüli helyzetének meghatározása. Optimálisan 12-13. terhességi héten készül az első genetikai ultrahang vizsgálat, melynek célja a pontos terhességi kor meghatározása, a kóros állapotok felismerése, a kromoszóma rendellenességek szűrése a protokollban meghatározott biometriai adatok alapján (koponya átmérője és körfogata: BPD, HC, a has körfogata: AC, combcsont hossza: FL, fejtető-far távolság: CRL, orrcsont jelenléte: NB és a tarkóredő vastagsága: NT). Az utóbbi két érték azért fontos, mert egyes kromoszóma rendellenességek meglétekor értékük eltérhet a normálistól. Ilyen betegség például a Down-kór. A tarkóredő vastagság 3 mm-ig normális, de ez nem jelenti azt, hogy azok a magzatok, akiknek 3,0 mm feletti az NT értékük, egyértelműen betegek lennének. A mért érték sok mindentől függ (pl. a magzat kora is befolyásolja), de erről természetesen a szakorvos tájékoztatást ad. Az orrcsont hiánya is utalhat kromoszóma rendellenességre, például a Down-kóros magzatok nagy részénél kimutatták, hogy ebben a terhességi korban az orrcsont hiányzik, vagy nagyon kisméretű (hypoplasiás).

A 18-20. hét között kerül sor a második genetikai ultrahangvizsgálatra. Ekkor történik a fejlődési- és kromoszóma rendellenességre gyanús jelek (minor jelek) felismerése, ekkor szűrik a nyitott gerincet, illetve a koponyafejlődési rendellenességeket. Egy jó minőségű ultrahangkészülékkel a nyitott gerinc legalább 95, míg a koponyahiány 100 százalékban szűrhető. A genetikai ultrahang keretén belül a magzat belső szerveinek alapos vizsgálata történik, kiemelt fontosságú a magzati szívultrahang, mivel gyakran társulnak szívfejlődési rendellenességek egyes kromoszóma rendellenességekhez. A terhesség 30-31. hetében végzett ultrahang vizsgálattal a magzati biometriai adatokat, a méhlepény lokalizációját és érettségi fokának meghatározását, valamint a magzatvíz mennyiségét figyelhetjük meg.

Az utolsó ultrahang vizsgálat a terhesség 36-37. hetében történik, mely a magzat növekedésének követésére, helyzetének meghatározására, a méhlepény állapotára, valamint a szülésvezetés megtervezésére szolgál.

Nem árt a babának?

Alapelv, hogy a magzatot mindig csak annyi ideig szabad vizsgálni, amennyi ahhoz kell, hogy a szakember minden szükséges információt begyűjtsön. Ha már biztosan látszik, hogy nincsen semmilyen rendellenesség, akkor a vizsgálatot be kell fejezni. Ennek oka, hogy a hosszú ideig tartó ultrahangnak is vannak fizikai hatásai: az ultrahanghullámok elnyelődnek a sejtekben, ami a szövetek felmelegedését okozhatja. Bár az ultrahangvizsgálatok biztonságosságát már számtalan korábbi tudományos vizsgálat bizonyította, és jelenleg semmilyen kóros hatásról nem tudunk, ennek ellenére sem árt a megfelelő óvatosság.

Ultrahangvizsgálatok  2, 3 és 4D-ben

Géndiagnosztika

1125 Budapest, Zalatnai utca 2Bejelentkezés: (+36 1) 580-8600www.gendiagnosztika.hu