Terhesség

Elképesztő videó az anyaméhben fejlődő magzatról

Ez a hihetetlenül tiszta felvétel egy 20 hetes még meg nem született babáról egy MRI vizsgálat eredménye.
2017. Február 17.

Az MRI jobb, mint az ultrahang?

Emlékszem, mikor az egyik legelső ultrahang fotót nézegettem a babámról és nagyon próbáltam megérteni, hogy mégis mi a fene látható rajta. Az ott a kis karja? Pff… – írja egy édesanya a parents.com-on.

A legújabb technológia azonban képes olyan minőségben megjeleníteni, hogy az édesanyák végre sokkal tisztább képet kaphatnak a még meg nem született gyermekükről. Erre pedig meglepő módon nem az ultrahang, hanem az MRI képes. Az iFIND project nevű londoni csapat készítette az első ilyen MRI videót egy saját nevét elhallgató édesanya babájáról, az eredmény pedig lélegzetelállító.

Ahogy a The Mirror nevű lap írja, az új technológia algoritmusokat, mágneses mezőt és rádióhullámokat használ a nagyon magas minőségű fotók elkészítéséhez. Ebben az esetben a felvétel egy 20 hetes terhes kismamáról készült. A röntgenről készült videón jól látható, ahogy a baba mozog, ahogy megfogja a köldökzsinórt, ahogy dobog a kis szíve.

“A magzat szíve itt mindössze 15 mm átmérőjű, kb. fele akkora, mint egy 5 forintos” – mondja dr. David Lloyd az iFIND project tagja. Elképesztő, nem igaz? Lloyd azt is elmagyarázta, hogy “az ultrahang abban különbözik az MRI-től, hogy nagyon magas frekvenciájú hanghullámokat használ, melyek a belső szervek felületeiről visszaverődve jól kivehető képet alkotnak. Ez azonban nem mindig egyszerű, ugyanis a hullámoknak el is kell jutniuk a babához. Ezzel szemben az MRI egy erős mágneses mezővel és rádióhullámokkal dolgozik, mely képes áthatolni a szerveken, nem állnak útjába a csontok, izmok vagy a zsír. Emellett pedig többnyire sokkal élesebb felvételek készíthetők vele, mint ultrahanggal.”

Ha bárkit foglalkoztatna, az újfajta MRI vizsgálat teljes biztonsággal végezhető a terhesség alatt.

Ezek is érdekelhetnek: