Terhesség

4D vagy 5D ultrahangra készülsz? Íme pár hasznos tipp!

Hála a technika villámgyors fejlődésének már a születés előtt "megpillanthatod" a pocaklakódat. Segítségképpen összeszedtük a babamozi kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket, válaszokat és néhány igen hasznos tippet is.
2015. Június 09.

4D ultrahanggal a magzat

A terhesség kicsit olyan, mint amikor kilenc hónapot várunk életünk talán legfontosabb randevújára. Vajon milyen lesz a másik – kérdezhetjük magunktól izgatottan. Erre a kérdésre, illetve néhány másikra is választ adhat a 4D, illetve 5D ultrahang.

Mindenekelőtt kezdjük azzal, mi a különbség a 4D és 5D ultrahang között. Utóbbinál a legmodernebb technikai módszerek használatával még élethűbb, magával ragadóbb élményt kapnak a szülők, mint a 4D esetében, hisz 3D képernyőn, 3D szemüvegben valódi 3D képet láthatnak a csöppségről. Az 5D UH-ban rejlő “plusz” a fotorealisztikus képalkotásban rejlik, amit valósághű árnyékolás tesz plasztikussá, ezáltal “élővé” válik a kisbaba arca, szemben a hagyományos 4D képalkotással.

Mire számíthatsz a babamozin?

Az ultrahangvizsgálatokat szinte minden kismama örömmel várja, hiszen a rejtélyes bentlakót – a születése pillanatáig – csak a képernyőn láthatja. Ráadásul ezeken a vizsgálatokon nagyon fontos információk is kiderülnek, például az, hogy megfelelően fejlődik, növekszik-e a magzat, illetve hogy minden rendben van-e a belső szerveivel. Az ultrahangvizsgálatokon bizonyos genetikai betegségeket is szűrni lehet.

A leendő anyukák és apukák számára azonban a kötelező orvosi vizsgálatoknál sokszor érdekesebb az, amikor a kicsit nemcsak két dimenzióban láthatják, hanem pontosan kivehetik az arcocskáját, vonásait is (bár kétségkívül nagy élmény látni a magzat szívét, kezét, gyöngysorként húzódó gerincét). Az ultrahangon ráadásul arra a kérdésre is választ kaphatnak a szülők, hogy kisfiú vagy kislány lakik-e a pocakban. Szerencsére, a technika fejlődésével egyre pontosabb, élesebb, szebb képet kaphatunk a magzatról: a 4D, 5D ultrahangos babamozik hatalmas élményt jelenthetnek.

A 4D, 5D ultrahang nem fájdalmas, sőt még csak nem is kellemetlen, és természetesen a babára sem jelent semmilyen veszélyt. Az egyetlen kényelmetlenséget az jelentheti, hogy a kismamának lehet, hogy többször meg kell fordulnia, vagy egy kicsit hosszabb időt kell háton fekve töltenie, és ez a derékfájósoknak nem feltétlenül esik jól. Szerencsére, a babáról kapott kép mindenért kárpótol!

Hogyan érdemes készülni a vizsgálatra? Először is, érdemes eldönteni, hogy mikor szeretnénk az ultrahangra menni. A 4D, 5D ultrahang a hivatalos ultrahangvizsgálatokon kívül vehető igénybe, és bár vannak olyan rendelők, ahol szakemberek orvosi vizsgálatot is végeznek, ellenőrzik a baba megfelelő fejlődését, a lényeg elsősorban a babával való “találkozás”.

Mikor menj 4D/5D ultrahangra?

Bár a vizsgálatot rögtön a terhesség megállapítása után el lehet végezni, az első két trimeszterben igazából nem túl sokat láthatunk a magzatból, még nem alakultak ki a vonásai, és mivel még zsírpárnák sem rakódtak a testére, elég soványka is.

Nagyon előrehaladott terhességnél pedig a magzatnak már egyre kevesebb helye van mozogni, a keze vagy a lába sokszor az arca elé kerül, így a vizsgálat nem lesz olyan látványos. Az ideális, ha a 26.-34. hét között megyünk “mozizni”, ilyenkor ugyanis már látszódnak a kicsi vonásai (talán még azt is felfedezhetjük, hogy kire hasonlít a családból), az arcocskája teltebb, grimaszol és gesztikulál, van elegendő magzatvíz is, és a hasfal sem túl vastag, így a kép szép éles és látványos.

Ezekre figyelj – tippek ultrahang előtt állóknak

A vizsgálat előtt érdemes elegendő folyadékot fogyasztani, a teli hólyag ugyanis megkönnyíti a vizsgálatot végző szakembernek, hogy jobb felvételeket készítsen. Erre az időszakra a legtöbb anyuka már kitapasztalja, hogy mit szeret a magzat, mi az, amivel fel lehet ébreszteni – egy alvó magzat nagyon édes látvány, de jobb azért, ha látjuk, amint mosolyog, pislog vagy éppen az ujját szopja.

A csokoládé, az édes italok, a gyümölcslé, a kakaó vagy a hideg szénsavas üdítők egyaránt segíthetnek abban, hogy a magzat felébredjen. Előfordulhat az is, hogy megkérik a kismamát, hogy egy kicsit sétálgasson, ez ugyanis nemcsak felébresztheti a babát, de a pozícióján is változtathat.

A babamozira érdemes elvinni az apukát is – nagymértékben megkönnyítheti a későbbi kötődés kialakulását, ha valóban láthatja a születendő kisbabát, hiszen így úgy érezheti, hogy jobban bevonódik a várandósságba. Sok helyen videófelvételt is készítenek, érdemes előre rákérdezni, hogy ezt kiírják-e nekünk DVD-re, és ha igen, nekünk kell-e lemezt vinni.

1125 Budapest, Zalatnai utca 2

Bejelentkezés: (+36 1) 580-8600

www.gendiagnosztika.hu