Terhesség

A babamozi nem ugyanaz, mint a genetikai vizsgálat

A technika fejlődésének köszönhetően akár több dimenzióban is megnézhető méhen belül a magzat. Ne keverjük azonban össze a babamozit a babagenetikával!
2018. Január 08.
A babamozi nem genetikai vizsgálat

Manapság már számtalan babamozi-szolgáltatás hirdeti magát, és szebbnél szebb, különleges képpel csábítja a szülőket, hogy vegyenek részt életük egyik legkülönlegesebb moziélményében.

A babamozi valóban egyedülálló élmény, hiszen a segítségével a szülők bepillantást nyerhetnek a baba méhen belüli életébe, láthatják arcvonásait, mozdulatait, gesztusait.

De mit is értünk a babamozi kifejezés alatt?

Ahogy Böjtös-Jugovits Mónikától, az Istenhegyi Géndiagnosztika képalkotó diagnosztikai analitikusától megtudtam, ez egy három- és négydimenziós ultrahangvizsgálatot jelent, ami pillanatról pillanatra követi a magzat mozgását.

3-4 vagy 5D? Melyiket válasszam?

Ma már a 3 és 4D-s babamozi mellett, akár 5D-s szolgáltatást is igénybe vehetünk. Böjtös-Jugovits Mónika azonban ezzel kapcsolatban elárulta, hogy gyakran nincsenek tisztában a szülők azzal, hogy ez mit is jelent.Sok helyen, ahol 5D-s vizsgálatot hirdetnek, figyelemfelkeltő képekkel csábítják a szülőket a babamozizásra. Ilyenkor a klasszikus sárga, hagyományos 3D-s képek mellett rózsaszín felvételeket is láthatnak a szülők. Ez utóbbiakról azt állítják, hogy 5D-s képek, pedig – ahogy Mónika többször elmondta – ezek valójában nem azok. Hogy miért? Mert az 5D-t nem lehet kifényképezni. Ezeket a felvételeket a sárga képből készítették egy bizonyos technikával. Ezt azonban nagyon sokan nem tudják, és ezért ragaszkodnak az 5D-s képhez.Az 5D-s vizsgálaton valójában csak annyi történik, hogy egy háromdimenziós televíziózásra alkalmas készüléket nézve – egy speciális szemüveg segítségével – a korábbi két, három, illetve négy dimenzión kívül térben is láthatóvá válik a pici.A szakember szerint azonban az igazi élményt a klasszikus 3, illetve 4 dimenziós képalkotás, valamint az úgynevezett fotórealisztikus képábrázolási technika adja, ami egy valósághűbb, kontrasztosabb és részletgazdagabb három -és négydimenziós képet jelent. Fontos azonban tudni, hogy mindennek az alapja a 2D. Ha nem jól látszódik a gyermek 2D-ben, akkor sajnos nem fog látszódni a többi dimenzióban sem megfelelően.

Ez csak mozi!

A babamozit szonográfus illetve képalkotó diagnosztikai analitikus segítségével vehetjük igénybe- tudtam meg Mónikától. Természetesen orvos is végezheti ezt a tevékenységet, de időhiány miatt ez nem jellemző.Azt azonban fontos tudni, hogy a babamozi nem diagnosztikai vizsgálat!”Amiatt tehát senki ne menjen babamozira, hogy megnézze, egészséges-e a gyermeke, a babamozi ugyanis nem erre való” – figyelmeztet a szakember.A normális genetikai szűrővizsgálatok célja, hogy a genetikai és fejlődési rendellenességeket kiszűrjék, valamint a terhesség és szülés szövődményeit megelőzzék. Erre, vagyis a genetikai ultrahangra a terhesgondozás keretein belül kerül sor a 11-13. valamint 18-20. hét között.A babamozin is mérhetik a magzat paramétereit, de ez nem tartozik hozzá a vizsgálathoz. A babamozi mindössze egy olyan különleges élmény, amely során a szülők már a baba megszületése előtt közelebb kerülhetnek gyermekükhöz, de nem arra való, hogy fejlődési rendellenességeket kutassunk a segítségével.Előfordulhat természetesen olyan, hogy hogy a babamozizás során észlelnek valamilyen eltérést. Ilyen esetben a megfelelő szakemberhez irányítják a kismamát további vizsgálatok céljából.Kapcsolódó cikkeink babamozi témában: