Terhesség

Mi az a 3D és 4D ultrahang?

Néhány évtizede még csak álom volt, hogy "belássunk" a leendő édesanya pocakjába, ma viszont akár a születendő csöppség arcvonásait is színes fotókon tanulmányozhatjuk. Vajon jó-e a hagyományos ultrahang modernebb változata?
2008. December 14.

Hagyomány és innováció

A legtöbb ultrahang-készülék hagyományos kétdimenziós (2D), metszeti képet készít. A metszeti képekből a vizsgálatot végző személy agya állítja össze a vizsgált szerv feltételezett térbeli képét. Minderre korábbi tanulmányai során elsajátított tudását használja. A modern számítógépes technika lehetőséget nyújt a térbeliség – a harmadik dimenzió – képi megjelenítésére. A háromdimenziós vizsgálatok során a metszeti képeket már az ultrahangkészülék dolgozza fel, így a végeredmény egy térbeli állókép. A metszeti képsorozatban tárolt információtartalom segítségével a kép forgathatóvá, több oldalról is tanulmányozhatóvá válik.

Miért jó a 3D?

A térbeli ábrázolás lényegesen több információt szolgáltat, valamint megerősítheti a kétdimenziós vizsgálatok során kialakított véleményt. Amennyiben ez valós idejű mozgóképen jelenik meg, 4D ultrahangról beszélünk.

A magzat vizsgálat során több szögből is láthatóvá válik, ami segíthet bizonyos fejlődési rendellenességek ábrázolásában. A szülők és a születendő gyermek közötti kapcsolat erősítésében segíthet a magzat valósághű megjelenítése, hiszen a vizsgálat során akár a magzat arckifejezését is meg tudjuk figyelni.

Jelenleg a 3D-4D ultrahang vizsgálatok nem képezik az orvosi diagnosztika szerves részét, hagyományos 2D ultrahang is megfelelő mennyiségű információt nyújt a vizsgáló számára. A 3D-4D ultrahangvizsgálatok egyelőre nem veszik át a 2D ultrahang szerepét, csupán kiegészítő vizsgálati módszernek tekinthetők.

“Babamozi”

Az ultrahang használata az elmúlt években rutineljárássá vált. A módszer elterjedésével egy időben jelent meg az igény arra, hogy a vizsgálat során a születendő gyermek fejlődésének stádiumait fényképek, videofelvételek segítségével örökítsék meg a szülők számára.

Tekintettel arra, hogy az egészségbiztosítók legnagyobb része nem finanszírozza a nem orvosi célból készített felvételek készítését. A szakembereket is megosztja a kérdés, vajon helyes-e kizárólag “szórakoztató” célzatú vizsgálatokat végezni.

Az ultrahangvizsgálatok során az egészségesen fejlődő magzat látványa segíthet a szülők megnyugtatásában, motivációt adhat arra, hogy a szülők (különösképp a várandós nő) jobban figyeljenek egészségükre, pl. leszokjanak a dohányzásról.

Segíthet az apa és születendő gyermeke közötti kötődés kialakulásában is. A másik vélemény szerint az ultrahang esetleges káros hatásai nincsenek kellően feltárva. Emiatt a fejlődő magzat lehető legkisebb ultrahang terhelése mellett érvelnek, miszerint az ultrahangvizsgálatokat a lehető legrövidebb időtartam alatt és a legkisebb számban kívánatos elvégezni.

Mindkét nézőpontot szem előtt tartva fontos, hogy a 3D és 4D vizsgálatok során látottak ne csak “babamozi” legyen, hanem diagnosztikus értéket is kapjon, azaz, hogy minősített helyen, megfelelő jártasságú szakember végezze a vizsgálatot korrekt felvilágosítással az ultrahangvizsgálat diagnosztikai korlátairól.

Az árak meglehetősen szórtak mind a 3D, mind a 4D vizsgálatok esetében és elmondható, hogy sokkal több helyen kínálnak már 4D szolgáltatást. Találtunk olyan szolgáltatót, ahol a 4D babamozi már 4500 Ft-ért elérhető (igaz csak a 17.hétig) és több olyat is, ahol 12 ezer Ft-ba kerül. Az átlag ár valahol 7000 Ft-nál van.

Kapcsolódó cikkeink:

Az ultrahang alkalmazásai a terhesség során

Mi a különbség a 4D és az 5D ultrahang között?

Forrás: HáziPatika.com