Terhesség

Hány ultrahangos vizsgálat szükséges?

Az elmúlt évtizedekben az ultrahang a terhesség alatti egyik legfontosabb diagnosztikai vizsgálattá vált. Segítségével az édesanya és az orvos egyformán rengeteg hasznos információt kap. Mikor kötelező és mikor opcionális? Ennek jártunk utána.
2008. Május 22.

Hány ultrahangos vizsgálat szükséges?

A terhesgondozási rendszert 2014. július 1-gyel egy rendelettel újraszabályozták. A terhesség alatt végzendő ultrahang vizsgálatok rendjét és idejét a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által javasolt protokoll szabályozza, mely szövődménymentes terhesség esetén összesen három ultrahang-szűrővizsgálatot javasol.

A koraterhességben végzett ún. 0. vizsgálat diagnosztikus. A különbség az, hogy míg a szűrővizsgálatok segítségével panaszmentes páciensek esetén igyekszünk feltárni bizonyos kórállapotokat, addig a diagnosztikus vizsgálatokkal panasz, klinikai tünet, normálistól eltérő vizsgálati lelet esetén egy feltételezett diagnózist igazolunk, vagy zárunk ki. A szűrővizsgálati rendszer következetes megvalósításával nagy valószínűsséggel biztosítható a magzati fejlődési rendellenességek, kóros állapotok kiszűrése. Az alábbi vizsgálatok 2D ultrahangvizsgálatok, a 3D-4D ultrahangvizsgálatok nem képezik kötelező részét a terhességi ultrahang szűrővizsgálatoknak!

0. vizsgálat, koraterhességi vizsgálat

Általában hüvelyi (úgynevezett transvaginalis) ultrahangvizsgálattal, a terhesség megállapításakor végzik el. A vizsgálattal kimutatható a terhesség, lehetőség van a terhességi kor meghatározására, a többes terhesség, egyes kórállapotok felfedezésére. Az utóbbiak közé tartozik például a méhen kívüli terhesség, molaterhesség (az üszög- vagy más néven molaterhesség a méhlepény jóindulatú (bár potenciálisan malignus) elfajulása, melynek során a lepény szőlőfürtszerű képletté alakul, a magzat a terhesség korai szakaszában elhal, a terhesség erős vérzés kíséretében megszakad), egyéb kismedencei eltérések.

I. ultrahang-szűrővizsgálat

Ideje a 12-13. terhességi hét. Ekkorra a magzati szervfejlődés befejeződik, ami lehetővé teszi a részletes vizsgálatot, ezáltal a kóros fejlődésre utaló jelek nagy eséllyel való felismerését. A vizsgálat legtöbbször, de nem kizárólagosan hüvelyen keresztül történik. A fejlődési rendellenességek szűrése mellett, meghatározásra kerül a terhesség nagysága, élő volta, a tarkóredő (nuchal translucency – NT) vastagság meghatározása. A tarkóredő mérése azért fontos, mert ha értéke eléri vagy meghaladja a 3 mm-t, akkor bizonyos magzati ártalmak előfordulásának valószínűsége nagyobb.

II. ultrahang-szűrővizsgálat

A 18-20. terhességi héten érdemes elvégezni. A vizsgálat célja a fejlődési- és kromoszóma rendellenességek gyanújeleinek kiszűrése, különböző kórállapotok felismerése.

III. ultrahang-szűrővizsgálat

A szűrés a 30-32. terhességi héten, hasi vizsgálat során történik. A vizsgálat célja a kóros elváltozások kimutatása mellett a magzat növekedési ütemének ellenőrzése. Ilyenkorra az anyai vagy magzati okból kialakuló növekedésbeli elmaradás észlelhetővé válik.

Még több információ a terhesség alatti vizsgálatokról:

Forrás: HáziPatika.com