Terhesség

Várandósgondozási kiskönyv, avagy a terhes kiskönyv

Ki állítja ki? Mikor és kitől kapja meg a kismama? Miért olyan fontos a kiskönyv és mi szerepel benne? Összeszedtük, hogy mit kell tudni a terhes kiskönyvről.
2017. Augusztus 28.

Várandósgondozási kiskönyv, avagy a terhes kiskönyv

Az érvényes várandósgondozásról szóló protokoll alapján a terhesség megállapítása a szülész-nőgyógyász feladata (még akkor is, ha valaki bábai gondozást, azaz otthonszülést tervez és akkor is, ha a terhességét szülésznő is gondozhatja). Amikor felmerül a terhesség gyanúja, akkor szülész-nőgyógyász fogja megállapítani a terhesség meglétét, ezzel az igazolással kell felkeresni a területileg illetékes védőnőt, ő fogja kiadni a kiskönyvet.

A védőnőnek a terhesgondozási könyvben kell rögzíteni a szakorvosi lelet alapján a terhességi hét meghatározását, illetve a rizikó-besorolást, valamint a gondozásra területileg kötelezett szolgáltató nevét címét és a 34. hétig a gyermekorvos nevét és elérhetőségét is.

A terhességgel és a gondozással kapcsolatos történéseket kell dokumentálni a kiskönyvben mindazoknak a szakembereknek, akik részt vesznek a terhesgondozásban. Ahogy az Emmi- rendelet fogalmaz: a várandósgondozás olyan komplex egészségügyi szolgáltatás, amely a védőnő, a háziorvos, a szülész-nőgyógyász szakorvos, a várandós választása esetén a szülésznő, valamint a várandós együttműködésén alapul.

Minden olyan eseménynek, vizsgálatnak, eredménynek, amely a terhességre és a várandós kismamára vonatkozik, szerepelnie kell a kiskönyvben. Így például az alapadatokon túl szerepelnie kell benne a vércsoportra, onkocitológiai vizsgálatra vonatkozó adat, amelyek a szülés szempontjából lesznek majd fontosak. De szerepel a kiskönyvben a családban előfordult fejlődési rendellenesség, öröklődő megbetegedésre, gyógyszerallergiára vonatkozó adatok is.

Az ultrahang vizsgálatok eredményei és trimeszterenkénti lebontásban az elvégzett szűrő-és laborvizsgálatok (vér, vizelet) eredményei is megtalálhatóak a könyvben. Ahogy a szülés várható időpontjának meghatározása, a vizsgálatok értékelése és az esetleges előző várandósságok száma, lefolyása, esetleges szövődményei.

És természetesen nem hiányozhatnak a várandósgondozásban részt vevők bejegyzései sem.

A kiskönyvvel jól dokumentálhatóan nyomon követhető mind a terhesség, mind az anya, mind a magzat állapota, jellemzői.

A terhes kiskönyvet minden tanácsadásra, vizsgálatra és a szülésre is magunkkal kell vinni.

Kapcsolódó cikkeink: