Terhesség

A terhesgondozás menete: vizsgálatok és tennivalók

Végre kétcsíkos lett a teszted, de nem tudod, hogyan tovább? Összegyűjtöttük, mit kell tudnod a várandósgondozásról: milyen gyakran kell találkoznod a védőnővel és a nőgyógyászoddal, mikor milyen vizsgálatokra készülj.
2017. Augusztus 08.

A terhesgondozás menete: vizsgálatok és tennivalók

A várandósgondozásról egy 2014-es jogszabály rendelkezik, amely pontosan meghatározza a terhesgondozás menetét.

Az első lépés, hogy a nőgyógyász szakorvos megállapítja a terhességet. Jól jegyezd meg az utolsó menstruációd első napjának dátumát, mert sokszor fogják kérdezni tőled a következő hónapokban, ugyanis ez alapján számolják ki a terhességed korát. Az orvosod az egészségi állapotod és az anamnézis alapján elvégzi a rizikóbesorolásodat.

Ha a várandósságod alacsony rizikójú, akkor a gondozásodat szülésznő is végezheti, ha magas, akkor csak nőgyógyász gondozhat. A szakorvos igazolást ad a terhességről, amellyel a körzeti védőnőnél kell jelentkezned, aki kiállítja a várandósgondozási könyved. A háziorvosodat is fel kell keresned, aki kikérdez a korábbi betegségeidről és a családi kórelőzményekről, továbbá egy belgyógyászati vizsgálatot is elvégez.

A rendelet szerint – az első vizsgálatokat nem számítva – trimeszterenként legalább egyszer meg kell vizsgálnia téged a nőgyógyásznak és a védőnőnek. Általában azonban még problémamentes terhesség esetén is sűrűbben, legalább havonta számíthatsz egy vizitre a nőgyógyásznál. Ha pedig valamilyen probléma adódik, még gyakrabban kell látogatnod az orvosod.

A védőnővel a tanácsadásokon kell találkoznod, de egy alkalommal az otthonodban is fel fog keresni. A szakember vezeti a kiskönyvedben a legfrissebb vizsgálatok eredményeit, emellett rendszeresen megméri a vérnyomásodat, a testsúlyodat és a haskörfogatodat, de végezhet tesztcsíkos vizelet- és vércukorvizsgálatot, továbbá a baba szívhangját is ellenőrizheti.

Az első trimeszter vizsgálatai

Már a terhesség első harmadában rengeteg beutalóra számíthatsz. Az első laborvizsgálaton ellenőrzik a teljes vérképet, kérnek vércsoport-meghatározást, ellenanyagszűrést, vizeletvizsgálatot is. EKG-t és fogorvosi vizsgálatot is el kell végeztetned. A 37 évnél idősebb kismamáknak genetikai tanácsadáson kell részt venniük. A 11-13. hét között az első genetikai ultrahangvizsgálaton ellenőrzik a baba fejlődését, megmérik a tarkóredő vastagságát és vizsgálják az orrcsontot, amelyeknek a Down-szindróma felismerésében van szerepe, továbbá szűrik a velőcsont záródási rendellenességeket is.

Nem kötelező, fizetős vizsgálat az úgynevezett kombinált teszt, amely a Down-szindróma pontosabb szűrésére szolgál, és az ultrahang mellett vérvizsgálatból áll.

A második trimeszter vizsgálatai

A 18-22. hét között ismét egy ultrahangvizsgálat vár rád, amelyen részletesen ellenőrzik, hogy megfelelően fejlődik-e a pici. Ekkor már nagy valószínűséggel kiderül a baba neme is.

A 24-28. hét között újabb laborvizsgálatot kell végeztetned (vérkép, vizelet), amelyhez jár egy terheléses vércukorvizsgálat is a terhességi cukorbetegség felderítésére. Ennek során éhgyomorra vesznek tőled vért, majd el kell fogyasztanod 75 gramm glükózt (általában cukros italként), végül két óra múlva ismét vért vesznek a vércukorszint ellenőrzésére. Ha kiderül, hogy terhességi cukorbetegséged van, szigorú diétára, súlyosabb esetben inzulinos kezelésre lehet szükség. A terhességi cukorbetegség a szülés után általában magától rendeződik.

A 16-19. héten végezhető integrált teszt a kombinált teszt eredményét pontosítja egy újabb vérvizsgálattal. Az eljárás költségtérítéses.

A harmadik trimeszter vizsgálatai

A kicsit nyugodtabb második harmad után a harmadik trimeszterben ismét több vizsgálatra számíthatsz, és a nőgyógyászodat is sűrűbben kell látogatnod.

A 30-32. héten kell részt venned az utolsó nagy ultrahangvizsgálaton, amelyen a baba növekedése mellett fokozottan ellenőrzik a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét. A 36. héten következik az utolsó laborvizsgálat (vérkép, vizelet).

A 38. héttől hetente, a 40. hét betöltése után kétnaponta van szükség a kardiotokográfos (CTG, máshol non-stressz teszt, vagyis NST) vizsgálatra, amelyen a magzat szívfrekvenciáját ellenőrzik. A nagyjából 20 perces eljárás alatt nyugodtan kell feküdnöd, miközben a hasadra erősített szerkezet rögzíti a baba pulzusát, mozgását és a méhed összehúzódásait. Az eredménytől függően kérhetnek ultrahang- vagy áramlásvizsgálatot (flowmetria), hogy ellenőrizzék, biztosan elég oxigénhez jut-e a pici.

Nem kötelező (fizetős) a 4D ultrahang, de a genetikai szűrésben rengeteg információval szolgálhat, ráadásul a szülőknek is jó móka a “babamozi”. A vizsgálat bármelyik terhességi héten elvégezhető, amikor már hasi ultrahanggal is vizsgálható a pici. Ideális lehet a 16. hét, mert akkor még egészben látható a képernyőn az izgő-mozgó csöppség, ha pedig az arcvonásait szeretnéd látni, a 26. hét után érdemes bejelentkezni.

Kapcsolódó cikkeink: