Terhesség

Amikor túl sok a magzatvíz

Bár csak ritkán fordul elő, hogy a magzatvíz túlzottan felszaporodjon, nem árt, ha tisztában vagy vele, mire kell figyelned. Szülész-nőgyógyász segítségével szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.
2017. Június 01.
Amikor túl sok a magzatvíz (Fotó: Getty Images)

Mikor “túl sok” a magzatvíz?

A magzatvíz mennyiségét ultrahanggal mérik, és kétféle módszert alkalmazhatnak. Az egyik módszer szerint megkeresik a legnagyobb magzatvízzel teli “zsebet”, és ennek nagyságát mérik meg. Ha az eredmény kisebb, mint 8 cm, akkor a magzatvíz mennyisége normális. A másik módszer, hogy a méhet négy részre osztják, és összeadják mind a négy rész legnagyobb zsebének méretét. Ez az érték a magzatvíz index, ami az ultrahangleleten általában AFI-ként (amniotic fluid index) szerepel.

Ha az összeg 24 cm vagy nagyobb, akkor beszélünk túl sok magzatvízről, vagyis polyhydramnionról – ismerteti Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyásza. A szakirodalom szerint a terhességek 1-2%-ában figyelhető meg a jelenség – teszi hozzá a szakember.

Fontos hangsúlyozni, hogy ha a leleten mindössze annyi szerepel, hogy a magzatvíz mennyisége az átlagosnál kissé több, az még nem feltétlenül jelent kóros eltérést.

Mi okozhatja a túl sok magzatvizet?

Bár az esetek egy részében nem derül ki, hogy mi okozza a magzatvíz túlzott felgyülemlését, azért van néhány jellemző kiváltó oka: ilyen például, ha a magzatnak olyan fejlődési rendellenessége van, amely miatt nem tudja meginni, lenyelni a vizet. Ezek közé tartozik a nyelőcső rendellenessége vagy a patkóbél elzáródás. Okozhat túl sok magzatvizet vírusfertőzés, az anya terhességi cukorbetegsége, illetve a magzat vérszegénysége is. Előre nehéz megjósolni, hogy kinél jelentkezik majd a probléma, de van egy-két jel, melyre érdemes odafigyelni: ha hirtelen feltűnően nagyra nő a pocak, vagy a magzatmozgás a korábbinál gyengébben észlelhető, akkor felmerülhet polyhydramnion lehetősége.

Milyen veszélyei vannak a kórosan sok magzatvíznek?

Ha nincs a hátterében megfogható eltérés, akkor gyakran nem okoz további szövődményt a sok magzatvíz, sőt az esetek egy részében spontán meg is oldódik – mondta el Dr. Gullai Nóra.

Súlyosabb esetekben lehet komplikációkra számítani. Előfordulhat, hogy a burkokat érő túlzott mechanikai terhelés miatt a magzatburok idő előtt megreped. Ez nemcsak a koraszülés miatt veszélyes, hanem azért is, mert így előresodródhat a köldökzsinór, amelyre ha rányomódik a baba, elzárhatja az oxigén és a tápanyagok útját, ezzel komoly magzati veszélyállapotot előidézve.

Problémát okozhat még, hogy a nagy mennyiségű vízben a babának sok helye van mozogni, ami rendellenes fekvéshez (pl. harántfekvés) vezethet. Előfordulhat korai lepényleválás és szülés utáni atóniás vérzés is.

Milyen gondozásra számíts, ha kórosan sok a magzatvized?

A teendőket elsősorban az határozza meg, hogy sikerül-e megtalálni a polyhydramnion okát. Ha ilyet nem találnak, akkor szorosabb követésre, megfigyelésre számíthatsz, hiszen gyakran csak átmeneti jelenségről van szó.

Súlyosabb esetben, ha koraszülés fenyeget, akár kórházi felvétel is szükségessé válhat. Ilyenkor szteroiddal segítik a kicsi tüdejének érését. A szüléshez korai terhességi korban, súlyos polyhydramnion esetén szóba jöhet tehermentesítés céljából az amnioredukció (a magzatvíz óvatos lebocsátása), illetve gyógyszeres kezelés lehetősége is felmerülhet.

Kapcsolódó cikkeink: