Terhesség

Magzatvíz: mit kell tudni róla?

A 36 hetes magzatot közel másfél liternyi folyadék veszi körül a méhben. Átlátszó, vagy kissé opálos fényű, és állandó hőmérsékletet biztosít számára.
2007. Szeptember 06.

Magzatvízben a kb. 10 hetes magzat

A magzatvíz tiszta, édeskés illatú, enyhén opálos vízszerű anyag, amelynek 98 százaléka víz, két százaléka pedig só és magzati sejtek. Két héttel a fogantatás után kezd el termelődni, egészen a 10. hétig az anya szervezete és a magzatburok közösen termelik, majd bekapcsolódik a folyamatba a magzat is. A 20.hétig ismét változás áll be: ettől kezdve a magzatburok belső rétege és a köldökzsinór kezdi el termelni a magzatvizet.

Számos funkciója van: védi a magzatot, óvja a rázkódásoktól, ütődésektől, ápolja a bőrét, óvja a köldökzsinórt az összenyomódástól, védi a magzatot a nyomáskülönbségtől, a hőmérséklet-változástól, a kiszáradástól, optimális környezetet biztosít számára a fejlődéshez, megakadályozza a fertőzések terjedését, biztosítja a szabad mozgást.

A magzatvíz a belső magzatburok felszínén választódik ki, folyamatosan termelődik, és körülbelül háromóránként teljesen kicserélődik. Ez az első ital, amelyet a magzat megkóstol, ezzel gyakorol első ízben a pici gyomor és a vesék. Fehérjéket, cukrot, nátriumot, kalciumot és nyomelemeket is tartalmaz. Az anya által fogyasztott ételek ízanyagai bekerülnek a magzatvízbe.

Az ultrahangos orvos látja az apróság testébe jutó folyadékot is, ebből következtet a belső szervek egészséges működésére is. A várandósság előrehaladtával mennyisége folyamatosan nő, a tetőpontját a 36. héten éri el: az utolsó négy hétben a magzatvíz mennyisége akár felére is csökkenhet. Részben emiatt érzi úgy a kismama, hogy egyre kevesebbet mozog a baba.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama - Babaszoba.hu