Terhesség

A magzatvíz ultrahangos diagnózisa

A magzatvíz mennyiségének ultrahangos becslése igen szubjektív. A vizsgálat során a vizsgálatot végző személy a magzat körül elhelyezkedő víz mennyiségét különböző viszonyítási pontokon próbálja megítélni, és így alkot véleményt annak mennyiségéről.
2002. December 01.

Megfelelő rutin esetén a becsült magzatvíz mennyiség jól korrelál a valós mennyiséggel, de jelentős a szűrővizsgálat pontatlansága. A többnek ítélt magzatvíz azonban pozitív szűrési eredménynek tekintendő, és további vizsgálatok alapját képezi. A további szűrés egyik legfontosabb iránya a terhességi cukorbetegség biztos kizárását vagy igazolását jelentő vizsgálat elvégzését jelenti. Terhességi vagy fiatalkori cukorbetegség esetén a magzatvíz mennyiségének növekedése a magzati magasabb vércukorszintek következtében kialakuló fokozott magzati vizeletelválasztás következménye, így szinte minden nem felismert vagy nem megfelelően kezelt esetben észlelhető.

Napjainkban már a rutin terhesgondozás egyik eleme a terhességi cukorbetegség szűrését célzó cukorterheléses vizsgálat elvégzése. Több magzatvíz ultrahangos diagnózisa esetén indokolt a magzati szív speciális célzott ultrahangvizsgálata (echokardiográfia).

Ismert tény, hogy egyes szívfejlődési rendellenességek gyakori velejárója a több magzatvíz. A szív ultrahangos vizsgálata napjainkban még nem a rutingondozás része, de egyes centrumokban a vizsgálat elérhető, és indokolt esetben (pl. több magzatvíz esetén) elvégzése ajánlott. Egyes méhen belüli fertőzések esetén is több lehet a magzatvíz, így ilyen esetekben a fertőzések felismerését célzó anyai vérvizsgálatok elvégzése indokolt.

A leggyakoribb méhen belüli fertőzést, és adott esetben következményes magzati szövődményeket rejtő fertőzések felismerését többnyire egy vérvétel teszi lehetővé, mely vizsgálatot a kórokozók kezdőbetűiből összeállított akronim szóval TORCH-vizsgálatnak nevezünk. TO-toxoplazma, R-rubeóla, C-citomegalovírus, H-herpeszvírus fertőzések kiszűrése válik ily módon lehetővé. Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a magzat kromoszóma-rendellenességei okozhatnak alaki és működési rendellenességeket, melyek egy része napjainkban már a jelentősen javuló ultrahangos vizsgálómódszereknek köszönhetően felismerhetővé vált.

A több magzatvíz önmagában gyakorlatilag soha nem képezi további invazív genetikai vizsgálatok javallatát, de egyes egyéb ultrahangos eltérések egyidejű megléte esetén a felmerülő kromoszóma-rendellenesség kizárása indokolt lehet.

Több magzatvíz hívhatja fel figyelmünket a magzat egyéb rendellenességeire is. A szívfejlődési hibák lehetőségét már említettük, de – lényegesen több magzatvíz esetén – a magzat gyomor-bélrendszerének fokozott átvizsgálása, a velőcső záródásának gondos ellenőrzése, illetve egyéb fejlődési rendellenességek kizárása feltétlenül szükséges.

Az esetek legnagyobb részében a több magzatvíz ultrahangos diagnózisa hátterében semmilyen kórállapot nem igazolódik. Ilyenkor feltételezhető, hogy a magzatvíz körforgásában egy olyan állapotot “rögzített” a vizsgálat, amikor a termelődés mértéke átmenetileg meghaladta a felszívódás mértékét. Ilyen esetekben az állapot semmilyen késői jelentőséggel nem jár. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a több magzatvíz további részletes kivizsgálást tesz szükségessé.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Elég a magzatvíz?
  • Magzatvíz
  • Multifunkciós magzatvíz
  • 2000. november

    Forrás: Anyák Lapja