Terhesség

Cukros gondok – a terhességi cukorbetegség kezelése

Egyre gyakoribb a terhességi cukorbetegség, ami a szülés után rendszerint magától elmúlik, de ha időben észreveszik, diétával jól orvosolható.
2013. November 22.

A terhességi cukorbetegség egyre több kismamát érint. Szerencsére a kötelező szűrővizsgálatoknak köszönhetően idejében fény derülhet a lappangó kórságra, és diétával – extrém esetben gyógyszeres vagy inzulinkezeléssel – jól orvosolható. A terhesség után, az esetek túlnyomó részében, a betegség megszűnik. Egy új kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy minden második terhességi diabéteszes számíthat rá, hogy tizenkét éven belül 2-es típusú cukorbeteg lesz, amennyiben nem változtat az életmódján.

Rizikó

A terhességi cukorbetegség főként azoknál a nőknél alakulhat ki, akiknek:

– családjában előfordult már a betegség,

– előző terhességéből 4 kg feletti baba született,

– terhessége előtt inzulinrezisztenciát állapítottak meg,

– jelentős a túlsúlya,

– 35 év feletti az életkora.A terhesség nem betegség, csak más állapot. Azonban, ha a kilenc hónap alatt bármikor rendellenességet tapasztalunk, inkább kétszer menjünk orvoshoz, mint egyszer sem. Hiszen a várandósság következtében sokszor a szervezet másként működik, mint előtte, és ez komoly problémákat okozhat a babánál és a mamánál egyaránt. A terhességi cukorbetegségnek még tünete sincs mindig, így ha a szűrővizsgálatok elmaradnak, lappangó betegségként kísérheti végig a terhességet, és veszélyeztetheti a kismama és a kicsi épségét.

Szerencsére a 24-26. héten végzett cukorterheléses diagnosztikus vizsgálatból időben és hamar kiderül, ha baj van. (A vizsgálat elvégzését hamarabb is kérhetik azok, akik magas rizikófaktorral rendelkeznek a betegséget illetően, lásd keretes írásunkat). Amennyiben az éhgyomri érték meghaladja a 6 mmol/l-t, és/vagy a 2 órás 7,8 mmol/l-t, gesztációs cukorbetegségről beszélünk. Egy további vizsgálattal az is kiderül, hogy szükség van-e inzulinra, vagy elég a diétás étrend bevezetése.

Étkezési aranyszabály

Terhességi cukorbetegség esetén diabetológus és dietetikus szakember segít az új életforma és étrend összeállításban. A betegség kordában tartásához a szénhidrát mennyisége és minősége, illetve az étkezések gyakorisága a kulcs. Naponta öt-hat alkalommal étkezzünk, kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, helyettük a rostban gazdag, összetett szénhidrátokat részesítsük előnyben. Továbbá iktassuk ki a fehér lisztet és a cukrot, vezessük be a jó zsírokat (olívaolaj, kókuszzsír, magok), együnk naponta ötször zöldséget, és fele-fele arányban kerüljön az asztalra állati és növényi fehérje.

Egy okosan és kreatívan összeállított menü nem az ételekről való lemondásról szól, hanem új és merész ízpárosítások világába kóstolhatunk bele. Merjünk kreatívak lenni!

Vércukorszint csökkentő ételek

Nem is gondolnánk, hogy konyhánk milyen sok vércukorszint csökkentő ételt rejt. A fahéjat és a gyömbért minden cukorbeteg csodafűszereként tartják számon, ugyanis az előbbi kétszeresére növeli, az utóbbi pedig javítja az inzulin hatását. Jótékony a köles is, amely lúgosító hatása mellett a vércukorszintet és a zsíranyagcserét is szabályozza.

Gyors és könnyű étel készíthető az alacsony glikémiás indexű cukkiniből is, de a zsázsa és a ceruzabab is jó választások lehetnek. A gyümölcsök közül részesítsük előnyben a piros gyümölcsöket, amelyek lassan emelik a vércukorszintet, és igyunk sok-sok zöld teát is.

Tudj meg még többet a terhességi cukorbetegségről!

  • Alvással is csökkentheted a terhességi cukorbetegség kockázatát
  • Minden hetedik kismama terhességi cukros
  • Egy alattomos várandóssági kór – a terhességi cukorbetegség
  • Forrás: Ízek és Érzések