Terhesség

HbA1c-érték: mit jelent?

Cukorbetegség vizsgálatakor találkozhatunk a HbA1c-értékkel. Mit mutat a HbA1c-érték? Terhességi cukorbetegség megállapítására alkalmazható-e?
2021. Január 05.
HbA1c-érték: mit jelent? (fotó: Getty Images)

A HbA1c a hemoglobin A1c rövidítése és a vércukorszint megmutató érték. A HbA1c a vörösvértestekben található hemoglobin egy formája, amely képes megkötni a cukrot. Mérésekor azt mutatja meg, hogy – a méréshez képest – az elmúlt 60-100 napban (tehát nagyjából 3 hónapban) milyen arányú volt a glükóz, vagyis a cukor értéke. Legfőképpen ezért cukorbetegek kezelése, ellenőrzése során alkalmazható ez az érték, hiszen azt mutatja meg, hogy a terápia mennyire hatékony.

A 2017-es Emmi szakmai irányelve meghatározza a HbA1c-értéket, de nem konkrét számként, hanem tartományként jelöli meg: a HbA1c normál értéke 6,0-8,0% közt azt jelzi, hogy ideális a vércukorszint, 6,0% alatt alacsony, 8,0% felett pedig magas a HbA1c értéke. A HbA1c-értéket cukorbetegek esetében háromhavonta ellenőrzik.

Mi a helyzet a terhességi cukorbetegséggel?

Önmagában a HbA1c-értéket nem szokás alapul venni terhességi cukorbetegség megállapításához. A terhességi cukorbetegség vizsgálatát, a cukorterhelést a terhesség 24-28. hét között végzik el. A vizsgálat 75 gramm glukózzal történik, orális terhelés során (OGTT). Mielőtt a kismama meginná a cukoroldatot, vért vesznek tőle éhgyomorra, majd a cukoroldat elfogyasztása után 120 perccel újabb vérvételre kerül sor. Terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukor ≥7,0 mmol/l és/vagy 120 perccel későbbi vércukorszint értéke ≥11,1 mmol/l.

A terhességi cukorbetegség kiszűrése azért nagyon lényeges, mert mind az anyára, mind a magzatra veszélyes lehet a fel nem ismert és nem kezelt terhességi diabétesz. Fel nem ismert esetekben gyakrabban alakul ki toxémia, preeclampsia, koraszülés, vetélés, nagy magzati súly, újszülöttkori hipoglikémia (alacsony vércukorszint). A terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamáknál gyakoribbak a hüvelyi, a hólyag- és a vesefertőzések.

Terhességi cukorbetegség után 10 évvel közel 50 százalékos a cukorbetegség kialakulásának kockázata és a terhességi cukorbetegségben szenvedő anyák gyermekeinél nő a fiatalkori elhízás és cukorbetegség kockázata – írja a diabet.hu.

Azoknak a kismamáknak, akik terhességi diabétesszel élnek, a szülést követően jelentős százalékuknál visszaáll az egészséges vércukorszint, de ettől függetlenül javasolt az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás. Utánkövetésre is szükség van: a szülést követő napokban vércukorvizsgálatra, a szülés után 6 héttel, egy évvel és 2 évente cukorterheléses vizsgálatokra van szükség. A babánál a szülést követő napokban szintén vércukorvizsgálatra kerül sor, ha az értékek rendben vannak, akkor is rendszeres ellenőrzés szükséges.