Terhesség

Egyre gyakoribb a terhességi cukorbetegség

Az elmúlt évtizedekben emelkedett a terhességi cukorbetegséggel küzdő kismamák aránya. Mi számít rizikófaktornak? Hogy lehet csökkenteni a kialakulásának a kockázatát?
2020. Március 20.
Egyre gyakoribb a terhességi cukorbetegség (Fotó: Getty Images)

A terhességi cukorbetegséget tünetei miatt alattomos kórnak tartják, ezek ugyanis megegyeznek a terhességgel egyébként is együtt járó olyan panaszokkal, mint a fáradékonyság, a megnövekedett folyadékigény és a gyakoribb vizeletürítés, illetve a bőrviszketés.

A terhességi diabétesz mellitus (gesztációs diabétesz) és az 1-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakorisága megemelkedett az elmúlt évtizedben a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egy 2015-ben készült tanulmánya szerint. Az 1-es típusú cukorbetegség a terhességek 0,5%- ában fordul elő, míg gesztációs diabétesz a várandósságok 8,7%-ában van jelen. A gyakoriság növekedéséért többek között az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód felelős.

Mi okozza a terhességi cukorbetegséget?

A probléma a terhességi hormonok változó szintjével áll összefüggésben – emiatt ugyanis növekszik a kismama inzulinszükséglete, melyet a hasnyálmirigy már nem tud kielégíteni, így terhességi cukorbetegség alakul ki.

A változó hormonszinteken kívül azonban van néhány életmódbeli tényező, amelyek rizikófaktornak számítanak, és amelyek felelőssé tehetők a terhességi cukorbetegség egyre gyakoribb előfordulásáért. A betegség kockázatát növeli a túlsúly (a magasabb, mint 30-as BMI érték), a 30 év feletti gyermekvállalás, illetve a családi halmozódás is.

Ezeken kívül rizikófaktor lehet a meglévő inzulinrezisztencia vagy prediabétesz, az előző terhességnél előforduló gesztációs diabétesz, a 4 kg-nál nagyobb csecsemő az előző terhesség során, továbbá az ikerterhesség is.

Hogy kezelhető a terhességi cukorbetegség?

Ha a várandósság alatt kialakult a cukorbetegség, életmódváltásra – dietetikus által összeállított étrendre, rendszeres testmozgásra, a stressz csökkentésére – van szükség. Ha így sem rendeződik a betegség, egyéb terápiát – gyógyszerest, illetve inzulinterápiát – is javasolhat a kezelőorvos.

A terhességi cukorbetegség az esetek többségében elmúlik a szülés után, azonban az édesanya és a gyermeke is veszélyeztetett a túlsúly, a szívbetegség és a későbbi cukorbetegség kialakulása szempontjából. Éppen ezért azoknak az anyukáknak, akiknél terhességi cukorbetegség alakult ki, érdemes odafigyelni az egészséges életmódra a baba születése után is, és rendszeres időközönként részt vennie OGTT, azaz terheléses vércukorvizsgálaton.

Megelőzhető a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegséget nem lehet minden esetben elkerülni, azonban a kismamák tehetnek azért, hogy minél kisebb legyen a kialakulás kockázata.

Az egyik fő pillére ennek, ha már a terhesség tervezésekor törekszik arra a leendő édesanya, hogy a testsúlya a normál tartományban legyen, ugyanis a túlsúly jelentős kockázati tényező. Az egészséges étrend kialakítása ezért már a terhesség előtt is szükséges annak érdekében, hogy a lehető legegészségesebb, továbbá szövődménymentes legyen a várandósság.

Az egészséges testsúly megőrzésének elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás is, a terhesség előtt és alatt is. A testmozgás javítja a sejtek inzulinérzékenységét, így a hasnyálmirigynek sem kell túltermelnie az inzulint, és ez segít a vércukorszint szabályozásában is. Hetente 4-5 alkalommal érdemes közepes intenzitású testmozgást végezni, 30 percen keresztül. A várandós anyukáknak azonban érdemes a kezelőorvosukkal is egyeztetniük arról, hogy egyéni állapotukat figyelembe véve milyen mozgásforma javasolt a számukra.

Mindezek mellett természetes fontos, hogy a kismama részt vegyen minden kötelező vizsgálaton, és rendszeresen beszámoljon állapotáról az orvosának, hogy mielőbb kiderüljön az esetleges cukorbetegség, és időben elkezdődhessen a megfelelő terápia, életmódváltás.

(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)