Terhesség

Egy alattomos terhességi kór, ami sok bajt okozhat

A terhességi cukorbetegség szinte teljesen tünetmentes, fájdalommal sem jár. Azonban a babára nézve sok veszélyt rejt, ha nincs megfelelően kezelve.
2020. Március 20.
Egy alattomos terhességi kór, ami sok bajt okozhat (Fotó: Getty Images)

A legfőbb probléma a terhességi cukorbetegséggel – más néven gesztációs diabétesszel (GDM) – az, hogy tünetei megegyeznek a terhességgel egyébként is együtt járó panaszokkal: ilyenek a bőrviszketés, a megnövekedett folyadékigény, a gyakoribb vizeletürítés, a fáradékonyság, esetlegesen a fogak romlása. Éppen ezért kötelező a várandósság során legalább egyszer – a terhesgondozási protokoll szerint a 24-28. hét során – részt venni OGTT, azaz terheléses vércukorvizsgálaton, hogy fény derülhessen az esetleges betegségre. A magasabb kockázatú kismamáknál a 12-16. terhességi hét körül is elvégeznek egy OGTT-vizsgálatot.

Miért alakul ki cukorbetegség egyes kismamáknál?

A terhességi cukorbetegség is a várandósság alatti hormonális változásokkal hozható összefüggésbe. A szervezetben a hasnyálmirigy termeli az inzulinhormont, amely eljuttatja a cukrot a sejtekhez az étkezések után, így csökkentve a vércukorszintet. Azonban ha nincs elég inzulin, a cukor szintje nem csökken. A terhességi hormonok – például az ösztrogén, a kortizol, a HPL, a növekedési- és a pajzsmirigyhormonok – miatt a kismama inzulinszükséglete növekszik, amivel ha a hasnyálmirigy nem tud lépést tartani, kialakul a terhességi cukorbetegség.

Mikor beszélünk terhességi cukorbetegségről?

Valójában a várandós nőknél mindig emelkedik kissé a vércukorszint, még ha teljesen egészségesek is. Azonban ez csak a terhességi cukorbetegeknél haladja meg a normál határértéket. A diagnózist akkor állítják fel, ha az éhgyomri vércukor 5,6 mmol/l vagy e feletti és/vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l vagy magasabb.

A hormonszintek változása mellett van néhány hajlamosító tényező is, amely növelheti a terhességi cukorbetegség kockázatát. A betegség nagyobb eséllyel lép fel:

  • az inzulinrezisztenciával, prediabétesszel küzdők esetében,
  • azoknál, akiknél korábbi terhesség során is előfordult terhességi diabétesz,
  • a túlsúlyosoknál (azaz, akiknél a BMI-érték nagyobb, mint 30),
  • azoknál, akik családjában előfordult már cukorbetegség,
  • a 30 év feletti kismamáknál,
  • ikerterhesség esetén,
  • azoknál, akiknél az előző terhességnél 4 kg-nál nagyobb súllyal született a baba.

A terhességi cukorbetegség veszélyei

Azoknál a babáknál, akiknek édesanyja terhességi cukorbeteg, gyakoribb az átlagosnál nagyobb születési méret, növekszik a légzőszervi megbetegedések és a szívproblémák kockázata, illetve a születés alatti sérülések esélye a megfelelő kezelés hiányában. Mivel a magas vércukorszint a méhlepény sejtjeit és ereit is károsíthatja, kezelés nélkül a terhességi vércukorszint miatt nagyobb a kockázata a koraszülésnek és a halva születésnek is.

A méhlepény károsodása miatt a nagyobb súlyú babáknál légzési problémák is kialakulhatnak. A terhességi diabétesz miatt a baba közvetlen a születése után hipoglikémiás is lehet, azaz leesik a vércukorszintje, amely az agykárosodás kockázatát is magában rejti. Emellett a terhességi cukros édesanyák gyermekeinél nagyobb lehet a cukorbetegség kialakulásának esélye.

A GDM (gesztációs diabétesz mellitus) által érintett kismamáknál terhességük alatt gyakrabban alakul ki hüvelyi és húgyúti fertőzés.

Ha kialakult a terhességi diabétesz

Diagnosztizált terhességi cukorbetegségnél dietetikus szakember által összeállított, speciális, kötött szénhidráttartalmú étrendet kell tartani, meghatározott időközönként (napi ötször) kell étkezni, egy adott szabály szerint elosztva a szénhidrátmennyiséget. Emellett kerülni kell a magas glikémiás indexű (GI-jű), azaz gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételeket. Többek között ki kell iktatni a finomlisztet, a fehércukrot, a gyümölcscukrot és a fehér rizst is. A vércukorszint kordában tartása érdekében javasolt a rendszeres testmozgás.

A kismamának közvetlenül az étkezések előtt, majd az étkezéseket követő 1,5-2 órával érdemes vércukormérést végeznie (utóbbi értéknek 7 mmol/l alatt kell maradnia 90-120 perccel az étkezés után), és a kapott eredményeket naplóznia. Az eredmények alapján diabetológus szakorvos dönti el, hogy a diéta és a mozgás mellett szükséges-e inzulinterápia is az édesanyának.

Az esetek többségében a gyermek születése után magától helyreállnak az anya inzulin- és vércukorértékei, azonban javasolt az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás a továbbiakban is. A statisztikák szerint az életmódbeli tanácsokat nem követő, terhességi diabétesszel küzdő anyák 50 százalékánál 2-es típusú cukorbetegség alakul ki a szülést követő években.

(VIA/VIA/VIA)