Terhesség

5 tanács, ha terhességi cukorbetegséggel diagnosztizálnak

Lehet, hogy elsőre ijesztő, de nyugalom! Hogy ne érjen meglepetés, íme néhány jó tanács, ami segít túlélni a terhességet a nehezítés ellenére.
2017. Május 17.

5 tanács, ha terhességi cukorbetegséggel diagnosztizálnak

1. Igen, ez komoly. De ne pánikolj!

Először is, a terhességi cukorbetegség nem ugyanaz, mint az 1-es vagy 2-es típusú diabétesz. Ezekkel ellentétben a terhességi cukorbetegség a terhesség alatt alakul ki, és általában szülés után meg is szűnik. Azokban a ritka esetekben, amikor nem múlik el, az anyának nagy valószínűséggel 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegsége volt már a terhesség előtt, csak nem fedezték fel.

“Ha az édesanya nem részesül speciális kezelésben, vagy nem követi az orvos utasításait, méhlepény elégtelenség, nagyobb születési súly, a hasi szervek megnagyobbodása, koraszülés, sőt akár a magzat méhen belüli elhalása is bekövetkezhet” – mondja Dr. Alixandra Creapeau, nőgyógyász. A jó hír, hogy már olyan sokat tudnak az orvosok a terhességi cukorbetegségről, hogy ha követed a doki utasításait, akkor szinte semmilyen kockázattal nem kell számolnod.

2. Nem feltétlenül kell inzulint adnod magadnak

Terhességi cukorbetegséggel diagnosztizáltak, neked pedig egyből az a kép ugrott be, ahogy a diabéteszesek naponta többször is injekciózzák magukat? Nyugi, nagyon valószínű, hogy erre a te esetedben nem lesz szükség!

A terhességi cukorbetegség diétával és rendszeres mozgással szépen kordában tartható. “Habár gyakran kell ellenőrizni a vércukorszintet, csak nagyon ritkán van szükség bármilyen gyógyszeres beavatkozásra” – mondja Dr. Crepeau. Az orvosok figyelemmel kísérik majd a vércukorszinted alakulását, és ha az egy elfogadható érték alatt marad, nem kell szurkálástól tartanod!

3. A vércukorszintedet rendszeresen ellenőrizned kell

Ehhez csak az egyik ujjbegyedet kell megszúrnod egy picit, és az ügyes kis vércukorszintmérő készülék egy csepp vérből pillanatok alatt megmutatja az értéket. Hogy ezt milyen gyakran kell megtenned, az orvosod el fogja mondani, de általában minden étkezés előtt, majd egy és két órával étkezés után is érdemes tesztelni. Lehetséges, hogy reggel felkelés után sem árt majd ellenőrizned a vércukrod. Igen, ez sajnos macerás és igen, nagy önfegyelmet igényel, de hidd el, hozzá lehet szokni és nem tart sokáig a procedúra.

4. Tartsd az étrendedet szigorú kontroll alatt! Ezen múlik minden

Mivel a vércukorszinted alakulását folyamatosan nyomon kell követned, arról is naplót kell, vezess, hogy mikor, mennyit és mit ettél. Nem sokan tudják, pedig a terhességed végefelé ugyanaz az étel, amivel semmi bajod nem volt a várandósságod elején, az egekbe tornázhatja a vércukrod. Amellett, hogy feljegyzel minden egyes falatot, amit bevittél a szádon, és minden egyes mért vércukorértéket, az étkezésed is folyamatosan alakítanod kell ahhoz, hogy épp milyen értékeket mértél. Nem egy leányálom az egészen biztos, de gondolj arra, hogy nemsokára vége lesz, csak addig kell kitartanod!

5. Készülj fel rá: sűrűbben kell ellenőrzésre járni, mint normális esetben

Ha terhességi cukorbetegséged van, akkor heti rendszerességgel járni kell kontrollra, hogy a szakemberek (orvos, dietetikus) lássák, megfelelő-e a diéta, a megfelelő módon alakulnak-e a vércukorértékeid. Az adatoknak megfelelően alakítják a diétát, és látnak el tanácsokkal.

Ultrahangos ellenőrzésen kiemelt figyelmet kap, hogy a baba nem növekszik-e túl gyorsan, mennyi a magzatvíz.

A terhességi cukorbetegség veszélyeztetett terhességnek számít, tehát otthon maradhatsz szülésig, így könnyebb odafigyelni az étkezésre és a megfelelő életmódra.

De ne aggódj, ha szépen követed a gondozást végző szakemberek tanácsait, betartod a diétát, minden a legnagyobb rendben lesz! És amint a kezedben tartod majd életed értelmét, garantáljuk, hogy úgy fogod érezni, hogy a sok fáradozás minden egyes perce megérte.

Kapcsolódó cikkeink:

A terhességi cukorbetegség

Minden tizedik kismama cukorbeteg lehet