
Fotó: GettyImages
A várandósság elég sok változást és olykor megterhelést jelent a nők számára testileg és lelkileg egyaránt, így ha akad egy-egy könnyen megvalósítható dolog, amivel tehetünk az egészségünkért, azzal érdemes egy próbát tenni.
A terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség (GDM) elég gyakori jelenség. Általában a második trimeszter során diagnosztizálják a cukorterheléses vizsgálat alkalmával. A terhességi diabétesz nem függ össze a terhesség előtti és utáni cukorproblémákkal, de megnöveli a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ezen felül, ha nincs kezelve, akkor komplikációkat okozhat, úgy mint koraszülés vagy túl nagy születési súly a babánál.
Az Egyesült Államokban az elmúlt években megnőtt a GDM előfordulása, ez a növekedés pedig arra ösztönözte a kutatókat, hogy megvizsgálják, milyen szerepet játszhatnak a mindennapi szokások, például a táplálkozás a megelőzésben – osztotta meg a Mother.ly.
A csilis bab a befutó, de csak mértékkel
A Buffaloi Egyetem tanulmánya 1 397 várandós nő adatait elemezte. A kutatók azt vizsgálták, milyen gyakran fogyasztottak a résztvevők bizonyos babalapú ételeket – például szárazbabot, bablevest vagy chilit – és hogy ez összefüggésben állt-e a GDM kialakulásának kockázatával. Az eredményekből a csilis bab emelkedett ki.
A tanulmány szerint azoknál, akik körülbelül havonta egyszer ettek csilis babot, jelentősen alacsonyabb volt a terhességi cukorbetegség aránya – 3,5% szemben azokkal, akik soha nem ettek ebből a típusú ételből, ott ez az arány 7,4% volt. Érdekesség azonban, hogy a gyakoribb csilis bab fogyasztás nem mutatott hasonló előnyt. A kutatók szerint ez összefügghet az elkészítés módjával is – például, ha egy recept sok vörös húst tartalmaz, az növelheti a GDM kockázatát.
Miért éppen a csilis bab segíthet?
A kutatás nem tudta egyetlen összetevőre visszavezetni a lehetséges előnyt, de több tudományosan megalapozott elméletet is felvetett:
- Kapszaicin: az a vegyület, amely a chili csípősségét adja, javíthatja a szervezet cukoranyagcseréjét. Bár a terhes nők esetében további kutatásokra van szükség, egyes tanulmányok szerint a kapszaicin támogathatja a jobb vércukorszint-szabályozást.
- Bab: gazdag rezisztens keményítőben és fenolos vegyületekben, amelyek hozzájárulhatnak a jobb glikémiás kontrollhoz – például a glükóz felszívódásának lassításával és az inzulinérzékenység fokozásával. A sötétebb színű babok, például a fekete vagy vörös bab különösen gazdagok ezekben az anyagokban.
- A bab és zöldségek rosttartalma szintén hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához és a bélrendszer egészségéhez, ami terhesség alatt különösen fontos.
Néhány jó tanács
Habár ezek az eredmények biztatóak, megfigyelésen alapuló kutatásból származnak. További átfogó kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a tudósok biztos ok-okozati összefüggést állapíthassanak meg a csilis bab fogyasztása és a terhességi cukorbetegség csökkent kockázata között.
Ettől függetlenül, biztosan nem ártasz azzal, ha a várandósság alatt (is) változatosan étkezel. A csilis bab esetében arra figyelj, hogy ne legyen extrém módon csípős és a vörös hús mennyiségét se vidd túlzásba.