Terhesség

A terhességi cukorbetegség

A terhesgondozás részeként elvégzett cukorterheléses teszt emlékeitől minden kismamának végigfut a hátán a hideg. A borzongás jogos, de nem árt, ha tudjuk: évente több ezer kismamát és babát ment meg a szövődményektől ez a néhány órás kellemetlenség.
2007. Szeptember 05.

Az elfogyasztott táplálék jó részéből cukor keletkezik, ez adja az energiát minden egyes sejtünknek. A cukrot a vér szállítja a célállomáshoz. A vérben keringő cukor mennyiségét a hasnyálmirigyben termelődő, inzulin nevű anyag szabályozza. Inzulin hatására a cukor a sejtekbe jutva energiává alakul. Ha nincs elég inzulin, túl kevés cukor hasznosul, a sejtek kevés táplálékhoz jutnak. Főként az érfalak károsodnak, ez pedig az egész szervezetet megterheli. Veseelégtelenség, visszafordíthatatlan szemészeti, szív- és keringési betegségek alakulnak ki.

A cukorbetegség formái

I. típusú, inzulinfüggő diabetes mellitus: általában fény derül rá már a terhesség előtt, ugyanis a betegnek szinte alig van saját inzulintermelése, inzulinadagolás nélkül rövid időn belül meghalna.

II. típusú, nem inzulinfüggő diabetes mellitus: általában időskori betegség, de előfordul fiatal felnőtteknél is. Ha a terhesség első harmadában fény derül rá, akkor nagy valószínűséggel már régebben fennálló, csak eddig fel nem fedezett betegséggel van dolgunk.

Terhesség alatti cukorbetegség (gesztációs diabétesz): a várandósság alatt, annak hatására kialakuló, különböző súlyosságú állapot. Szülés után néhány héttel ismét helyreáll a megfelelő inzulinszint, kezelésre nincs szükség a továbbiakban, ám a szakemberek szerint a diétát érdemes folytatni, hiszen ezeknél a pácienseknél a későbbiekben valóban kialakulhat II. típusú cukorbetegség.

Cukoréhség – cukortöbblet

Minden terhesség egyik “mellékhatása”, hogy az anya szervezetének az eddig bevált mennyiségnél több inzulinra van szüksége, ugyanis a lepényi hormonok rontják az inzulin hatékonyságát. A normális vércukorszint fenntartásához egyre több inzulint kell termelnie az anyának. Ha erre nem képes, elindulnak a cukorbetegségre jellemző folyamatok.

Az anya sejtjei cukoréhségben szenvednek, míg a vérében nagy mennyiségű cukortöbblet alakul ki, amelyből a magzat is jócskán kap. A baba hízásnak indul, ezért születnek az átlagosnál sokkal nagyobb (és emiatt szülés közben sérülékenyebb) kisbabák cukorbetegséggel sújtott terhesség után. Ez a kövérség több veszélyt is rejt magában: a súlytöbblet jó része a testben felhalmozódott vízből és zsírból adódik, ez pedig rontja a belső szervek működésének hatékonyságát.

Születés után a felhalmozódott víz nagy része kiürül a baba szervezetéből, vére besűrűsödik, és a normálisnál nagyobb súlyvesztés jön létre. A magzat a saját inzulintermelését a természetellenesen nagy mennyiségű cukornak megfelelően állítja be. Ez is veszélyes, hiszen megszületése után nem áll rendelkezésére olyan szokatlanul nagy mennyiségű cukor, mint eddig. Vércukorszintje vészesen lezuhanhat, az agysejtek nem jutnak táplálékhoz, ez akár agykárosodáshoz is vezethet.

A magas vércukorszint és az inzulinhiány a méhlepény ereit, sejtjeit is károsítja. A sok cukortól nagyra nőtt babának az átlagosnál több oxigénre lenne szüksége, ám a károsodott lepény nem tudja kiszolgálni az igényeit. Ezért fordul elő egyes esetekben, hogy a magzat érdekében a tervezett időpontnál jóval hamarabb be kell indítani a szülést, vagy elvégezni a császármetszést.

Mindenkit szűrnek

Minél korábban ismerik fel a betegséget, annál kevesebb a szövődmény. Mivel a cukorbetegségnek kezdetben nincsenek érezhető jelei, csak szűrővizsgálattal lehet kiválasztani a kismamák közül az érintetteket. A leginkább elterjedt módszer nem éppen kellemes: kora reggel, éhgyomorra meg kell inni a 75 gramm glukózból készített sűrű cukoroldatot, ezután bizonyos időközönként vérvétel következik (ha az anya rögvest ki nem hányta a különös reggelit).

Egy kíméletesebb, és szerencsére egyre jobban elfogadott módszer szerint reggel hétkor el kell fogyasztani egy zsömlét és két deci tejet. Ez 40 gramm szénhidrát elfogyasztásának felel meg. A reggeli után egy órával levett vér cukorértékét mérik. Ha ez 7 mmol/l felett van, csak akkor kell elvégezni a cukorterheléses tesztet. Fontos, hogy lehetőleg minden cukorbeteg anyát megtaláljanak, de az is, hogy csak azt nyilvánítsák cukorbetegnek, aki valóban az.

Szaktanácsadó: Dr. Csákány M. György

Kapcsolódó cikkeink:

  • Egy alattomos várandóssági kór – a terhességi cukorbetegség
  • Csökkenti a terhességi diabétesz esélyét a mozgás
  • Minden, amit a terhességi diabéteszről tudni kell!
  • Cukros gondok – a terhességi cukorbetegség kezelése
  • Forrás: Kismama magazin