Terhesség

Terhességi bajok

Egészséges, gondtalan babavárás - mindenki erről álmodozik! Néha mégsem így alakul, és hónapokig együtt kell élnünk többé-kevésbé súlyos panaszokkal, betegségekkel. Az orvostudomány lehetőségei szerencsére napról napra gazdagodnak.
2007. Szeptember 04.

Gyomorégés is megnehezítheti a kismama életét

A terhesség nem betegség, ezt gyakran hangoztatjuk, s helyénvaló is, ha erről az oldalról közelítjük meg a kérdést. A túlzott aggodalmaskodás, az örökös orvoshoz járás ott is problémákat okoz, ahol egyébként nem lennének. Testünk és lelkünk szoros egységet alkot, ami a fejünkben zajlik, az összes életműködésünket befolyásolja.

Sokszor nem is tudatosul a kismamában, hogy régebbi élményei, a szüléshez, várandóssághoz kapcsolódó félelmei, partnerkapcsolatának válsága, a nehéz teherbe esés, a korábbi vetélések miatti aggodalom csupa olyan tényező, ami nehezíti, hogy természetes folyamatként tekintsen a babavárásra.

Másfelől az is tény, hogy “hozott anyagból” dolgozunk. Genetikai örökségünkön nem tudunk változtatni, és a várandósság alatt fellépő számos szövődmény hátterében nemzedékről nemzedékre öröklődő betegségek vagy alkati adottságok állnak. Ilyen esetekben az időben érkező szakszerű segítség az anya és a magzat egészségét is megóvhatja.

Vérzés

Egészségesen fejlődő magzat mellett is előfordulhat kisebb vérezgetés, melynek hátterében többféle ok is állhat. Különösen gyakori ez az első hetekben. Általában csupán pecsételő vérzést tapasztalunk, olykor csak néhány barnás cseppet. Vajon vetélésről van szó? Ha igen, akkor a vérzés szokatlanul bőségessé válik, és erős, menstruációra emlékeztető alhasi görcsök jelentkeznek.Forduljunk feltétlenül orvoshoz, méghozzá minél előbb! Ultrahangvizsgálattal megállapítható, hogy él-e az embrió, vagy megindult a vetélés, esetleg nem méhen kívüli terhességről van-e szó. A kézi vizsgálat vagy a hüvelyi ultrahang arról is felvilágosítást ad, hogy kinyílt-e a méhszáj. Mivel a terhesség első néhány hetében meglehetősen gyakori a vetélés, sajnos erre az eshetőségre is fel kell készülni. Néha viszont meglepően erős vérzés mellett is megmarad a baba, és vidáman fejlődik tovább. Ha a koraterhességben vérzés fordult elő, a későbbiekben is fokozott elővigyázatosságra lesz szükség.

Elkaptam valamit?

Ha valaki éppen várandóssága idején esik át a toxoplazmózis nevű, élősködők okozta betegségen (ekkora véletlenre 900 kismamából egy számíthat), nagyjából harmincszázalékos valószínűséggel adja át a fertőzést magzatának.Az első hetekben kialakuló betegség vetéléshez vezethet, a későbbiekben koraszülést és különböző betegségeket okozhat. Az anyai ellenanyagszint vizsgálata és szükség esetén az érték változásának nyomon követése útmutatást ad arról, hogy jelenleg zajló betegségről van-e szó. Ilyenkor gyógyszeres kezelést végez az orvos. Nemcsak macskák terjesztik a betegséget, hanem nyers húsok is, vagy olyan gondatlanul tisztított zöldségek, amelyek toxoplazma-élősködőt ürítő macska székletével kerültek kapcsolatba. Földdel, nyers hússal vagy macskaürülékkel szennyezett kézzel ne nyúljunk a szemünkbe és a szánkba.A terhesség alatti rubeola súlyos fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál, ezért még a fogamzás előtt célszerű ellenanyagszint-vizsgálatot végeztetni és szükség esetén oltást kérni. Majdnem ugyanez vonatkozik a bárányhimlőre is. Csak igen ritkán okoz fejlődési rendellenességet, de a szülés körüli időszakban kitörő fertőzés veszélyes lehet. Aki a tervezett fogamzásig nem esett át ezen a betegségen, vegye fontolóra az oltás beadatását.

Magas a cukrom!

Mivel a terhesség hatására kialakuló diabétesz tragikus következményekkel – a magzat fejlődési rendellenességével, túlságosan nagy súlyával vagy méhen belüli elhalásával – járhat, minden kismamánál szűrővizsgálatot végeznek.Ha ugyanis nem veszik észre a problémát, a születés körüli halálozás a szokott érték ötszörösére növekedik. A terhességi diabétesz többnyire nem jár a kismama számára is érezhető tünetekkel, ezért fontosak a szűrővizsgálatok.Cukorterheléses vizsgálat során (rövidítése OGTT) 75 gramm glükózt itatnak az anyával. Ha a glükózoldat ivása után két órával mért vércukorérték 7,8 millimol/liter felett van, akkor terhességi hiperglikémiáról, ha 11,1 mmol/l feletti az érték, akkor terhességi cukorbetegségről beszélünk.Az éhgyomorra végzett vércukorvizsgálat nem hatékony eszköze a terhességi diabéteszszűrésének. A terhesgondozás során rutinszerűen egy vércukorvizsgálatra kerül sor, általában a tesztreggelis módszerrel. A szakmai ajánlások szerint azonban fokozná a hatékonyságot, ha a terhesség mindhárom harmadában történne ilyen vizsgálat.Szükség esetén úgynevezett kvantitatív diétát javasolnak a kismamának. Ez annyit jelent, hogy nem a fogyasztandó táplálékot, hanem a mennyiségi értékeket határozzák meg: az étkezés gyakoriságát és azt, hogy mikor hány gramm szénhidrátot lehet fogyasztani.

Vérnyomás

Ha a várandósság előtt is fennállt a magasvérnyomás-betegség, beszéljük meg az orvossal, folytathatjuk-e a korábbi gyógyszer szedését. Néha olyan nőknél is tartósan magas, 140/90 feletti értékeket mérnek a terhesség folyamán (rendszerint a 20. hét után), akiknél korábban sosem jelentkezett ilyen probléma. Ilyenkor terhességi eredetű magasvérnyomás-betegségről, közismertebb nevén toxémiáról beszélünk.Ez veszélyezteti a magzat megfelelő vérellátását, és súlyos formájában, görcsroham esetén az anya számára is életveszélyessé válhat. Tünetei: eleinte csak magas vérnyomás, majd a vizeletből kimutatható fehérjeürítés, testszerte jelentkező ödéma, majd fejfájás, látászavar, a gyomorszáj tájékán jelentkező fájdalom. Feltétlenül gyakori orvosi ellenőrzést és kezelést igénylő állapot!

Ólomlábak

Hormonális hatások miatt a kismamáknál elég gyakori panasz a vénatágulat. A visszerek falának feszessége csökken, ezért nehezebben jut vissza a vér a tüdőbe. A vastag kék erek az alsó lábszáron, a combon, a nemi szerven és a végbélnyílásnál is megjelenhetnek, ez utóbbi az aranyér.Élelmi rostokban gazdag étrenddel megelőzhetjük a székrekedéssel járó erőlködést. Kerüljük a hosszas ücsörgést, egy helyben állást, vegyünk gyakran ülőfürdőt, tartsuk tisztán az érintett területet. Forduljunk idejében orvoshoz, mert kúpokkal, kenőcsökkel is kedvezően befolyásolhatók a tünetek.A rendszeres testmozgás, séta, úszás javíthat a lábainkon található, olykor komoly fájdalmat okozó visszerek állapotán. A lábszárra tekert szorítópólya vagy speciális harisnyanadrág is kedvező hatású. Polcoljuk fel naponta fél-egy órára a lábunkat, ezzel segítjük a vér visszaáramlását.

Ízülettájéki fájdalom

Az SPD rövidítés a szeméremcsonti ízesülésnél (a szeméremdomb felett középen) tapasztalható rendszeres és erős fájdalomra vonatkozik. A panaszt a terhességi hormonok hatására fellazuló kötőszöveti rostok okozzák, szerencsére csak a kismamák egy részénél, náluk is csupán akkor, ha sokáig álldogálnak, vagy terpesztik lábukat, esetleg magas sarkú cipőt hordanak.Éjszaka ajánlatos a csípő és a felül elhelyezkedő láb alá párnát tenni. A mellúszás kifejezetten fájdalmas lehet ebben az állapotban, a hát- és a gyorsúszás viszont segíthet. Kismamatornán a terpeszülésben végzendő gyakorlatokat összezárt, nyújtott lábbal hajtsuk végre. A szülésnél kerüljük a hanyatt fekvő helyzetet, lehetőleg ne felhúzott térdekkel és szétterpesztett lábakkal helyezkedjünk el, inkább próbáljunk négykézláb vagy oldalt fekve szülni.

Túl sok a magzatvíz

Hasfalon keresztül végzett magzatvíz-mintavétel után előfordulhat, hogy átmenetileg a szokásosnál több a magzatvíz. Ha a későbbiekben talál az orvos az átlagosnál több magzatvizet az ultrahangvizsgálat során, keresni kezdi az okokat. Leggyakrabban terhességi cukorbetegség, Rh-vércsoport-összeférhetetlenség, a magzatburok gyulladásos betegsége vagy a magzat fejlődési rendellenessége okozhatja. Ilyenkor az ultrahangvizsgálat a magzat veséjének, tápcsatornájának és szívének épségére is kiterjed. Néha semmilyen ok sem mutatható ki. A magzatvíz átlagos mennyisége a 36. héten tapasztalható csúcsról a szülés idejére egy literre csökken.

Ég a gyomrom!

Nem súlyos betegség, mégis megkeserítheti a mindennapokat. A gyomor és a nyelőcső záróizma nem működik tökéletesen, ezért a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A gyomorszájnál emiatt égető fájdalmat érzünk. Az orvos felírhat olyan gyógyszert, ami közömbösíti a gyomorsavat, de talán egyszerűbb és természetesebb módszerekkel is célt érünk: étkezzünk gyakran, fogyasszunk kis mennyiségeket. Segíthet az étkezések közt elrágcsált kesudió és mandula is. Részesítsük előnyben a lúgos kémhatású éteket, ilyenek például a tejtermékek.

Állandó émelygés

Nem mindenkinél fokozódik hányásig ez a felettébb kellemetlen állapot, mely leginkább az első tizenkét hétre jellemző, és természetesen a terhességi hormonok hatása miatt következik be. A kismamák öt ezrelékénél alakul ki olyan mértékű, gyakori, étkezésektől és a táplálék fajtájától független, kóros hányás, mely kórházi felvételt igényel. Nem tudjuk, mi okozza a tünetek elfajulását.Egyesek lelki okokkal magyarázzák, a terhesség tudat alatti elutasításával, valójában ez a magyarázat inkább a teljes tanácstalanság kendőzésére szolgál. Érdemes az interneten hasznos tippek és új információk után kutatni, addig azonban jobb híján marad az infúziós folyadék- és tápanyagpótlás. A legtartalmasabb angol nyelvű oldal a hyperemesis.org, innen túlélési útmutatót is letölthetünk!

Felszálló fertőzések

A koraszülések hátterében az esetek igen jelentős százalékában időben fel nem fedezett hüvelyi fertőzés áll. Többféle előrejelzési módszer is létezik. Az egyik a fertőzés hatására meginduló fájástevékenység rendszeres ellenőrzésén alapul, a másik a hüvely kémhatásváltozásának mérésén.A normális, 4-4,4-es pH emelkedése arra utal, hogy a hüvelyben élő tejsavbaktériumokat háttérbe szorították a kórokozók. Egyik szűrési módszer sem terjedt el a hazai szülészeti gyakorlatban, részben ez az oka annak, hogy a koraszülések aránya változatlanul meglehetősen magas.A fertőzések akkor is veszélyeztethetik a magzatot, ha a várandósság utolsó heteiben jelentkeznek. Egyes helyeken minden kismamánál elvégzik a szülés körüli időszakban a BSH-szűrést. Ez a B csoportú sztreptokokkuszokat mutatja ki a hüvelyváladékból. Azért nem terjedt el széles körben, mert sok a tévesen pozitív eredmény, illetve néha olyan esetekben is negatív, amikor az újszülöttön mégiscsak mutatkoznak a fertőzés jelei.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin