Terhesség

Egy alattomos várandóssági kór – a terhességi cukorbetegség

Kevés olyan, a babavárást kísérő betegség van, amire jobban illene az "alattomos" jelző, mint a terhességi cukorbetegségre. Hogy miért? A cikkből kiderül.
2015. Január 07.

Több barátnőm is szenvedett a várandósság alatt a terhességi cukorbetegségtől. Bár különféle háttérrel rendelkeztek, mégis két dolog közös volt bennük: az egyik, hogy normális, egészséges életet éltek, a másik pedig, hogy álmukban sem gondoltak arra, hogy “fennakadnak” a szűrővizsgálaton.

Fájdalom- és szinte tünetmentes

A címben szereplő alattomos jelzőt azzal érdemli ki a betegség, hogy szinte észrevétlenül jelentkeznek a tünetei. A legnagyobb baj, hogy a terhességi cukorbetegség szimptómái megegyeznek a várandóságot kísérő kellemetlen panaszokkal, például a megnőtt folyadékigénnyel, a gyakoribb vizeletürítéssel, a bőrviszketéssel, a fogak nagymértékű romlásával, vagy a fáradékonysággal. Amennyiben a terhességi cukorbetegségre irányuló szűrővizsgálat nem történik meg, a betegség tünetszegénység miatt általában sajnos csak későn kerül felismerésre.

Miért?

A betegség kialakulásának okait kutatva a legkézenfekvőbb, ha a terhesség alatti hormonális változásokat nézzük át. Normális körülmények között elegendő inzulin termelődik szervezetünkben, ami képes az ezzel ellentétes hatású hormonok vércukorszint-emelő hatását kompenzálni. Terhesség során azonban fokozódik az inzulinnal ellentétes hatású hormonok termelődése (pl. női nemi hormonok, ösztrogének, kortizol, HPL). Még a növekedési- és pajzsmirigyhormon is ellentétes hatást fejt ki az inzulinnal szemben.

Maga a méhlepény is elbontja az inzulin egy részét, ezáltal hatását csökkenti. Az arra hajlamosaknál, mindez már nagy gondot okozhat. Szerencsére a kötelező terhesgondozás során minden anyánál a 24-28. terhességi hét között cukorterheléses vizsgálatot végeznek, hogy kiszűrjék az esetleges betegséget. Nem árt tudni, hogy a terhesség során a vércukorszint a teljesen egészséges nőknél is megemelkedik, de sohasem haladja meg a normális érték felső határát.

Cukorbetegség esetén figyelni kell arra, mit eszünk!

Kockázatok

A terhességi cukorbetegségnek a hormonokon kívül többféle hajlamosító tényezője lehet. A 30 év feletti kor, a nagymértékű túlsúly, a családi halmozódás, illetve a korábbi terhességből 4 kilogrammnál nagyobb súllyal született baba. Bármelyik kockázati tényező fennállása figyelmeztető jel lehet, ezért érdemes elvégezni a terheléses vércukorvizsgálatot az első terhesgondozói bejelentkezéskor, de legkésőbb a 14-16. terhességi héten. Ez az úgynevezett korai szűrés. Ha már itt a normálisnál magasabb értéket mérnek, valószínűleg külön kezelésre lesz szükség, mert különben a magzatnak lehet belőle problémája.

Ha a kismama nem kap megfelelő kezelést, annak az lehet a következménye, hogy a baba igen kicsi súllyal és igen alacsony vércukorértékkel születik. Ilyenkor légzési rendellenességek, illetve fokozott sárgaság léphetnek fel. Arról nem is beszélve, hogy a koraterhességi vércukor-ingadozások következtében gyakorta fejlődési rendellenességek is előfordulhatnak. Ráadásul, a terhességi cukorbetegségben szenvedő anyák gyermekeinek nagyobb az esélyük arra, hogy koraszülöttek legyenek, és arra is, hogy a későbbi életük során maguk is cukorbeteggé váljanak.

Megoldás a konyhában

A terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák nagy részének nincs szüksége külön gyógyszeres kezelésre, csupán egy speciális, szénhidrátszegény diétát kell betartania. Ennek lényege, hogy a kismama egészségesen táplálkozik, és naponta mindössze csak kb. 160-200g szénhidrátot fogyaszt (főként alacsony glikémiás indexű élelmiszerből, mint a zöldségek, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, durumtészta és egyes gyümölcsök) napi 5-6 alkalomra elosztva. El kell hagyni még a cukrot, a cukorral készült ételeket, aszalt gyümölcsöket és kiemelkedően magas glikémiás indexű gyümölcsöket, pl. szőlőt is.

A diétát diabetológus szakorvos írja elő, és dietetikus segít az elsajátításában, helyes alkalmazásában. Erősen javasolt még az étkezéseket követő 1-1 órában a mozgás: séta vagy terhességi torna, persze csak akkor, ha szülészeti ellenjavallata nincsen.

De a legfontosabb tanácsunk, hogy nyugodj meg! A szülést követően a terhesség indukálta inzulinrezisztencia az esetek túlnyomó részében csökken, majd megszűnik, így a szénhidrát-anyagcsere javulhat, normalizálódhat. Ugyanakkor a terhességi cukorbaj a később kialakuló 2-es típusú cukorbetegség szempontjából fokozott rizikót jelent.

Ez annyit jelent, hogy a terhesség alatt megtanult egészséges és tudatos táplálkozási modellt célszerű kis módosítással a későbbiekben követni, odafigyelni a testsúlygyarapodás elkerülésére, valamint évente eljárni ellenőrzésre. Ha mindezeket betartod, nem lesz probléma a következő terhességnél sem!

Ezeket is érdemes elolvasni terhességi cukorbetegség témában: