Terhesség

Terhesség cukorbetegen: mire figyeljünk nyáron?

Egyre több kismamánál kerül manapság diagnosztizálásra a terhességi cukorbetegség, mely mind a babára, mind az anyukára igen nagy veszélyeket rejt, ha nem kezelik megfelelően.
2023. Július 27.
cukorbeteg kismama
Mi mindenre érdemes ilyenkor ügyelni? (Kép forrása: Getty Images)

A várandósoknak a nyári időszak igen sok kellemetlenséget tartogat, hát még akkor, ha a kismama cukorbeteg is. Hogy mi mindenre érdemes ügyelniük ilyenkor, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

Nyáron gyakoribb a terhességi cukorbetegség

Több kutatás szerint is a nyári időszakban magasabb a terhességi cukorbetegség aránya, mint a hidegebb hónapokban. Mára egyre több bizonyíték van arra, hogy az éghajlati tényezők befolyásolhatják a szénhidrát anyagcsere működését, beleértve az inzulinérzékenységet is. A terhességi cukorbetegség (GDM) fő kockázati tényezője életmódbeli és genetikai, ám érdemes tudni, hogy bizonyos környezeti tényezők is hozzájárulhatnak az állapot kialakulásához.

“A hőmérséklet és a páratartalom megváltoztathatják az anyagcsere- funkciókat, beleértve az inzulinérzékenységet is. A terhesség már eleve egy inzulinrezisztens állapotot hoz létre, így a várandósok különösen érzékenyek lehetnek a külső hőmérsékletre, így megnő a terhességi cukorbetegség kockázata.“

Ennek pontos oka még nem ismert, ám a tudósok a barna zsírszövetben látják az okokat. A hideg hőmérséklet ugyanis aktiválhatja a szervezet barna zsírszövetét – amelyet a test a hidegben melegítésre használ – és ez javítja az inzulinérzékenységet, valamint védelmet nyújt többek között az elhízás és a cukorbetegség ellen. Magasabb hőmérsékleten sajnos csökken a hőmérséklet által kiváltott barna zsírszövet aktiválása, ami megnövelheti a vérben keringő glükóz mennyiségét.

 

A terhesség cukorbetegség a várandósság alatt diagnosztizált cukorbetegséget értjük, ami az egyik leggyakoribb terhességi szövődmény. Mint már említettük, a terhesség során a szervezet inzulinrezisztens állapotba kerül, ám terhességi cukorbetegség esetén a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni a vércukorszint normális szinten tartásához.

Az állapot évről évre növekvő tendenciát mutat, így fontos nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre és a megfelelő terápiájára! A terhességi cukorbetegség nem kezelt esetben  preeklampsziát, nagyobb születési súlyt (így szülési komplikációkat), koraszülést, fertőzéseket, újszülöttkori hipoglikémiát is okozhat. Fontos tudni, hogy azok a kismamák, akik terhességi cukorbetegséggel küzdöttek – sőt, a gyermekeik is – a későbbiekben fokozott kockázatnak vannak kitéve az elhízásnak, valamint a 2-es típusú cukorbetegségnek.

Ezeket tedd a nyári melegben, ha terhességi cukorbetegséggel küzdesz

Igyál, igyál, igyál

A magasabb hőmérséklet és a nagyobb páratartalom könnyen dehidratált állapotot (folyadékhiányt) hozhat létre, ami megemelheti a vércukorszintet. A megfelelő folyadékellátottság hiányában ráadásul a keringés is lelassul, ami miatt a magzat kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jut, sőt, gyakoribbá válhatnak a terhesség során tapasztalható keményedések is.

Gyakrabban ellenőrizd a vércukor szintjét

Nyáron gyakrabban ellenőrizzük a vércukorszintet, hiszen könnyebben kerülhet a beteg hipoglikémiás állapotba! Inzulin kezelés esetén, ha kell, módosíts az inzulin adagján!

Más adag inzulinra lehet szükség

Azoknak, akik inzulinterápián vannak, fontos tudniuk, hogy a magas hőmérséklet növelheti az inzulin felszívódását, mivel a szervezet anyagcseréje meleg, párás időben fokozott – így lehet, hogy a nyári időszakban módosítani kell az inzulin adagján – figyelmeztet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Egyél gyakrabban, kevesebbet

Sok kismama problémája, hogy a nagy melegben nincs étvágyuk. Ez teljesen természetes, ám az optimális vércukorszint érdekében fontos, hogy ne maradjanak ki hosszabb időszakok az étkezések között. Ha nagyon nincs étvágyad, akkor próbálkozz meg azzal, hogy gyakrabban, kevesebbet eszel (akár frissítő zöldségeket, gyümölcsöket, számolva azok CH tartalmával).

A legmelegebb órákban ne legyél a napon

11-16 óra között van a legmelegebb (nem beszélve a nap káros UV sugarairól), ezért olyankor lehetőleg hűvösebb helyen tartózkod! Ez nem csak a közérzetedre – és így a babára nézve is – kedvező, de ha a tűző napon vagy, könnyen leéghetsz, ami megemelheti a vércukorszintet. Éppen ezért – bármelyik időszakban is legyél kint – használj magas faktorszámú fényvédőt!

Forrás: Cukorbetegközpont