Terhesség

Terhességi diabétesz: a leggyakoribb kérdések

Kis odafigyeléssel viszonylag egyszerűen kezelhető a terhességi diabétesz, ami súlyos következményekkel is járhat, ha nem veszi komolyan a várandós.
2019. Május 27.
Terhességi diabétesz: a szakértő válaszol

Rendszeres étkezéssel, a bevitt szénhidrátok kontrollálásával, gyakori és rendszeres testmozgással a normál tartományban tartható az anyai vércukorszint – ami a terhességi cukorbetegség kezelésének kiemelt célja.

Első várandósság esetén, illetve ha korábbi terhességekben az édesanyának nem alakult ki gesztációs diabétesze, kb. a 24. terhességi héten végezteti el a terhesgondozást végző szakorvos a terheléses vércukorszint-vizsgálatot. “Amennyiben a vizsgálatot követő eredmény szerint az édesanyának terhességi cukorbetegsége van, úgy célszerű egyből diabetológushoz fordulnia” – kezdi a teendők ismertetését dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ terhességi diabéteszre szakosodott diabetológus, belgyógyász szakorvosa.

Cukormentesen, szorosan figyelve a szénhidrátokat

A diagnózis felállítása után az egyik legelső teendő a táplálkozás átalakítása. A terhességi diabéteszes diéta célja a vércukorszint normál (étkezés előtt 4-5 mmol/l, étkezés után 1 órával 7mmol/l alatt)) tartományban tartása. “Teljesen ki kell zárni az étrendből a természetes eredetű cukrokat. Édesítésre tehát – a hiedelmekkel ellentétben – nyírfacukrot sem ajánlott használni, a legjobb cukorhelyettesítő a nullás glikémiás indexű eritrit” – hívja fel a kismamák figyelmét dr. Porochnavecz Marietta.

Emellett szükségessé válik az étkezések rendszeresítése is, hogy az édesanya naponta több alkalommal is egyen, ne csak a három főétkezés idejében. Különösen fontos odafigyelni a szénhidrátok minőségére, mennyiségére, fogyasztásuk idejére. “Pékáruból teljes kiőrlésűt válasszon a kismama. Reggelire és vacsorára csak lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszon – ezek biztosítják a hosszan tartó jóllakottságérzést. Reggel szénhidrátban szegényebb legyen az étkezése, míg a magasabb szénhidráttartalmú fogásokat tízóraira, uzsonnára fogyassza el” – szólnak a szakember tanácsai terhességi diabétesz esetére.

A táplálkozás mellett a testmozgás is befolyásolja az anyagcserét, így a javallatok között szerepel a könnyű, kis intenzitású mozgás napi szintű végzése is.

Hajlamosító tényezők

Terhességi cukorbetegség kialakulhat bárkinél, bármikor. Vannak azonban olyan hajlamosító tényezők, amelyek jelentősen növelik ennek a kórképnek a kialakulását. Ezek:

– jelentős túlsúly (30-asnál nagyobb testtömegindex /BMI/)

– 35 évnél magasabb életkor

– közeli családban 2-es típusú diabétesz előfordulása

PCO a terhességet megelőzően

– korábbi terhességben gesztációs diabétesz

– előző terhességben nagy súlyú magzat és/vagy nagymértékű anyai hízás és/vagy nagy mennyiségű magzatvíz

– asszisztált reprodukciós eljárás

– ikerterhesség

– korábbi várandósságban anyagcserezavar.

Ha a kismamának egy előző várandóssága során már diagnosztizáltak terhességi cukorbetegséget, abban az esetben a következő terhesség során nem a 24. héten, hanem jóval korábban, már a 12-14. héten el kell végezni a terheléses vércukorvizsgálatot.

Kockázatok az anyára és magzatára nézve

Rendkívül fontos, hogy a már felismert terhességi cukorbetegséget kezeljék, ellenkező esetben ugyanis a méhen belüli elhalás valószínűsége négy-ötszörösére nő, de ezen kívül megnő egy esetleges szülési trauma kialakulásának esélye is (például a nagy magzati súly miatti nehéz természetes szülés vagy hirtelen sürgősségi császármetszés miatt), vagy kialakulhat terhességi magasvérnyomása is a kismamának.

“A magzat számára fennálló kockázat a születés után kialakuló hipoglikémia, tehát kórosan alacsony vércukorszint – hiszen a nem kezelt terhességi diabétesz miatt az anyai szervezetben állandó magas vércukorszint hatására a magzat hasnyálmirigye emelkedett mennyiségű inzulint termelt, ami szülés után a saját vércukorszintjének zuhanásához vezet” – magyarázza a diabetológus szakorvos.

Szülés utáni kontroll

A terhességi diabétesz rendszerint a szülés után magától rendeződik és gyakran az anyukák vércukorszintje visszaáll a normál tartományba, további kezelés nélkül. Ettől függetlenül azonban minden esetben szükséges 6-8 héttel szülés után ellenőrzést tartani, hogy valóban helyreállt-e a normál anyagcsere-működés. “Amennyiben a vércukorszinttel további gondok állnak fenn, úgy az intő jel lehet egy pre-diabéteszes állapotra vagy akár már egy II-es típusú cukorbetegségre is” – hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta.

Tíz év elteltével vizsgálva a normál populációhoz képest a terhességi diabéteszen átesett anyáknál 4-5-ször gyakoribb a II-es típusú diabétesz.

A leggyakoribb kérdések, amelyeket a kismamák a diagnózis felállítását követően és a terápia során feltesznek a szakembernek:

1. Egészséges lesz-e a babám?

Amennyiben a kezelés előírásait, a kezelőorvos utasításait betartod, a baba nagy valószínűséggel egészségesen születik. Ehhez szükség van arra, hogy a vércukorszint semmikor se legyen magas, az éhomi méréskor ne haladja meg az 5 mmol/l mértéket és étkezések után egy órával is 7mmol/l alatt legyen.

2. Lehet-e következő terhességem és akkor vajon újra cukorbeteg leszek-e?

Igen, lehet. A második kérdésre a korrekt válasz az, hogy egy következő terhességben nagyobb valószínűséggel fog érinteni a gesztációs diabétesz, mint azokat az édesanyákat, akiknek korábban nem volt problémájuk a cukoranyagcseréjükkel. Éppen emiatt terhességi diabéteszes múlt esetén újabb várandósság alatt már a 12-14. héten végeznek cukorterheléses vérvizsgálatot. Ha azon bebizonyosodik, hogy újból fennáll a kismamánál a terhességi cukorbetegség, azonnal el kell kezdeni a diétát. Ekkor egyből el kell hagyni az étrendből a natív cukrokat, napi legalább ötszöri-hatszori étkezésre kell váltani, meghatározott mennyiségű szénhidrát fogyasztásával. Ha ezzel a módszerrel sikerül a normál vércukorszintet tartani, akkor majd a 24-28. héten újabb terheléses vércukorvizsgálattal ellenőrizni fogják a cukoranyagcsere működését.

3. Terhességi diabéteszem van – mennyit mozoghatok? Sportolhatok egyáltalán?

A testmozgás kitűnő eszköz az étkezés utáni vércukorszint-csökkentésre, ezért kifejezetten ajánlott minden nap mozogni. A választott sport lehetőleg alacsony vagy közepes intenzitású legyen és kerülni kell a kontaktsportokat, valamint a hasűri nyomás fokozásával, haspréseléssel járó mozgásformákat. Legtöbbször a sétát, úszást, aquafitnesst, jógát javasolják, de a korábbi sporttevékenységet is folytathatod, ha az nem tartozik a kerülendők közé – napi 30 percben, heti 150 percben összesítve. Tehát minden nap ajánlott mozogni.

4. Mik a terhességi cukorbetegség diétájának sarokkövei? Mire figyeljek?

A legfontosabb, hogy megtanuld, mi a különbség a lassú és gyors felszívódású szénhidrátok között, melyik hogyan hat a cukoranyagcserére és melyiket mikor lehet fogyasztani. Az ajánlás szerint reggel és este lassú felszívódású, tízóraira és uzsonnára gyors felszívódású, ebédre lassú és gyors felszívódású szénhidrátok keverékét kell fogyasztanod.

Gyakori, hogy lefekvéskor még éhes a kismama, ezért egy további, utóvacsoraként emlegetett étkezést is be lehet iktatni 10 gramm lassú felszívódású szénhidráttal (ez például 3 Korpovit keksznek vagy 2 szelet Abonettnek felel meg), amit kiegészíthetsz vajkrémmel, sonkával, friss zöldségekkel. Így éjjel nem ébredsz fel kínzó éhségre és a vércukorszinted is a normál tartományban marad egész nap.

Kapcsolódó cikkeink terhességi diabétesz témában: