Terhesség

A terhességi cukorbetegségi korai jelei

A kismamák közel 4 százalékát érinti a terhességi diabétesz. Bár gyakran nem okoz feltűnő panaszokat a várandós anyának, komolyan kell venni, hisz jelentős veszélyekkel jár a babára nézve, ha kezeletlen marad.
2017. Július 03.

A terhességi diabétesz tünetei

Miért alakul ki a gesztációs diabétesz?

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben fellehető béta-sejtek termelik az inzulin nevű polipeptid hormont. Ennek a hatását rontja a terhesség alatt a méhlepény által termelt hormon, s így kialakul a kismamánál egy ideiglenes inzulinrezisztencia, ami rendszerint a szülést követően megszűnik. A következő terhességnél azonban valószínűleg ismét jelentkezik a szénhidrát-anyagcsere zavar.

A terhességi cukorbetegség legtöbb esetben minden előjel nélkül bukkan fel. Nagyobb eséllyel fordul elő azoknál, akik túlsúllyal küzdenek, elmúltak 30 évesek, előző gyermekük 4 kg feletti súllyal született, előfordult a családban cukorbetegség. Ha az előzmények, körülmények indokolják, a 14-18. terhességi héten érdemes korai szűrést végezni. A hazai protokoll szerint a 24. és 28. terhességi hét között végzik a szűrést. A Diabetes Care nevű lapban nyilatkozó szakemberek szerint hamarabb lenne szükség szűrésre, mert ekkor már megfigyelhető a magzat túl nagy mértékű növekedése.

A terhességi cukorbetegség korai tünetei

Sajnos nem egyszerű felismerni a kór tüneteit, mivel nagy az átfedés a várandóssággal járó panaszokkal. A kismama tapasztalhat:

– fokozott szájszárazságot és folyadékigényt,

– gyakoribb vizeletürítést,

– viszketést,

– fogromlást,

– kimerültséget, fáradékonyságot.

Mi számít normális vércukorszint tartománynak?

Étkezés előtt: 3,5-5,4 mmol/l

Étkezés után 1 órával: kevesebb, mint 7,0 mmol/l

Étkezés után 2 órával: kevesebb, mint 6,1 mmol/l

Milyen veszélyekkel jár a terhességi cukorbetegség?

Ha nincs karban tartva a kismama vércukorszintje, megnő a méhlepény-elégtelenség, a magzati agyi károsodás, a hasi szerv megnagyobbodás, a koraszülés, a szülési komplikáció, s a makroszómia kockázata. Szülés után előfordulhat a babánál hipoglikémia (alacsony vércukorszint), a szokottnál nagyobb súlyvesztés és légzési probléma.

Mi a teendő terhességi cukorbaj esetén?

A legtöbb esetben elegendő egy speciális diéta betartása. Ennek lényege, hogy korlátozzuk a napi bevitt szénhidrátmennyiséget 160-200 grammra, meghatározott időközönként eszünk, napi 5 alkalommal, s ami a legfontosabb, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztunk. A cukrot természetesen teljesen el kell hagyni. A teljes kiőrlésű liszttel készült pékárut, tésztát, és az alacsony GI-jű gyümölcsöket kell előnyben részesíteni.

Ezek a cikkek is kapcsolódnak a gesztációs diabétesz témához: