Baba

Mikor kezdjünk fényvédő krémet használni?

Fontos, hogy a kisbabák bőrét is védjük a nap káros hatásaitól. De hány hónapos kortól szabad és érdemes naptejet használnunk?
2022. Május 16.
Mikor kezdjünk fényvédő krémet használni? (fotó: Getty Images)

Amikor tavasszal és nyáron kimentek a kisbabáddal, akkor fontos számára is, hogy óvd a bőrét a naptól. Mindenekelőtt ne tedd ki közvetlen napsütésnek 10 és 16 óra között, ez a legegyszerűbb módja annak, hogy ne érje káros hatás a babát. Ha mindenképp ki kell mennetek az utcára vagy a szabadba, akkor húzódjatok árnyékba. Ezek a megelőző óvintézkedések nemcsak a kisbabák számára fontosak, hanem a nagyobb gyerekek, sőt mindannyiunk számára is.

A bent tartózkodás vagy az árnyékba húzódás mellett ügyeljünk arra is, hogy milyen öltözetet adunk a babára: jól szellőző, könnyű, lehetőleg 100 százalékban természetes anyagú ruhát adjunk rá, kalappal, sapkával, ami takarja, árnyékolja a füleket, tarkót, fejet, arcot.

Hat hónapos kor alatt is épp olyan fontos, mint később, de a félévesnél fiatalabb babák számára nem ajánlott a naptejek, fényvédő krémek használata, egyszerűen azért nem, mert kiütések jelentkezhetnek náluk, a bőrük és az egész szervezetük érzékenysége miatt.

A vízválasztó tehát a féléves kor: efölött már nyugodtan bekenhetjük a babát naptejjel. De milyennel? Természetesen olyan naptejet, krémet válassz, ami:

  • kifejezetten a babád életkorához igazodik
  • fizikai fényvédőt részesíts előnybe a kémiaival szemben
  • kerüld az allergén összetevőket
  • kerüld a tartósítószereket tartalmazó termékeket

Ne felejtsük el, hogy a fényvédő krémek használata nem csupán a leégéstől védi a bőrt, az anyajegyek, szeplők kialakulását tarja kordában, hanem csökkenthetjük a bőrrák kialakulásának kockázatát. Tudjuk, hogy a napsugarak okozta károsodás halmozódik, ez alól a gyerekek sem kivételek.

Mielőtt kimentek, elindultok, 20-30 perccel korábban érdemes bekenni a babát. Vigyázz, hogy ne kerüljön a krém a szemébe, ha véletlenül mégis naptej kerül a baba szemébe, óvatosan öblítsd ki vízzel. A naptej, krém nem tart ki egész nap, így újra és újra be kell kenned vele a babát, főként, ha a bőrét víz éri. Gyerekeknek tűző napon lenni még fényvédő használata mellett sem javasolt, kisbabákat pedig semmiképp ne napoztassuk.

(Cikk forrása: verywellfamily.com)