Baba

Naptejhasználat a babáknál – mikortól és milyet?

Ha kimentek levegőzni a kisbabával, nagyon fontos, hogy óvd őt a naptól: a bőre még nagyon vékony, és kevés melanint tartalmaz - a bőr festékanyagát, ami bizonyos szintű védelmet ad számunkra a káros sugaraktól.
2021. Július 03.
Naptejhasználat a babáknál - mikortól és milyet? (Fotó: Getty Images)

Felmerül a kérdés, hogy használhatunk-e, illetve mikortól használhatunk fényvédőt, naptejet a babánál?

A fényvédelem legjobb formája a megelőzés, ezért amikor a legerősebb az UV-sugárzás, 10-16 óra között, javasolt beltéren tartózkodni. Ha ez nem megoldható, akkor legalább árnyékba húzódni. Amennyiben ki kell mennetek a szabadba, mindenképpen tegyél óvintézkedéseket.

6 hónaposnál fiatalabb babák védelme

Ha a kisbabád még fiatalabb 6 hónaposnál, a fizikális fényvédő módszereket javasolt előnyben részesíteni, ahogy a gyogyhirek.hu is írja. A fényvédő krémek használatát azért javasolt ekkor még kerülni, mert a vékony bőr miatt gyorsabb a felszívódásuk, de a szervezetbe kerülő anyagok lebontó/feldolgozó képessége még fejletlen.

Az ennyi idős babák minél több bőrfelületét fedjük sűrű szövésű, de laza, világos színű ruhával, akár UV-szűrős ruhadarabokkal. Az arcát, füleit és nyakát is takaró karimás kalapot is adj a kicsire. A babakocsit soha ne takard le, mert ez fulladásveszélyes, helyette a babakocsi árnyékolójával, vagy a kocsira rögzíthető napernyővel biztosíts extra árnyékot a számára.

Amennyiben a fényvédelem nem oldható meg ezekkel a módszerekkel, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ajánlása szerint minimális mennyiségű, 30-50 SPF számú, a babák számára biztonságos fényvédőt lehet alkalmazni a gyermek testének kis területeire: az arcára, a kéz- és a lábfejekre.

6 hónaposnál idősebb babák védelme

Ha a baba félévesnél idősebb, már biztonsággal alkalmazhatók a fényvédő krémek. Válassz olyan terméket, amelyet kifejezetten babák számára gyártottak, és amely 30-50 SPF faktorral rendelkezik. A jó fényvédő széles spektrumú, véd az UVA és UVB sugaraktól is, és lehetőleg olyat használj, ami vízálló.

Ahogy a gyogyhirek.hu is írja, lehetőleg döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazó legyen a fényvédő készítmény. Ezek védőréteget képeznek a bőrön, ezáltal verik vissza a káros sugarakat. Érdemes arra is figyelni, hogy a naptej ne tartalmazzon illatanyagokat és egyéb allergizáló összetevőket, illetve alkoholt sem.

A cink-oxiddal vagy titán-dioxiddal (fizikai fényvédő komponensek) készült fényvédők, vagy a babák, kisgyermekek számára készített speciális fényvédők kevésbé irritálhatják az érzékeny bőrt – olvasható az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) weboldalán. (Léteznek nem-nano technológiával készült változatok is, a bio és natúr termékek között is.)

A naptejet javasolt már indulás előtt 20-30 perccel felvinni a bőrre, hogy kifejthesse a hatását. Ha a pici nagyon izzad, vagy strandoltok, és víz éri, javasolt 2 óránként (vagy akár gyakrabban) újra bekenni a fényvédővel.

A naptej használata mellett a minél többet takaró, lenge öltözet, illetve az arcot, a füleket és a nyakat védő kalap is ajánlott.

Felhasznált források: gyogyhirek.huwhattoexpect.com, aad.orgmayoclinic.org