Baba

Babával a strandon – 5 tanács, hogy ne legyen baj

A kánikulában mindenki vízpartra és strandra menekül a hőség elől. Mi a teendő, ha kisbabával szeretnéd élvezni a strandolást? Íme, 5 tanács, ami segíthet.
2015. Augusztus 14.

Fontos, hogy néhány dologra odafigyeljünk, ha babával megyünk strandra, tengerpartra

1. Kenni, kenni, kenni!

A legfontosabb, amire figyelni kell, hogy a kisbabádat ne érje közvetlen, erős napfény. A babakocsiban ugyan nagyrészt védett a baba, de ha kiveszed belőle, és kirakod magad mellé a takaróra, akkor mindenképp kend be naptejjel.

A kisbabáknak nagyon érzékeny a bőrük, így védelem nélkül, félárnyékban is 10-15 perc alatt leéghetnek. Védelmükre válassz legalább 30-as faktorszámú, kifejezetten gyermekek számára készült naptejet. Arra is figyelj, mi van feltüntetve a naptej flakonján. A normál naptejek, amiket SPF jelzéssel láttak el, csak az UVB sugarak ellen védenek. Ezért válassz olyan naptejet, ami az UVA sugárzás ellen is véd. És ne feledd, a naptejet (még a vízállót is) a víz lemossa, ezért fürdés után újra kell krémezni a babádat!

2. Így hűsöljetek a vízben!

Olyan strandot, uszodát vagy fürdőt válassz a strandoláshoz, melynek van babaúszásra alkalmas medencéje. A közmedencék vizében a kicsi könnyen összeszedhet valamilyen fertőzést, ezért kell alaposan körülnézni a szóba jöhető strandok között. Ha olyan strandra mentek, melynek van meleg, gyógyvizű medencéje, akkor abban sem ajánlott pancsikolnotok! Természetes vízben, tavakban és tengerekben már inkább ajánlott a babával való fürdőzés, ezekben ugyanis nem szerezhet fertőzést.

Mindenesetre vedd figyelembe, hogy ha a babád nincs a nyilvános fürdőzéshez szokva, akkor 10-12 hónapos kor előtt megijesztheti a nagy víz. Használjatok becsücsülős babaúszógumit, nagyobbacska kortól karúszót vagy úszógumit! De az is jó megoldás lehet, ha viszel magaddal a strandra egy kisebb, felfújható babamedencét, amiben biztonságosan, árnyékban hűsölhet a kicsi.

3. Altass okosan!

A nagy melegben a kisbabád is el fog pilledni, így biztosan hamar elalszik még a strandon is. Valószínűleg a legkényelmesebb számára a megszokott helye, a babakocsija. Ebbe belefektetve el tudod ringatni, és bármikor árnyékos helyre tudod tolni. Ha szívesen fektetnéd magad mellé a pokrócra, akkor figyelj arra, hogy ellenőrzöd mennyire egyenetlen alatta a talaj. Ha szükséges, rakj alá még egy törülközőt is. Ha a kicsi a földön fekszik, hangyák mászhatnak az alvó babára, és szerezhetnek nyugtalan, kellemetlen perceket a kicsinek.

4. Pótold a folyadékot!

A nagy melegben fontos a megfelelő folyadékpótlás. Ha még szoptatod a babádat, vedd többször is a melledre. Ha már nem szopizik, akkor kínálj neki minél többször cumisüveget! Ne cukros üdítővel, hanem tiszta vízzel csillapítsd a szomját! Ügyelj a víz hőmérsékletére! Mi felnőttek hajlamosak vagyunk a hőségben jéghideg vízzel oltani a szomjunkat, azonban a kisbabánknak nincs szüksége erre.

5. Nézz a lába elé!

Ha már csúszik-mászik, esetleg totyog a babád, akkor figyelj rá, nehogy valamilyen eldobott éles tárgyba, esetleg növénybe vagy kagylóba lépjen. Ha mégis előfordul, fontos, hogy minél hamarabb tisztítsd ki a sebét. Ehhez először mosd ki vízzel a sebet, majd végül fertőtlenítsd!

Ügyelj a rovarcsípésekre is. Nyáron sok bogár bújik meg a fűben, csípésük megkeserítheti a baba napját. Sok csípés viszkethet, beduzzadhat, akár allergiás tüneteket is okozhat. Ha a csípés okozta tünetek nem enyhülnek vény nélkül kapható kenőcsök segítségével, akkor mindenképp fordulj orvoshoz!

Kapcsolódó cikkek:

Trükkök, hogy könnyebb legyen bekenni az izgő-mozgó gyereket naptejjel

Mire figyeljünk, ha strandra megyünk?

Komoly veszélyt rejt a tengerparti homokozás