Gyerek

Inni, de mit és mennyit?

Az ivás témaköre még a felnőtteknél is igen problémás. Mit igyunk, mennyit igyunk, miért igyunk? A gyermekeknél pedig a nyári hónapokban különösen figyelni kell arra, hogy a rekkenő hőségben elég víz kerüljön a szervezetükbe.
2014. Június 16.

Inni, de mit és mennyit?

A testünk tömegének több mint a felét víz teszi ki. A felnőtt férfiaknál általában 60 százalék, a nőknél 50 százalék, míg a csecsemőknél 70 százalék. A víz nélkül nincs élet, ez az egyik alapvető lételemünk. Míg élelmiszer nélkül 4-6 hetet is ki lehet bírni, addig víz nélkül csak néhány napot. Nyáron fokozottan kell ügyelnünk arra, hogy gyermekeink elegendő folyadékot igyanak. Egy kisgyermeknek 1-3 év között 1,2-2 liter folyadékra van szüksége a meleg, kánikulai napokon, de ebbe a mennyiségbe beletartozik az élelmiszerekben lévő folyadék is. A folyadékszükséglet nemcsak az életkor függvénye, hanem az intenzív mozgás, a szaladgálás, és az étel sótartalma is befolyásolja. Betegség esetén is fokozott folyadékfogyasztás javasolt, hogy a gyermek ne száradjon ki.

Ha ez elmarad, számos egészségügyi problémát okozhat a kicsiknél. De mégis mire kell figyelnünk?

Ivás, de okosan

Gyermekeink folyadékpótlásánál a szomjoltás legyen a legfontosabb szempont. Ne pótolja az evést, ne tartalmazzon üres, felesleges kalóriákat! Az üzletekben rengeteg cukrozott üdítőt lehet kapni, a szivárvány minden színében sorakoznak a polcokon. Ezek az italok, amellett, hogy a rengeteg cukrot tartalmaznak, és ezért károsak a szervezetre, kevésbé oltják a szomjat, mint a víz. Szerencsére Magyarországon kiváló minőségű víz folyik a csapból, így ha egyszerre szeretnétek gondoskodó és figyelmes szülők lenni, és nem szennyezni környezetünket feleslegesen az ásványvizes üvegek műanyag palackjaival, nyugodtan igyatok az otthoni csapból.

Ha van a közeletekben tiszta, bevizsgált, ivóvíznek minősített forrásvíz, abból is kerülhet a családi asztallal jó pár pohárral naponta. De meglephetjük a famíliát, ha a vizet jégszekrénybe rakunk, és egy kis citromot csepegtetünk hozzá, igazi, fanyar ízű nyári hűsítőt készíthettek. Nem ajánljuk viszont, hogy a mélyhűtőbe tegyétek, vagy túl sok jégkockát rakjatok a poharakba, mert a túlzottan hideg folyadék könnyen “leforrázhatja” a gyermekek torkát, és légúti megbetegedéseket szerezhetnek.

Ne csak igyunk, együnk is!

A napi folyadékpótlást nem csak vízivással lehet biztosítani. Ne erőltessük az ivást, ne rohangáljunk folyton a gyerek után vizes palackokkal! Vannak olyan ételek, amelyek rengeteg vizet tartalmaznak. Vannak különösen magas víztartalmú gyümölcsök, amelyek fogyasztásával a gyermek kevésbé érzi magát szomjasnak a nap folyamán. Ha sárgadinnyét, görögdinnyét, almát, áfonyát, vagy őszibarackot majszolnak napközben, akkor nemcsak hogy elkerülik a kiszáradást, de egészséges kis vasgyúrók is lesznek.

Kapcsolódó cikkeink: