Baba

Kell inniuk a babáknak hat hónapos kor alatt?

A víz, mint elsődleges folyadékunk fontos, különösen nyáron és kisgyerekek esetében, hiszen ők könnyebben kiszáradnak, mint a felnőttek. Vajon kell-e vízzel itatni egy kisbabát?
2018. Július 20.
Kell inniuk a babáknak hat hónapos kor alatt?

Az első hat hónapban a legideálisabb táplálék az anyatej a kisbaba számára. Az anyatej nem csupán étel, hanem ital is, ez a csecsemő tápláléka és egyben folyadéka. Kizárólagos szoptatás esetén a babának nincs szüksége az anyatejen kívül másra, így vízre sem. Ha megnő a folyadékszükséglete, akkor azt jelezni fogja azzal, hogy többször szopik. A babák gyomra nagyon kicsi, ezért a legjobb, ha azt anyatejjel tölti meg és nem vízzel, és semmiképpen sem teával, cukros gyümölcslével.

Tápszeres baba esetében hat hónapos kor alatt ugyanezek a szabályok érvényesek: 150 ml folyadékra van szüksége kilogrammonként, ha a tápszer mennyisége nem éri el ezt a mennyiséget, akkor gyakrabban kell kínálni tápszerrel. A tápszer hasonlóan az anyatejhez, táplálék-és egyben folyadékszükséglet fedezésére is szolgál.

Más a helyzet hat hónapos kor után, amikor a már mást is eszik a baba. Néhány korty folyadék megfelelő mennyiség minden kanalas étkezés után.

Az életkornak megfelelő táplálás mellett a folyadékigény:

6 hónapos korban egy 8 kg súlyú baba esetén átlagosan 1-2 dl,

7 hónapos korban egy 8-9 kg súlyú baba esetén átlagosan 1-2 dl,

8 hónapos korban egy 8-9 kg súlyú baba esetén átlagosan 3-4 dl,

9 hónapos korban egy 9 kg súlyú baba esetén átlagosan 3-4 dl,

10 hónapos korban egy 9-10 kg súlyú baba esetén átlagosan 5-6 dl,

11 hónapos korban egy 9-10 kg súlyú baba esetén átlagosan 6-8 dl körül alakul.

A legjobb, ha a baba tiszta vizet iszik, forralt vizet, babavizet, szénsavmentes ásványvizet, házilag préselt gyümölcs levét vízzel bőven hígítva. Ne adj neki koffein tartalmú, cukor- vagy citrom tartalmú italokat.

(Cikk forrása: nutriklub.hu)

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: nutriklub.hu