Baba

Kell vizet inniuk a babáknak az első hat hónapban?

Szükséges-e a szoptatás vagy a tápszer mellett vízzel kínálni a csecsemőt a hozzátáplálás előtt? Ez a kérdés sok szülőt foglalkoztat és egymásnak ellentmondó válaszokkal találkozhat, ha a környezetét kérdezi. Lássuk, mi a hivatalos, tényeken alapuló ajánlás.
2023. Május 15.
Baba anyával a karjában
Kép: Getty Images

Kezdjük rögtön a lényeggel: nem szükséges az anyatej vagy a tápszer mellett vizet kapniuk a kisbabáknak az első hat hónapban. Más folyadék, például tea, gyümölcslé vagy tej egyenesen káros, szerencsére ezek már nem is nagyon merülnek fel.

Miért nem kell vizet inniuk a babáknak?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek egyáltalán nincs szükségük vízre. Az anyatej több mint 80% vizet tartalmaz, különösen az a tej első része, ezért minden alkalommal, amikor az édesanya úgy gondolja, hogy gyermeke szomjas, megszoptathatja.

A tápszerrel etetett gyermekeknek sincs szüksége külön vízre, hiszen az összes szükséges folyadékot megszerezheti ezekből az ételekből. A 6 hónaposnál fiatalabb babák ha vizet kapnak, az megzavarhatja a táplálkozási rutint, és akár fogyást eredményezhet. Előfordulhat, hogy éppen a vízivás miatt hagy ki a baba egy-egy szoptatást vagy etetést, így kulcsfontosságú tápanyagoktól esik el. A gyomra még nagyon pici, az a legjobb, ha ezt igény szerinti szoptatással, értékes anyatejjel tölti meg, ennek hiányában tápszerrel.

Sőt, még kánikulában sincs szükségük vízre, észre fogjuk venni, hogy sokkal többször kívánkozik mellre ilyenkor a kicsi. Más a helyzet akkor, ha a baba már szilárd táplálékot is kap, de ilyenkor is néhány korty folyadékra (ami víz legyen) lehet szüksége egy-egy etetés után.