Baba

Kialvatlan vagy? A víz is segíthet

Új kutatások azt mutatják, hogy a kialvatlanság kiszáradást okozhat, megzavarhatja azoknak a hormonoknak a felszabadulását, amelyek kulcsfontosságúak a hidratálás szabályozásában.
2018. November 13.
Kialvatlan vagy? A víz is segíthet

A kialvatlanság számos káros hatással van az ember egészségére. Nemcsak az a koncentrációt és az ítélőképességet rontja, de a hosszan tartó kialvatlanság növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és a légzőszervi megbetegedések kockázatát.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a kialvatlanság növeli a vesebetegség és a korai halálozás kockázatát is. A vesék létfontosságú szerepet játszanak a hidratálásban, több folyadék fogyasztása javítja a vese működését.

Néhány tanulmány megvizsgálta a kialvatlanság hatását a szervezet hidratációs szintjére. A kutatás vezetője Asher Rosinger Ph.D. a Pennsylvaniai Állami Egyetem viselkedésbiológiai adjunktusa.

A Sleep magazinban megjelent, a kialvatlanság és a hidratáció kapcsolatáról készült tanulmány amerikai és kínai felnőttek körében végzett kutatást foglalja össze.

Ha fáradt vagy, igyál több vizet

Rosinger és kollégái több mint 20 000 egészséges fiatal felnőtt adatai vizsgálták meg, akik vizeletmintákat és kérdőíveket adtak az alvási szokásaikkal kapcsolatban.

A tudósok a vizeletmintákat vizsgálata során két dehidratációs markert figyeltek: a fajsúlyt és az ozmolalitást. Azt találták, hogy azoknak, akik rendszeresen 6 vagy annál kevesebb órát alszanak koncentráltabb volt a vizeletük, mint azoknak, akik 8 óra alszanak. “A kevés alvás és nem megfelelő hidratáltság kapcsolatban van egymással az amerikai és a kínai felnőttek körében végzett vizsgálat alapján” – mondják a szerzők.

Pontosabban, azok az emberek, akik arról számoltak be, hogy rendszeresen naponta 6 órát alszanak, 16-59 százalékkal nagyobb valószínűséggel dehidratáltak, mint azok, akik 8 órát alszanak. Ezek az eredmények mindkét populációs mintára vonatkoztak.

A tanulmány vezető szerzője megjegyezte: “Ha csak egy éjszaka is 6 órát alszunk, az befolyásolhatja a hidratációs állapotot.” Hozzátette: Ez a tanulmány azt sugallja, hogy ha nem aludtál eleget, másnap rossz a közérzeted és fáradt vagy, akkor igyál több vizet.”

A vasopressin magyarázatot adhat az eredményekre

Habár az új tanulmány megfigyeléseken alapul, és nem bizonyítja az oksági viszonyt, a kutatók úgy vélik, hogy a vazopresszin hormon felelős lehet a túl kevés alvás és a hidratáció hiányának kapcsolatáért.

A vasopresszin egy olyan hormon, amelynek szerepe van a szervezet vízháztartásának fenntartásában, a vizelet koncentráltságának szabályozásán keresztül.

“Ha korábban ébredünk, akkor kimarad az az időablak, amikor a hormonok többsége felszabadul, ez megzavarja a test hidratációját”- mondta Rosinger.

A kutatóknak tovább kell értékelniük a dehidratáltság és az alváshiány közötti kapcsolatot. A kiszáradásnak számos negatív egészségügyi hatása van: izomgyengeséget, fejfájást, fáradtságot okozhat, befolyásolhatja a hangulatot és rontja az érzékelést.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: