Baba

Éjszaka is szoptatsz? Íme 7 ok, amiért megéri a fáradságot

Az éjszakai szoptatás rendkívül fontos. Ha elolvasod az alábbi 7 okot, mindjárt te is jobb kedvvel fogsz felkelni az éjszaka közepén.
2018. Január 19.
Sok érv szól az éjszakai szoptatás mellett

Serkenti a tejtermelést

Az újszülöttek pocakja még egészen kicsi, ezért 1-2 óránként megéheznek. Hogy miért ilyen gyakran? Mert a babák gyorsan megemésztik az anyatejet. De tudd, hogy minél gyakrabban szoptatsz, annál több tejed lesz, hogy elláthasd fontos tápanyagokkal életed értelmét.

Hozzásegít, hogy minél tovább szoptathass

Hat hónapos korig a legtöbb csecsemő éjszaka többször éhes, mint nappal. Tanulmányok szerint a tejtermelésért felelős prolaktin hormon szintje is magasabb éjjel, ezért az ilyenkor történő fejés vagy szoptatás többszörösen hatékony a tejtermelés szempontjából. Ha pedig több tejed van, tovább tudod majd szoptatni a babád.

Erősíti a szoptatás természetes fogamzásgátló hatását

A szoptatásnak van némi fogamzásgátló hatása, ehhez azonban teljesülnie kell néhány alapfeltételnek. Az egyik ilyen, hogy az anya 2-3 óránként szoptasson, éjjel is.

Csökkenti a bölcsőhalál bekövetkeztének esélyét

További tanulmányokra van szükség, hogy egyértelműen bebizonyosodjon, hogy közvetlen kapcsolat van a szoptatás és a bölcsőhalál között. Azonban arra már vannak kutatások, hogy ha nem szoptatunk, az több mint 50%-kal növeli a bölcsőhalál kockázatát. Szakértők azt azzal magyarázzák, hogy a szoptatott babák éjszaka is 1-2 óránként megébrednek.

Segíti a baba alvását

A babák alvási és ébrenléti ciklusa 2 hónapos korukig nem alakul ki teljesen, ráadásul ilyenkor még a melatonin hormont sem termeli a szervezetük, ezért az elalvás és a mélyalvás még nem megy olyan könnyen nekik. Az egyetlen melatonin forrásuk ebben az időszakban az anyatej.

Segít, hogy a babád később jobb alvó legyen

Az éjszaka termelt anyatejnek magasabb a triptofán nevű alvást elősegítő hormontartalma is. Ez a szerotonin előfutára, mely nagymértékben segíti a babák agyának megfelelő fejlődését. A szerotonin hozzájárul a baba alvási ciklusának kialakulásához és a kicsi jó hangulatát is támogatja. Ki ne szeretne egy egész nap mosolygó babát, igaz?

Te is többet alhatsz (és ezt most nem vicc!)

A szoptató anyák az első három hónapban kb. 40-45 perccel többet alszanak, mint azok az édesanyák, akiknek éjszaka fel kell kelniük, hogy tápszert készítsenek a gyereküknek. A több alvás a szülés utáni depresszió kialakulását is segít megelőzni, sőt, mivel a szoptató kismamák oxitocin szintje is magasabb, sokkal nyugodtabbak napközben is – írja a SmartParenting.

Fontos cikkek szoptatás témában: